Simone's Kitchen

Kerst tulband met kastanje- en speltbloem

Kersttulband | simoneskitchen.nl

Ooo ik zou willen dat ik jullie hier al mijn nieuwe tulband kan laten zien, maar… nog even wachten want ik moet hem nog uitproberen en het wordt vandaag niets meer denk ik dus morgen misschien… Of morgen zeker! Ik heb namelijk een vreselijk mooie tulband gekocht gisteren tijdens onze ontdekkingstocht in Arnhem die ik met Alex deed. We kwam uit bij de Bakbar en toen ik daar vervolgens deze beauty van een tulband vorm zag was ik toch wel meteen verkocht. Zooo mooi!

Ik zat wel een beetje te twijfelen want 35 euro voor een bakvorm die je eigenlijk niet nodig hebt is toch best pittig, maar Alexandra vond dat ik hem toch maar moest kopen en wie ben ik om het advies van vrienden in de wind te slaan toch? Dus…. Ik heb hem! En ben nu wel blij dat ik hem mee heb genomen. Overigens; het goede nieuws is dat je ze ook online kunt kopen dus… Het slechte nieuws is dat ik er nog drie heb gezien die ik eigenlijk wel wil hebben! Krijg ik van Tom weer te horen dat we geen ruimte hebben…

Kerst tulband met cranberries | simoneskitchen.nl

Maar goed deze tulband had ik al een paar dagen eerder gemaakt en dus nog in mijn oude vertrouwde vormpje… Qua smaak vind ik hem heerlijk, al is ie aan de stevige kant doordat ik gebruik heb gemaakt van kastanjebloem en speltbloem. Daar had ik van allebei nog een open verpakking liggen en dat wordt – vooral de kastanje – op gegeven moment een beetje muffig dus ik wilde het graag gebruiken. Voor het vocht gebruikte ik dit keer gedeeltelijk cranberry compote. En als je het vervolgens serveert met cranberry compote en beetje icing is het heerlijk.

Wat betreft de wat rommelige eerste foto; ik wist dat ik een risico nam door de cranberry compote over de tulband heen te scheppen. Het was zo’n gevalletje van; het werkt wel of het werkt niet… Nou ja het werkte dus niet en dan kun je het er niet meer afhalen..(is het mijn ‘twisted mind’ of lijkt dit toch echt een beetje op iets van bloed?) Dus dacht ik nog om er icing overheen te druipen maar dat werd er niet beter van…. De smaak werd er wel beter van, maar dat zie je dan weer niet op de foto he…

Kersttulband met kastanje en speltbloem | simoneskitchen.nl

Maar omdat ie zo erg lekker is wilde ik hem toch met jullie delen!

Kersttulband met kastanje en speltbloem | Simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Kerst tulband met cranberry en kastanje en speltbloem

Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 45 min
Totale tijd: 1 uur

Ingrediënten

 • 200 gr kastanjebloem
 • 300 gr spelt bloem
 • 250 gr suiker
 • 16 gr bakpoeder
 • 300 ml Alpro Soja Mild & Creamy
 • 150 ml soja melk light
 • 190 ml cranberry compote
 • 250 gr ei
 • 250 gr boter gesmolten en een beetje afgekoeld
 • 2 tl kaneel
 • 1 tl kardemom
 • 1 tl gember
 • 100 gr rozijnen
 • 50 gr walnoten
 • 50 gr hazelnoten
 • Topping
 • Cranberry compote
 • Icing gemaakt van poedersuiker met een beetje water

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 180 C.
 • Mix alle droge ingredienten (alle bloemsoorten, suiker, kaneel, kardemom, gember, bakpoeder) bij elkaar in een kom en meng dit goed door.
 • Doe de Mild & Creamy naturel, de soja light, cranberry compote en het ei bij elkaar en meng dit goed door. Voeg dit mengsel bij je bloemmix en meng het met een pollepel door elkaar. Overklop het niet, zodra het gemengd is, is het goed. Voeg de gesmolten boter er aan toe en roer dit goed door tot het gemengd is.
 • Voeg aan je deegmengsel de gehakte walnoten en hazelnoten toe en de rozijnen.
 • Vet je tulband goed in met boter, bestrooi dit met bloem en klop de overtollige bloem eruit. Stort je deeg in de vorm en zet hem in de oven. Kijk na 45 minuten even of het al gaar is met een houten prikker. Zo niet, dan doe je hem nog even terug voor een paar minuten.
 • Mocht de bovenkant te donker worden dan kun je hem voor de laatste minuten afdekken met aluminiumfolie.
 • Zodra de cake gaar is haal je hem uit de oven, laat het vijf minuten afkoelen en stort dan uit op een cakerek om hem volledig af te laten koelen.
 • Voor de bovenkant heb ik cranberry compote gebruikt en daaroverheen icing (poedersuiker en een klein beetje water) Maar je kunt hier gebruiken wat je leuk vind natuurlijk.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

9 comments

 1. Ok. Ok. Ik heb gezegd dat het ‘wel’ meeviel. 35 euro. Maar om nu gelijk hier neer te zetten dat ze ook online te verkrijgen zijn… Dat is wel heel erg! Hahahahaha

 2. Hoi Simone,

  Na een zoekopdracht voor ‘Bundt’ op Foodgawker kwam ik bij jou uit. Echt een supermooi blog! Ziet er super uit! Ik heb zelf sinds maart een food blog (in het Engels) en ik heb momenteel een warme tulband in mijn keuken staan die nog gekiekt moet worden, dus ging ik even Foodgawker op om inspiratie op te doen 😉

  Oh trouwens, ik vind die bovenste foto juist het mooiste! Vind de compote totaal niet op bloed lijken 😉 Ik dacht eerlijk gezegd dat het candy cane frosting was of zoiets, vanwege het wit en het rood!

 3. Leuk! Ik hoop dat je het wat vindt 😉 Ik fotografeer pas sinds maart, maar heb laatst een lens gekregen waar ik eindelijk een beetje tevreden mee ben. Al heb ik vaak nog steeds geen flauw idee wat ik aan het doen ben als ik aan het fotograferen ben 😉

 4. Hoi  Simone, ik ben een lijstje aan het maken wat ik wil gaan bakken voor Kerst én natuurlijk zitten daar recepten van jou bij ! Nu heb ik deze al in de oven staan – bijna een uur en begint nu een beetje gaar te worden. Gebuik jij je hetelucht oven of boven-onderwarmte bij je recepten ? Ik hen hem nu op boven-onderwarmte staan op 180 graden . 
  Groetjes ?

 5. Dank voor je snelle reactie Simone ! We hebben hem nog niet geproefd, moet hem eerst nog “opleuken” én foto’s maken . Maar ik verwacht het wel hoor, heb een likje van het beslag geproefd en dat smaakte echt naar de herfst dus lekker. ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.