Deze heerlijke zoete broodjes in de vorm van een kerstster komen uit het boek van Levine van Doorn waar ik de foto’s voor maakte. Hier staan ook stap voor stap foto’s in, die ik hier helaas niet kan laten zien. Maar hoe je ze ook snijdt het eindresultaat is heerlijk!

Zoete broodjes met honing en anijs

Zoete broodjes met honing en anijs

Voor het maken van deze zoete broodjes heb je vooral tijd nodig, wat overigens wel met elke soort brood het geval is. Het kneden doe ik zelf in de KitchenAid wat ik overigens niet het beste apparaat vind om brood te kneden. Ik doe het grove werk in de machine en kneed het daarna altijd nog even na met de hand zodat het deeg soepel genoeg is.

Je kunt het uiteraard ook volledig met de hand kneden. Hou dan wel een langere tijd aan dan hier aangegeven is. Je doet alle ingredienten voor het brood (behalve de boter) in de kom van de machine en kneed het net zo lang tot het een soepel deeg is geworden en je een stukje deeg tot een vliesje kunt trekken. Hiervoor pak je een stukje deeg en je stretched dit tussen je vingers uit. Vallen er meteen gaten in dan is het nog niet soepel genoeg en moet je nog even doorkneden.

Eerste rijs

Vervolgens is het tijd om het deeg te laten rijzen. Volg daarvoor de aanwijzingen in de receptkaart. Het snijden van de zoete broodjes klinkt misschien wat ingewikkeld maar als je de instructies volgt dan kan het bijna niet mislukken. Bestrooi de broodjes voor het bakken nog met wat grove suiker (parelsuiker kan ook) en bak ze dan in de voorverwarmde oven voor ongeveer 15 minuten of tot goudbruin en gaar.

Zoete broodjes met

Brood bakken is over het algemeen niet mijn sterkste punt maar deze focaccia lukt eigenlijk altijd.
Brood uit eigen oven is verkrijgbaar o.a. bij bol.com voor 24,95

Sterbroodjes met honing en anijs | simoneskitchen.nl

Zoete broodjes met honing en anijs

Nog geen review
GangBrood
KeukenKerst

In het boek worden diverse methodes genoemd om deze broodjes te kneden. Voor het gemak heb ik hier alleen de methode voor de standmixer genomen omdat ik die zelf gebruik.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 2 uur
bereiding 15 minuten
totaal 2 uur 15 minuten

12 broodjes

Materiaal

  • KitchenAid of vergelijkbaar

Ingrediënten

Deeg

  • 450 gram tarwebloem
  • 9 gram droge gist
  • 1 tl gemalen anijszaad
  • 8 gram zout
  • 200 gram volle melk 20-25 C
  • 60 gram ei los geklopt
  • 60 gram vloeibare honing
  • 50 gram zachte ongezoten roomboter in klontjes

Afwerking

  • grove suiker of rietsuiker

Verder nodig

  • zonnebloemolie om de kom werkplek en handen mee in te smeren
  • bankpasje/creditcard afgewassen
  • bakplaat bekleed met bakpapier

  • Doe alle ingredienten voor het deeg behalve de boter in de kom en kneed alles in ongeveer 8 minuten tot een stevig deeg. Voeg dan de boter, klontje voor klontje, toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken.
  • 1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met ingevette plastic folie of een douchemuts en laat het deeg op kamertemperatuur in 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat blijft staan.
  • Vormen: Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en duw de lucht eruit. Verdeel het deeg met een deegsteker in 12 gelijke stukjes. Bol de stukjes deeg op en laat ze afgedekt met ingevette plastic folie 10 minuten rusten
  • Druk telkens een bolletje met de palm van je hand plat en zorg ervoor dat het deegstukje rond blijft. Bestrijk het deegstukje met een kwastje met water en strooi er suiker op. Maak in het midden van het deegstukje met de korte kant van de creditcard een insnijding, zorg ervoor dat de zijkant van het deeg heel blijft. Snijdt het deeg nog 3 of 4 keer op dezelfde wijze in, zodat een stervorm ontstaat. Pak het deegstukje op, duw de punten met je vingers naar boven en keer het deeglapje binnenstebuiten. De punten zitten nu aan de buitenkant van het deegstukje. Leg de sterren met de suikerkant naar boven ongeveer 5 cm uit elkaar op een bakplaat. Dek af met ingevette plastic folie.
  • 2e rijs: Laat de sterren op kamertemperatuur in ongeveer 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Ze zijn goed als je er met een natte vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar wordt en dan langzaam terugveert.
  • Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 180 C (boven en onderwarmte) Als je met hete lucht wilt bakken verlaag dan de temperatuur met 20 C of volg de gebruiksaanwijzing van de oven.
  • Bak de sterren in 10-15 minuten gaar en goudbruin. Leg ze direct na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.