simone s kitchen&sz=1x1&t=campaign%3Dsimone s kitchen 291415444

Glutenvrije focaccia van Schär | simoneskitchen.nl

Ik heb gelukkig geen coeliakie, maar doordat ik recentelijk een maand lang glutenvrij heb gegeten ben ik me wel meer bewust van de uitdagingen die dat vormt in het dagelijks leven. Want ik deed het om eens te kijken wat het met me zou doen, maar er zijn genoeg mensen bij wie het geen luxe is maar meer een noodzaak om glutenvrij te eten. En wat doe je dan?

Wat is coeliakie?

Kort gezegd is coeliakie een overgevoeligheid voor gluten. Dit kan erfelijk bepaald zijn maar ook op latere leeftijd ontstaan. De symptomen van coeliakie zijn o.a. diarree, gewichtsverlies, slapheid van de spieren, een opgeblazen gevoel, buikpijn en misselijkheid en bij kinderen kan er in sommige gevallen ook een groei achterstand ontstaan. Best heftige symptomen dus. Ik weet uit ervaring dat een vriendin van me er jaren mee heeft rondgelopen voor ze erachter kwamen wat de oorzaak was. En echt, ik denk dat ik serieus in de stress zou schieten als ik een glutenintolerantie zou blijken te hebben. Want er voor ‘de lol’ voor kiezen is één ding, maar geen keuze hebben is toch een ander verhaal. Ongeveer 1 op de 100 mensen heeft last van coeliakie. En al klinkt 1% misschien niet als heel veel, als je bedenkt dat dat er dus 10 zijn op elke 1000 dan vindt ik het toch een flink aantal. Daarbij komt dat er veel mensen zijn die wel klachten hebben maar waarvan de diagnose niet of nog niet is gesteld.

simone s kitchen&sz=1x1&t=campaign%3Dsimone s kitchen 291415444
simone s kitchen article&sz=1x1&t=campaign%3Dsimone s kitchen article 291415444

20150623-MH2A2069

Coeliakie wordt aangetoond via een bloedtest waarbij antistoffen worden aangetoond. Worden die gevonden dan vind de definitieve diagnose plaats via een dunne darm biopt.

Wat mag je dan nog wel eten?

Je kunt dan misschien geen normale tarwe eten maar gelukkig is er tegenwoordig een aardig aantal alternatieven verkrijgbaar, zoals mais, rijst, gierst, peulvruchten, amarant, quinoa en boekweit. Ik ben sinds kort verslingerd geraakt aan boekweit dus binnenkort vind je daarvan hier ook meer recepten, Als je kijkt op het gebied van producten die je kant- en klaar in de winkel kunt kopen dan is Schär hierin de marktleider op het gebied van glutenvrije producten. Dat varieert van pizza tot snacks tot meel om zelf te bakken.

Ik had nog niet eerder met glutenvrij meel gebakken dus was heel erg benieuwd hoe dat zou zijn. Normaal bak je natuurlijk brood en dan weet je dat de gluten zich moet ontwikkelen. Uiteraard heb je dat bij glutenvrij meel helemaal niet.

20150623-MH2A2073

Ik besloot een focaccia uit te proberen. Het deeg is echt wel anders als wanneer je standaard bloem zou gebruiken. Wat plakkeriger en niet zo soepel als ‘normaal’. Ik had het achteraf iets minder lang moeten bakken en iets dikker moeten laten, maar de smaak was boven verwachting eigenlijk heel lekker. Ik bakte de focaccia volgens de gebruiksaanwijzing van een recept van Schär, belegde het vervolgens met allerlei lekkers en schoof het nog even in de oven.

20150623-MH2A2071

Naast het deeg heb ik ook de chocolix geprobeerd en als het er niet op stond had ik niet geweten dat het om glutenvrije reepjes ging.

Bakken met glutenvrij meel moet ik nog wat beter onder de knie krijgen maar mijn eerste poging vond ik alleszins goed gelukt en eetbaar. Ik geef je hieronder het recept!

Glutenvrije focaccia van Schär | simoneskitchen.nl

Glutenvrije focaccia met tomaatjes, feta en bosuitjes

Nog geen review

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 30 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 1 uur

Ingrediënten

  • 300 gram glutenvrije brood mix van Schär
  • 5 gram droge gist of 10 gram vers
  • 1,5 dessertlepel olijfolie
  • 250 gram lauw water
  • 1 eetlepel grof zout
  • 2 takjes rozemarijn
  • 100 gram kerstomaatjes in kwartjes
  • 50 gram feta verbrokkeld
  • 1 bosuitje fijn gesneden
  • handje pijnboompitjes

  • Meng het meel en de gist goed door elkaar in een kom en voeg de helft van het fijngehakte rozemarijn eraan toe. Schenk het water en de olie erbij en kneed alles met de hand of met een machine door tot een soepel deeg. Denk er hierbij om dat het niet dezelfde consistentie heeft als glutendeeg.
  • Mijn deeg was vrij plakkerig dus uitrollen heb ik niet gedaan. Ik heb het op een bakplaat ingevet met olie gedaan en mijn handen iets ingesmeerd met olie. Zo heb ik het deeg uitgedrukt op de bakplaat in de juiste vorm.
  • Dek het af met een schone theedoek en laat het op een warme plek rijzen voor een half uur.
  • Bestrijk de bovenkant met olijfolie en strooi er het grove zout en de rest van de rozemarijn overheen. (ik was het bestrijken met de olie natuurlijk weer eens vergeten dus vandaar dat mijn brood wat bleker is als had gemoeten...)
  • Bak de focaccia 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 C
  • Haal na 25-30 minuten eruit en beleg met de tomaatjes, de verbrokkelde feta, de pijnboompitjes en de bosuitjes. Zet nog even in de oven en bak voor nog eens tien minuten.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Disclaimer: Dit is een gesponsord artikel. Mede door artikelen zoals dit kan ik blijven doen wat ik het allerleukste vind!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.