Zacht zoete lemon curd buns met maanzaad en een lekker frisse citroenfrosting. Hoe goed klinkt dat wel niet? En geloof me, ze zijn nog lekkerder dan je denkt!

cinnamon buns met lemoncurd

Lemon curd buns met maanzaad

Hoe noem je in hemelsnaam broodjes met lemon curd die eigenlijk cinnamon rolls zijn maar toch ook weer niet? Ja dat zijn nog eens de dilemma’s in het leven. Haha… Ik hou enorm van cinnamon buns. Ik vind dat echt ongelofelijk lekker. Maar toen Eva en ik aan het overleggen waren wat we zouden gaan maken voor onze blogshoot kwamen we tot de conclusie dat we allebei al ‘gewone’ cinnamon buns op de site hadden staan.

lemon curd buns met maanzaad

Frisse versie

Maar we bedachten twee nieuwe versies, waarbij er eentje wel degelijk kaneel in het recept had maar de ander – deze dus – totaal niet. Dan kom je meteen in de knoei met je benaming van het recept. Maar goed, ik heb er lemon curd buns van gemaakt want dat dekt de lading wel zo’n beetje. Lemon curd broodjes klinkt op een of andere manier anders. Hoe dan ook; deze moet je gewoon gemaakt hebben.

Hou je van cinnamon buns en hou je van citroen? Dan ga je hier helemaal verliefd op worden. Trust me, ze zijn gevaarlijk lekker. Om ze te maken kun je zelf deeg maken volgens het recept hieronder. Dat is wel het lekkerste.

Maar wil je een shortcut en deze beauties eerder op tafel zetten dan kun je ze ook maken met croissantdeeg zoals ik hier deed met de snelle cinnamon buns. Hetzelfde geld voor de lemoncurd. Je kunt het zelf maken maar je kunt het ook prima kopen natuurlijk. Ik hou van Chivers. Dat is meestal het merk wat ik gebruik en dat is natuurlijk vele malen sneller dan het zelf maken. Maar beiden kan.

lemon curd buns met maanzaad

Frosting

Zonder iets extra’s eroverheen zijn de lemon curd buns al onwaarschijnlijk lekker, maar je kunt ze nog meer pimpen door er een citroenfrosting overheen te maken. Dat is eenvoudig; poedersuiker mengen met een beetje citroensap en eroverheen swirlen. Een klein beetje extra citroenrasp maakt het helemaal af.

Ik kan moeilijk kiezen maar wellicht vind ik deze nog wel lekkerder dan traditionele cinnamon buns. En bij uitstek geschikt voor de paasdagen. Dat vrolijke geel zorgt voor een instant voorjaarsgevoel!

lemon curd buns
lemon curd buns met lemoncurd

Lemon curd buns met maanzaad

5 van 1 stem
GangKoek en gebak
KeukenHollands

Deze variatie op de cinnamon rolls wil je geprobeerd hebben!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 1 uur 20 minuten
bereiding 25 minuten
totaal 1 uur 45 minuten

15 stuks

Materiaal

Ingrediënten

  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 225 gr volle melk lauwwarm
  • 75 gr suiker
  • 500 gr bloem
  • 2 eieren
  • 75 gr roomboter op kamertemperatuur in blokjes
  • 1/2 tl zout
  • 3 el maanzaad
  • 1/2 el citroenrasp

Vulling

  • 175 gr lemoncurd
  • 1 el maizena

Frosting

  • poedersuiker
  • citroensap

Hoe maak je lemon curd buns

  • Begin met het maken van het deeg. Hiervoor neem je de kom van de keukenmachine. Voeg hierin bloem, suiker, gist en de melk toe. Draai dit tot een geheel. Voeg nu een voor een de eieren toe. Zodra het gemengd is voeg je de klontjes boter toe. Laat de machine elke keer draaien tot de klontjes boter goed gemengd zijn. Voeg als laatste het maanzaad, citroenrasp en zout toe.
  • Vorm het deeg tot een bal en leg dit in een ingevette kom. Laat het 1 uur rijzen op een warme plek. Dek het af met een schone theedoek.
  • Bestuif je aanrechtblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 40 x 20 cm.
  • Meng de lemoncurd met de maizena in een kommetje door elkaar. Verdeel dit over de deeglap.
  • Rol het deeg nu op vanaf de lange kant. Snij het in ongeveer 15 stukken.
  • Vet nu een ovenvorm of een bakplaat in en leg hierop de rolls. Leg ze met de snijkant naar boven in de vorm. Dek dit af met huishoudfolie en laat ze zo nog een half uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 175˚C
  • Bak de lemoncurd rolls in ongeveer 25 minuten gaar en licht goudbruin. Laat ze volledig afkoelen.
  • Maak de frosting door het poedersuiker te mengen met het citroensap tot de gewenste dikte. Verdeel de frosting over de buns.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 246kcal | Koolhydraten: 39g | Eiwit: 6g | Vet: 7g | Verzadigd vet: 4g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 2g | Transvet: 1g | Cholesterol: 34mg | Natrium: 100mg | Kalium: 82mg | Vezels: 1g | Suiker: 13g | Vitamine A: 181IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 52mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.