Sterbroodjes met honing en anijs | simoneskitchen.nl

Kijk… helemaal onpartijdig ben ik natuurlijk niet in deze review. Maar toch…. ik werk wel vaker mee aan kookboeken en soms ben ik gewoon enthousiaster over een boek als normaal, zeg maar. Ik review trouwens zelden kookboeken waar ik aan heb meegewerkt tenzij ik het echt een aanwinst vind. Levine behoeft eigenlijk geen introductie, want elke thuisbakker in Nederland kent Levine wel toch? Ik ontmoette Levine volgens mij voor het eerst bij een workshop van mij, daarna volgde ik er eentje van haar en daarna zij weer eentje bij mij. Dus we hebben elkaar ook een beetje bezig gehouden zeg maar…. 😉

Brood uit eigen oven | simoneskitchen.nl

Volgens mij lagen de plannen voor een eigen boek van Levine al een tijdje op de plank, dus toen ik een telefoontje kreeg van de uitgever of ik misschien de foto’s wilde maken maakte ik toch wel een klein sprongetje. Want het blijft iets speciaals hebben om mee te mogen werken aan het boek van iemand die je al kent (en bewonderd). En het is een juweeltje geworden. O en ik kan uit eerste hand vertellen dat de recepten ook nog eens allemaal heerlijk zijn. Nou ja, vooruit ik heb niet alles geproefd maar wel veel te veel… En we kregen van Levine ook na elke shootdag weer een stapel brood mee naar huis. Ik heb er nu nog wat in de vriezer liggen zelfs.

Sterbroodjes met honing en anijs | simoneskitchen.nl

Dus… dit is er eentje die je niet mag missen. Alle stap voor stap foto’s zijn trouwens door Ridder van Doorne gemaakt, de broer van Levine en dat maakt ook een hoop van de processen duidelijk. Dus ook voor dit recept moet je eigenlijk het boek hebben want daar staan de stap voor stap foto’s in, maar ik geef hem je toch. Gewoon.. omdat ik ze zelf zo lekker vind en de foto zo leuk.. 😉 Bovendien zijn deze sterbroodjes nou net geweldig leuk in deze tijd van het jaar…. O en Levine heeft een geweldige stol ook in het boek staan. Die ga ik binnenkort weer maken!
Dit boek is met rechtstreeks een aanwinst voor elke thuisbakker!
Brood uit eigen oven is verkrijgbaar o.a. bij bol.com voor 24,95

Sterbroodjes met honing en anijs | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Sterbroodjes met honing en anijs

In het boek worden diverse methodes genoemd om deze broodjes te kneden. Voor het gemak heb ik hier alleen de methode voor de standmixer genomen omdat ik die zelf gebruik.

Ingrediënten

  • Deeg
  • 450 gram tarwebloem
  • 9 gram droge gist
  • 1 tl gemalen anijszaad
  • 8 gram zout
  • 200 gram volle melk 20-25 C
  • 60 gram ei los geklopt
  • 60 gram vloeibare honing
  • 50 gram zachte ongezoten roomboter in klontjes
  • Afwerking
  • grove suiker of rietsuiker
  • Verder nodig:
  • zonnebloemolie om de kom werkplek en handen mee in te smeren
  • bankpasje/creditcard afgewassen
  • bakplaat bekleed met bakpapier

Instructies

  • Doe alle ingredienten voor het deeg behalve de boter in de kom en kneed alles in ongeveer 8 minuten tot een stevig deeg. Voeg dan de boter, klontje voor klontje, toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken.
  • 1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met ingevette plastic folie of een douchemuts en laat het deeg op kamertemperatuur in 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat blijft staan.
  • Vormen: Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en duw de lucht eruit. Verdeel het deeg met een deegsteker in 12 gelijke stukjes. Bol de stukjes deeg op en laat ze afgedekt met ingevette plastic folie 10 minuten rusten
  • Druk telkens een bolletje met de palm van je hand plat en zorg ervoor dat het deegstukje rond blijft. Bestrijk het deegstukje met een kwastje met water en strooi er suiker op. Maak in het midden van het deegstukje met de korte kant van de creditcard een insnijding, zorg ervoor dat de zijkant van het deeg heel blijft. Snijdt het deeg nog 3 of 4 keer op dezelfde wijze in, zodat een stervorm ontstaat. Pak het deegstukje op, duw de punten met je vingers naar boven en keer het deeglapje binnenstebuiten. De punten zitten nu aan de buitenkant van het deegstukje. Leg de sterren met de suikerkant naar boven ongeveer 5 cm uit elkaar op een bakplaat. Dek af met ingevette plastic folie.
  • 2e rijs: Laat de sterren op kamertemperatuur in ongeveer 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Ze zijn goed als je er met een natte vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar wordt en dan langzaam terugveert.
  • Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 180 C (boven en onderwarmte) Als je met hete lucht wilt bakken verlaag dan de temperatuur met 20 C of volg de gebruiksaanwijzing van de oven.
  • Bak de sterren in 10-15 minuten gaar en goudbruin. Leg ze direct na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen
Auteur: Levine van Doorn

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!