Happy Valentijnsdag! Het lijkt me dat deze heerlijke jamkoekjes het ideale recept zijn voor een dag als vandaag. Heb je ze nog niet gemaakt dan kun je dat nog snel doen. Ik maakte ze met speltmeel maar je kunt er ook voor kiezen om het met gewone bloem te doen.

Jamkoekjes

Jamkoekjes

Als je me een beetje kent dan weet je dat ik niet echt een koekjesbakker ben. Maar soms zijn koekjes wel heel erg leuk om te maken en Valentijnsdag vond ik wel het uitgelezen moment om eens aan de slag te gaan met leuke hartvormige koekjes. Jamkoekjes had ik al een tijdje op mijn wensenlijstje staan, dus dit was het moment om ze uit te proberen!

Speltmeel

In de studio heb ik altijd standaard bloem liggen. Dacht ik. Maar ja soms is dat gewoon op. Dus toen ik heel enthousiast wilde gaan beginnen aan het maken van het deeg kwam ik tot de ontdekking dat ik nog precies 50 gram bloem had. En ik had er 400 gram van nodig. Dat ging hem dus niet worden. Gelukkig had ik nog wel een zak volkoren speltmeel staan dus daar heb ik de jamkoekjes mee gemaakt. Dat ging ook prima, maar de koekjes hebben een wat grover uiterlijk dan wanneer ik gewone bloem had gebruikt.

jamkoekjes

Maken van het deeg

Uiteindelijk maakt dat niet zo heel veel uit. Ik vind ze er nog steeds supercute uitzien. Dus heb je bloem prima, zo niet, dan kun je dus speltmeel gebruiken. Het gaf de koekjes ook wat meer bite, wat ik eigenlijk wel lekker vond. Om de jamkoekjes te maken heb je om te beginnen natuurlijk hartvormige koekjesuitstekers nodig in twee maten. Een grotere om de hartjes te maken en een kleintje om het binnenste hartje uit te steken.

Overigens heten deze koekjes officieel linzer koekjes. Dit is een traditioneel Oostenrijks kerstkoekje, want ja je kunt dit ook heel leuk maken met kerstuitstekers. Ga maar eens zoeken op Linzer kekse en je vindt er ongetwijfeld heel veel soorten van.

Net als het meeste koekjesdeeg moet het deeg eerst goed koelen voor je het verder kunt verwerken, maar daarna is het een kwestie van uitrollen en uitsteken. Maak de helft van de koekjes met een heel hartje. Van de andere helft steek je in het midden het kleine hartje uit. Die kleine hartjes kun je natuurlijk ook bakken. Je krijgt dan mini hartjes.

De gevulde koekjes

Vullen van de koekjes

Na het bakken van de jamkoekjes laat je ze goed afkoelen. Smeer dan een dun laagje jam op heet hele koekje en leg de uitgestoken koekjes er bovenop. Deze vul je vervolgens met nog wat extra jam af.

Nog meer koekjesrecepten:

Jamkoekjes
Print recept Pin recept
4 van 1 stem

Hartvormige jamkoekjes

Deze gezellige koekjes kun je prima bakken voor Valentijnsdag of maak ze voor kerst met kerstuitstekers
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 15 min
Totale tijd: 30 min
Porties: 30 koekjes

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter in blokjes op kamertemperatuur
  • 175 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 theelepel vanille extract
  • 400 gram speltmeel
  • Frambozenjam of aardbeienjam om te vullen

Instructies

  • Laat de boter eerst op kamertemperatuur komen, dan kun je deze makkelijker mixen met de overige ingrediënten. Mix de roomboter met de basterdsuiker tot een romig geheel. Voeg vervolgens het ei en het vanille extract toe en mix tot deze helemaal zijn opgenomen. Voeg de speltmeel toe aan het mengsel en kneed met een mixer tot een soepel en stevig deeg. Dit kun je natuurlijk ook met je handen doen als je hiervoor niet de geschikte deeghaken hebt.
  • Vervolgens laat je het deeg minimaal één uur koelen in de koelkast. Om te zorgen dat je daarna makkelijk de koekjes kunt uitsteken maak ik het deeg met mijn handen altijd al zo plat en rechthoekig mogelijk. Verpak het in plasticfolie en laat in ieder geval één uur rusten in de koeling.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180C. Als je deeg voldoende gekoeld is, kun je het verder uitrollen tot ongeveer 0,5 cm dikte. Steek vormpjes uit het deeg en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Zorg ervoor dat er wat ruimte is tussen de koekjes zodat ze niet aan elkaar gaan kleven.
  • Bak de koekjes ongeveer 10-12 minuten in de oven, beetje afhankelijk van de dikte en laat daarna eerst even afkoelen voordat je ze overschept op een taartrooster. De koekjes zijn namelijk nog zacht wanneer ze uit de oven komen en kunnen anders makkelijk breken! Als je twijfelt of je koekjes gaar zijn kun je op het volgende letten; wanneer de randen van de koekjes lichtbruin beginnen te verkleuren zijn ze klaar.
  • Om de koekjes verder te decoreren is het wel belangrijk dat ze eerst goed afgekoeld zijn!
  • Om de koekjes te vullen neem je frambozen of aardbeienjam. Roer dit even door. handig om jam te gebruiken zonder stukken vrucht erin.
  • Dan smeer je de hele koekjes aan de onderkant in met 1 heelepels jam (de bolle kant wordt dus de onderkant. De platte kant gebruik je om in te smeren) en je plaatst een uitgesneden hart er bovenop. Vul het gat met nog een beetje meer jam.
Gang: Koek en gebak
Keuken: Oostenrijks
Trefwoord: jam, speltmeel
Dieetsoort: Vegetarisch

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 126kcal, Koolhydraten: 16g, Eiwit: 2g, Vet: 6g, Verzadigd vet: 3g, Meervoudigd onverzadigd vet: 1g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g, Transvet: 1g, Cholesterol: 20mg, Natrium: 50mg, Kalium: 4mg, Vezels: 2g, Suiker: 6g, Vitamine A: 175IU, Calcium: 2mg, Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!