Focaccia is een van de lekkerste broden om te bakken en door de platte vorm ook ideaal om allerlei lekkere smaken toe te voegen. In dit geval focaccia met rozemarijn en zeezout.

Focaccia met rozemarijn

Focaccia met rozemarijn

Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik echt een draak ben als het aankomt op het bakken van brood. En met brood bedoel ik dan ‘echt’ brood zoals bijvoorbeeld zuurdesem. Ik heb een broodcursus gedaan, ik loop al jaren mee aan de hand van Esmee, en nog steeds kan ik geen fatsoenlijk brood bakken. Ik mis dat ene broodgen geloof ik. En het geduld ook voor kneden, rijzen, kneden, vormen enzovoort… Ja ik weet dat er ‘no-knead’ broden bestaan maar dat is dan toch net even wat anders.

Uitzondering

De uitzondering op de regel is focaccia. Ga maar eens zoeken hier op broodrecepten en je vindt vooral veel focaccia recepten. Grappig misschien want ook dat moet rijzen enzovoort maar het lekkere Italiaanse brood is wel mijn vriend en deze.. is super lekker en echt niet ingewikkeld om te maken! De combinatie van focaccia met rozemarijn en wat grove zeezoutvlokken vind ik bovendien een perfecte combinatie.

Het is heerlijk om te eten bij de borrel. Simpelweg dopen in wat goede extra virgin olijfolie en je hebt verder niks nodig. Maar desgewenst kun je het natuurlijk ook beleggen met – bijvoorbeeld – een lekker Frans kaasje.

Maken van de focaccia

Het maken van de focaccia is redelijk eenvoudig. Je kunt het met de machine kneden of met de hand. Ik heb zelf een Kitchenaid maar vind die eerlijk gezegd niet de beste om deeg te kneden. Als het deeg te stevig is, wil de machine ook nog wel eens veel te heet worden. Zo is er zelfs ooit eentje gesneuveld. Maar ik hoor genoeg mensen die er wel succes mee hebben, dus misschien ligt ook dat aan mij.

Affijn, hoe ik het doe is dat ik het eerst voorkneed in de machine tot het min of meer soepel is geworden. Ik haal het vervolgens uit de machine en kneed het verder met de hand tot het een mooi soepel deeg is geworden.

Rijzen

Leg de bal deeg nu in een kom die je eerst hebt ingesmeerd met olie. Dek af met een schone theedoek en laat de focaccia met rozemarijn eerst ongeveer een uur rijzen op een warme plek. Ik zet hem meestal op de oven neer (mits die aanstaat natuurlijk) of ergens waar het in ieder geval niet tocht.

Na het rijzen neem je een bakplaat en deze bekleed je met bakpapier. Vorm je deeg nu in een rechthoek en leg deze op de bakplaat. Dek het weer af en laat weer voor ongeveer 10 minuten rijzen.

Deukjes

Na het rijzen maak je met je vingers deukjes in het deeg. Dit bestrijk je vervolgens met olijfolie (prima als het in de gaatjes blijft zitten) en je strooit er wat van het grove zeezout over. Als laatste nog wat takjes rozemarijn en bak het in de oven voor 30 minuten.

Vegan focaccia

De focaccia is vervolgens heel erg makkelijk vegan te maken. Het enige niet vegan ingredient hier is de honing. Die kun je eenvoudig vervangen voor ahornsiroop en je hebt een vegan focaccia met rozemarijn!

Focaccia met rozemarijn en zeezout
Print recept Pin recept
No ratings yet

Focaccia met rozemarijn en zeezout

Perfect om te serveren bij de borrel of als bijgerecht
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 30 min
Rijstijd: 1 uur 10 min
Totale tijd: 1 uur 55 min
Porties: 6 personen

Benodigdheden

Ingrediënten

  • 550 g bloem
  • 340 g water
  • 7 g gist 1 zakje (gedroogd)
  • 2 tl zout
  • 30 g olijfolie plus extra om te bestrijken
  • 1 el sesamzaad
  • paar takjes rozemarijn fijngehakt
  • 1 tl honing
  • 1 tl grof zeezout

Instructies

  • Doe bloem en water in een mengkom. Voeg gist toe en roer even door. Voeg zout toe en zet de keukenmachine aan. Als ht een beetje bij elkaar is gekomen, voeg je olijfolie, sesamzaad, rozemarijn en honing toe.
  • Laat draaien tot je een soepel deeg hebt. Vorm er een bol van en leg het in een met olie ingevette kom. Zet dit (afgedekt met een theedoek) op een warme plek weg en laat een uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 225˚C. Vorm het brood in een rechthoekige focaccia of twee kleinere en leg op een bakplaat. Dek weer af en laat nog eens 10 minuten rijzen. Maak met je vingers gaatjes in de focaccia, bestrijk met olijfolie en bestrooi met wat grof zeezout en nog een paar takjes rozemarijn. Bak circa 20 minuten voor de kleine maat en 30 minuten voor de grote. Check tussendoor even. Exacte baktijden willen nog wel eens verschillen, want elke oven is anders.
Gang: Brood
Keuken: Italiaanse keuken
Trefwoord: bloem, rozemarijn

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 394kcal, Koolhydraten: 72g, Eiwit: 10g, Vet: 7g, Verzadigd vet: 1g, Meervoudigd onverzadigd vet: 1g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g, Natrium: 781mg, Kalium: 117mg, Vezels: 3g, Suiker: 1g, Vitamine A: 0.1IU, Vitamine C: 0.01mg, Calcium: 31mg, Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Nog meer focaccia recepten:

Delen is fijn!