Deze lekkere bierbroodjes kun je naar wens maken zoals ik hier heb gedaan als bolletjes, maar je kunt er natuurlijk ook één bierbrood van bakken. Door het bier worden de broodjes extra lekker en luchtig!

Bierbrood | simoneskitchen.nl

Bierbrood

Brood en ik zijn niet perse de beste vrienden. Dus als ik kies voor een lekker recept om brood te maken, dan is dat eigenlijk altijd een makkelijk recept. Hoe lekker ik zuurdesem ook vind, het is niet helemaal aan mij besteed. Iets met een gebrek aan geduld. Voeden, wachten, voeden, weer wachten en dan mag je eindelijk eens na een eeuwigheid een brood bakken. Toegegeven het is wel de moeite waard, maar dit bierbrood of eigenlijk deze bierbroodjes zijn super eenvoudig om te maken. Wachten moet je ook hier wel even, maar twee uur is natuurlijk niks in verhouding tot het voeden van de zuurdesem.

De bierbroodjes; je snapt hem al, worden zo genoemd omdat je relatief veel bier gebruikt voor het maken. Door toevoeging van het bier – wat natuurlijk koolzuur bevat – worden de broodjes heerlijk luchtig. Ik vond ze absoluut een aanrader om te maken.

Bierbrood, nog ongebakken | simoneskitchen.nl

Maken van het bierbrood deeg

Uiteraard begint alles voor het maken van brood altijd met het maken van het deeg. In dit geval een mix van bloem en volkorenmeel. Daardoor zijn ze wat steviger, maar ik vond het een fijne combinatie. Je kunt de broodjes met de hand kneden maar makkelijker is het in een keukenmachine met deeghaak. Ik heb een KitchenAid en ik moet toegeven dat ik die niet altijd even goed vind. Dus meestal doe ik het begin met de machine en zodra het wat hanteerbaarder is ga ik over naar kneden met de hand.

Dat gaat overigens het makkelijkste als je je werkblad én je handen een klein beetje met olie inwrijft. Dan blijft het niet allemaal aan je handen plakken.

Rijs

Voor de eerste rijs van het bierbrood doe je al het deeg bij elkaar in een kom die je ook iets hebt ingevet. Dit laat je op een warme plek ongeveer een uur rustig rijzen. Het deeg moet zo ongeveer in volume zijn verdubbeld.

Daarna verdeel je het deeg in 14 toekomstige bierbroodjes. Maak met je handen mooie bolletjes van het deeg en leg ze in een cirkel op de bakplaat. Eentje in het midden en zes broodjes eromheen. Je hebt dus twee bakplaten nodig voor alle 14 broodjes te bakken. Of je doet het in twee gedeeltes. Dat kan natuurlijk ook. Na het vormen van de broodjes laat je ze weer een uur rijzen. Hiervoor doe je de bakplaten in een plastic zak of je dekt het af.

Bierbrood | simoneskitchen.nl

Hou je ook van broodbakken? Check dan zeker eens deze andere lekkere broden:

bierbrood

Bierbrood

No ratings yet
GangBrood
KeukenHollandse keuken

Deze overheerlijke bierbroodjes maak je – uiteraard – met bier en zijn heerlijk warm uit de oven, besmeerd met lekker veel roomboter.
clock
voorbereiding 20 minuten
bereiding 30 minuten
Rijstijd2 uur
totaal 2 uur 50 minuten

14 broodjes

Ingrediënten

  • 400 gr patent bloem plus wat extra om te bestuiven
  • 100 gr volkorenmeel
  • 10 gram zout
  • 10 gram instant gist
  • 30 gram zachte boter
  • 300 ml bier van goede kwaliteit bv Duvel
  • olijfolie voor kneden

  • Doe het meel in een grote mengkom. Voeg het zout aan de ene kant van de kom toe en de gist aan de andere kant van de kom. Voeg de boter en driekwart van het bier toe. Gebruik je vingers om het mengsel rustig rond te draaien. Voeg beetje bij beetje de rest van het bier toe, tot al het meel aan de zijkanten van de kom gemengd is. Misschien heb je niet al het bier nodig of heb je iets meer nodig. Het deeg moet nat zijn maar niet te nat. Veeg met het mengsel de zijkanten van de kom schoon, werk naar het midden toe. Ga door tot het mengsel een grof deeg vormt.
  • Sprenkel wat olijfolie op het werkblad en leg het natte deeg hierop. Kneed dit 5 tot 10 minuten tot je een zacht en glad deeg hebt. Dit kan uiteraard ook in een keukenmachine met een deeghaak worden gedaan.
  • Leg het deeg vervolgens in een licht met olie ingevette kom en bedek het met een theedoek. Laat rijzen tot het minstens twee keer zo groot is geworden. Dit duurt ongeveer een uur maar je kunt het rustig 2 of 3 uur laten staan.
  • Leg bakpapier op twee bakplaten.
  • Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad. Vouw het herhaaldelijk naar binnen tot alle lucht eruit is gedrukt en het deeg soepel is. Verdeel het in 14 gelijke stukken van elk zo’n 60 gram. Rol elk stuk tot een balletje door met je een hand en kom te vormen en het balletje hierin heen en weer te bewegen. Na wat oefening komt het als het goed is vanzelf. Leg een deegbal in het midden van de bakplaat en leg de rest van de ballen eromheen, zodat ze elkaar bijna raken en op elk plaat 7 ballen liggen.
  • Doe de bakplaten in een schone plastic zak en laat het deeg nog ongeveer een uur rijzen tot het weer twee keer zo groot is geworden en terugveert als je er met je vinger op duwt. Verwarm de oven voor op 210˚ C.
  • Bestuif de broodjes met bloem en geef elk drie kleine knipjes met een schaar (je kunt desgewenst de middelste niet insnijden) Bak 30 minuten tot de broodjes goudbruin zijn en hol klinken als je op de onderkant klopt. Laat afkoelen op een rooster. Besmeer ze rijkelijk met boter.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 159kcal | Koolhydraten: 28g | Eiwit: 4g | Vet: 2g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Transvet: 0.1g | Cholesterol: 5mg | Natrium: 293mg | Kalium: 44mg | Vezels: 2g | Suiker: 0.1g | Vitamine A: 54IU | Vitamine C: 0.002mg | Calcium: 6mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.