Simone's Kitchen

Mini kersttulbandjes met veel zuidvruchten

kersttulbandjes

Gevulde tulband

Als je goed hebt opgelet dan heb je deze kersttulbandjes al langs zien komen met het artikel over het fotograferen van je kersttafel. Maar ik wilde jullie het recept natuurlijk ook niet onthouden. Ik heb het recept aangepast van Donna Hay’s kerstkookboek. Wat overigens weer een heerlijk Donna boek is en ook leuk na de kerst want er staat van alles in voor elke feestelijke gelegenheid.

Zonder drank

In het oorspronkelijke recept voor deze kersttulbandjes wordt brandy gebruikt om de zuidvruchten in te weken en dat heb ik vervangen door sinaasappelsap. Bovendien heb ik de gedroogde vijgen vervangen voor abrikozen. Ik ben simpelweg geen fan van gedroogde vijgen (wel van verse overigens) Ik vind de struktuur altijd een beetje raar. Maar goed ben jij wel fan van vijgen, dan kun je dat natuurlijk ook prima gebruiken.

De hoeveelheid die dit recept maakt is voldoende voor 1 normale tulband of een paar (drie bij mij) kleine tulbandjes. Ik gebruikte deze vorm van Nordic Ware en had genoeg om drie tulbandjes te vullen.

De kersttulbandjes kregen een duim omhoog van iedereen die ze proefde (4 testpersonen!) dus echt heel lekker en door alle zuidvruchten vond ik het meteen een hoog kerstgehalte hebben. Maar dat kan aan mij liggen. Haha. Ben je ook fan van de recepten van Donna dan zijn deze chocolade tulbandjes ook een aanrader!

Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Gevulde kersttulbandjes

Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 30 min
Porties: 10 personen

Benodigdheden

  • Oven

Ingrediënten

  • 125 ml sinaasappelsap
  • 110 gr rozijnen
  • 80 gr krenten
  • 100 gr gedroogde cranberries gezoet
  • 150 gr gedroogde abrikozen fijn gesneden
  • 40 gr amandelschaafsel
  • 150 gr boter ongezouten, zacht
  • 135 gr lichte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 185 gr bloem
  • 1/4 tl baksoda
  • 1 tl koekkruiden
  • 60 ml melk

Instructies

  • Doe de rozijnen, krenten, cranberries, gehakte abrikozen, amandelschaafsel en het sinaasappelsap bij elkaar in een kleine pan en laat op matig vuur ongeveer 8 minuutjes pruttelen tot al het vocht is opgenomen door de zuidvruchten. Roer af en toe en zorg dat het niet aanbrandt. Laat volledig afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 140˚C. Vet de mini tulbandvormpjes in (je kunt er 6 van 250ml gebruiken of 3 van 500ml) en bestuif met bloem. Klop de overtollige bloem eruit. Zet apart.
  • Klop de boter en de suiker in de mengkom van een keukenmachine 6-8 minuten of tot je een bleke romige massa hebt. Klop de eieren er een voor een goed door. Doe het vruchtenmengsel, de bloem, het baksoda en de koekkruiden in een grote kom en meng alles goed door, zodat de vruchten rondom met bloem zijn bedekt. Meng het botermengsel en de melk erdoor.
  • Verdeel het beslag over de vormpjes en zet op een grote bakplaat voor 30 minuten of tot de tulbandjes gaar zijn (test dit met een houten prikker) Laat 5 minuten afkoelen in de vormpjes en stort ze dan op een bakrooster.
Auteur: Aangepast van Donna Hay

Voedingswaarde

Calorieën: 395kcal, Koolhydraten: 63g, Eiwit: 5g, Vet: 16g, Verzadigd vet: 8g, Cholesterol: 65mg, Natrium: 162mg, Kalium: 433mg, Vezels: 4g, Suiker: 30g, Vitamine A: 1000IU, Vitamine C: 7mg, Calcium: 45mg, Ijzer: 2mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!