Bierbroodjes | simoneskitchen.nl

Mannen, ik heet jullie weer een warm welkom in de mannenkeuken van Dude Food Dinsdag.
Dat moment waarop iedere man zit te wachten en alle vrouwen de keuken van Simone’s Kitchen voor even moeten verlaten.
Mannen, eten en manneneten; daar draait het om bij Dude Food Dinsdag… Toch?

Mannen, jullie kennen het gevoel ongetwijfeld ook wel. Je bent nietsvermoedend in je mannengrot bezig met van die typische mannendingen.
Die dingen die belangrijk en essentieel zijn voor het ‘man’: horizontaal op een bank staan, of in de stabiele zijligging sport onder een hoek van negentig graden proberen te kijken.
Of je kijkt liggend nog eens naar je navel en bent eigenlijk wel benieuwd hoe die vandaag ruikt.
Kortom; je bent druk bezig om jouw mannenkwaliteiten naar een een ongekend niveau te trainen.

Bierbroodjes | simoneskitchen.nl

En dan ineens: voel je die aanwezigheid die de harmonie van je mannengrot verstoort, een entiteit die binnen is gedrongen in de veilige mannenzone en de complete ‘man zen’ verstoort.
Ineens is daar: de vrouw. Dat gevoel, dat heb ik nu ook op deze Dude Food Dinsdag. De keuken WAS van ons, mannen.
Maar, nota bene, al na twee weken wordt ons hoekje van Simone’s Kitchen weer ingenomen door Simone zelf.

Vrolijk dartelde zij zojuist de Dude Hoek van dit blog binnen en schoof alle grote stukken vlees die ik deze week met jullie wilden gaan bereiden aan de kant.
Glimlachend zette zij een plastic tas met boodschappen op het aanrecht en zei: “Leuk hoor, zo die DoetVoet Dinsdag. Ik heb ook een echt mannenrecept. Een recept voor brood.”
Voorzichtig probeerde ik uit te leggen dat brood bakken niet echt mannelijk is, tenzij je er dikke stukken vlees of gehakt in verwerkt.
Tuurlijk, bakkerijen met grote ovens en zakken met kilo’s meel die ogen wel mannelijk.
Maar brood of broodjes in je eigen keuken maken, klinkt als: precies afwegen, vouwen in plaats van roeren en spatelen in plaats van kloppen; onmannelijk dus.

Bierbroodjes | simoneskitchen.nl

Voordat ik over de andere onmannelijke aspecten van brood bakken kon beginnen, kreeg ik ‘de blik’.
Die blik waarvan iedere man weet dat hij niet meer kan kiezen, maar moet delen; in dit geval de Dude Food keuken.
Dus deze week broodjes van Simone met een licht mannelijk tintje; bierbroodjes.
Broodjes , bolletjes, buns, het ideale transportmiddel om een hamburger met alle toebehoren van je bord naar je mond te krijgen.
Dus eigenlijk best wel mannelijk.

En mannen, de volgende week is de mannenkeuken weer oestrovrij; beloofd.

Beerbuns | insimoneskitchen.com
Print recept Pin recept
No ratings yet

Bier broodjes

Ingrediënten

 • 400 gr patent bloem plus wat extra om te bestuiven
 • 100 gr volkorenmeel
 • 10 gram zout
 • 10 gram instant gist
 • 30 gram zachte boter
 • 300 ml bier van goede kwaliteit bijvoorbeeld duvel of iets van die aard
 • olijfolie voor kneden

Instructies

 • Doe het meel in een grote mengkom. Voeg het zout aan de ene kant van de kom toe en de gist aan de andere kant van de kom. Voeg de boter en driekwart van het bier toe. Gebruik je vingers om het mengsel rustig rond te draaien. Voeg beetje bij beetje de rest van het bier toe, Tot al het meel aan de zijkanten van de kom gemengd is. Misschien heb je niet al het bier nodig of heb je iets meer nodig. Beetje water toevoegen kan natuurlijk ook als je het bier al opgedronken hebt. Het deeg moet nat zijn maar niet te nat. Veeg met het mengsel de zijkanten van de kom schoon, werk naar het midden toe. Ga door tot het mengsel een grof deeg vormt.
 • Sprenkel wat olijfolie op het werkblad en leg het natte deeg hierop> kneed dit 5 tot 10 minuten tot je een zacht en glad deeg hebt.
 • Leg het deeg vervolgens in een licht met olie ingevette kom en bedek het met een theedoek. Laat rijzen tot het minstens twee keer zo groot is geworden. Dit duurt ongeveer een uur maar je kunt het rustig 2 of 3 uur laten staan.
 • Leg bakpapier op twee bakplaten.
 • Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad. Vouw het herhaaldelijk naar binnen tot alle lucht eruit is gedrukt en het deeg soepel is. Verdeel het in 14 gelijke stukken van elk zo'n 60 gram. Rol elk stuk tot een balletje door met je een hand en kom te vormen en het balletje hierin heen en weer te bewegen. Na wat oefening komt het als het goed is vanzelf. Leg een deegbal in het midden van de bakplaat en leg de rest van de ballen eromheen, zodat ze elkaar bijna raken en op elk plaat 7 ballen liggen.
 • Doe de bakplaten in een schone plastic zak en laat het deeg nog ongeveer een uur rijzen tot het weer twee keer zo groot is geworden en terugveert als je er met je vinger op duwt. Verwarm de oven voor op 210 C.
 • Bestuif de broodjes met bloem en geef elk drie kleine knipjes met een schaar (je kunt desgewenst de middelste niet insnijden) Bak 30 minuten tot de broodjes goudbruin zijn en hol klinken als je op de onderkant klopt. Laat afkoelen op een rooster. Besmeer ze rijkelijk met boter.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!