Simone's Kitchen

Raita – veelzijdige yoghurt dip

Lekkere en eenvoudige yoghurtdip, raita | simoneskitchen.nl

Nu had ik het zo leuk bedacht om een lekkere dip voor bij de BBQ te maken met yoghurt. Ware het niet dat op het moment dat ik dit schrijf de regen echt met BAKKEN naar beneden komt vallen. Zo erg zelfs, dat ik net even ben gaan kijken of alles op zolder nog droog is en er geen spontane lekkages zijn ontstaan. Dat kan natuurlijk maar zo komen doordat er ook al net op de radio te horen was dat het weer in Nederland de komende jaren steeds extremer gaat worden; de regen worden stortbuien met veel onweer en de zomers worden heet en droog. De winters zacht en nat. Hmmm, we zullen het zien. Echt veel kunnen we er niet aan doen.

Raita is een eenvoudige yoghurt dip | simoneskitchen.nl

Deze raïta is gelukkig ook lekker als het geen mooi weer is en kun je behalve voor een lekker dipje ook gebruiken om een vegetarisch broodje shoarma te maken (of niet vegetarisch, die keus is natuurlijk aan jou). Wat ik regelmatig maak is of raïta of tzatziki. Ik rooster hierbij de nodige groentes, die maak ik lekker aan met kruiden. Verwarm wat broodjes shoarma doe de groentes erin en schep een flinke lading van de raita erop en smullen maar!

Raita is van oorsprong afkomstig uit India en je kunt er vele variaties op maken; met komkommer, maar ook met ui, wortel of voor een zoete variant met ananas of papaya (lijkt me ook erg lekker!) Ik maakte deze met komkommer, koriander, komijn en cayenne peper. Je kunt er eventueel ook knoflook aan toevoegen, alhoewel dat niet traditioneel is.

Heerlijke yoghurtdip raita | simoneskitchen.nl

Deze post werd weer mede mogelijk gemaakt door Yoghurt Barn!

Logo-YoghurtBarn
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Raita

Dit is heerlijk als een gezonde saus variant op bijvoorbeeld een groenteburger, bij een broodje shoarma met geroosterde groentes of gewoon als dip voor bijvoorbeeld wortel of bleekselderij.
Voorbereidingstijd: 10 min
Totale tijd: 10 min
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 250 gr stevige yoghurt zoals hangop of Griekse yoghurt. Zorg dat je geen zure yoghurt uitkiest
  • 1 grote komkommer
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl gemalen koriander
  • 1/2 teentje rauwe knoflook optioneel
  • 1/2 tl chili poeder
  • verse koriander
  • peper
  • zout
  •  

Instructies

  • Doe de yoghurt in een kom en meng met de specerijen, maar hou de chili peper apart. Proef en voeg eventueel nog wat extra peper en zout toe. Pers het teentje knoflook uit en doe dit erbij
  • Rasp de helft van de komkommer, doe dit in een zeef bestrooi met wat zout en laat het vocht er een beetje uitlopen. Ik druk het altijd nog even na met een lepel om te voorkomen dat het te vochtig wordt.
  • Snij de rest van de komkommer in kleine blokjes
  • Doe de uitgelekte geraspte komkommer door de yoghurt en roer goed door. Doe over in een leuk schaaltje en bestrooi met de blokjes komkommer en de chili poeder. Maak af met gehakte blaadjes koriander.

Voedingswaarde

Calorieën: 33kcal, Koolhydraten: 3g, Eiwit: 2g, Vet: 2g, Verzadigd vet: 1g, Cholesterol: 5mg, Natrium: 21mg, Kalium: 133mg, Vezels: 1g, Suiker: 3g, Vitamine A: 118IU, Vitamine C: 2mg, Calcium: 57mg, Ijzer: 1mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

1 comment

  1. Pingback: Kikkererwtburger op de plancha! | Simone's KitchenSimone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!