Raita – veelzijdige yoghurt dip
Raita is een heerlijk frisse yoghurt dip die je bij allerlei gerechten kunt gebruiken. Of gebruik het als dip met bleekselderij stengels, stokbrood of worteltjes.
Raita
Raita komt van oorsprong uit de Indiase keuken en qua smaak lijkt het nog het meeste op tzatziki. Er zitten wat meer specerijen doorheen maar in de basis is het yoghurt met komkommer. Ik hou van dit soort eenvoudige gerechtjes. Het is heerlijk om te eten met vlees bijvoorbeeld of in een salade met kikkererwten. Denk er ook eens aan om de raita te serveren als dip. Het is lekker om te eten met wat stengels bleekselderij, komkommer of wortel.
Broodje shoarma
Om de mix van herkomsten dan nog maar wat verder op te krikken vind ik dit dus echt heel lekker bij een broodje shoarma. Dat kan een vegetarische versie zijn of je kunt een traditionele versie maken. Ik kies er dan meestal voor om kip te gebruiken en geen ander vlees, maar kies vooral wat jij lekker vindt.
Het is ook heerlijk met geroosterde groentes of denk er eens aan om dit te serveren bij de barbecue. Super eenvoudig en een prima alternatief voor knoflooksaus (ook als je er geen knoflook in verwerkt).
Varianten
Raita is van oorsprong afkomstig uit India en je kunt er vele variaties op maken; met komkommer, maar ook met ui, wortel of voor een zoete variant met ananas of papaya (lijkt me ook erg lekker!) Ik maakte deze met komkommer, koriander, komijn en cayenne peper. Je kunt er eventueel ook knoflook aan toevoegen, alhoewel dat niet traditioneel is. Wil je knoflook toevoegen hou er dan rekening mee dat rauwe knoflook heel heftig is. Ik gebruik dan meestal niet meer dan een half teentje en dat is echt in alle gevallen voldoende.
De yoghurt
Voor het maken van de raita gebruik je een stevige volle yoghurt. Ga dus niet voor slappe magere yoghurt want dat is simpelweg echt niet lekker om raita te maken.
Raita
Ingrediënten
- 250 gr stevige yoghurt zoals hangop of Griekse yoghurt. Zorg dat je geen zure yoghurt uitkiest
- 1 grote komkommer
- 1/2 tl gemalen komijn
- 1/2 tl gemalen koriander
- 1/2 teentje rauwe knoflook optioneel
- 1/2 tl chili poeder
- verse koriander
- peper
- zout
Instructies
- Doe de yoghurt in een kom en meng met de specerijen, maar hou de chili peper apart. Proef en voeg eventueel nog wat extra peper en zout toe. Pers het teentje knoflook uit en doe dit erbij
- Rasp de helft van de komkommer, doe dit in een zeef bestrooi met wat zout en laat het vocht er een beetje uitlopen. Ik druk het altijd nog even na met een lepel om te voorkomen dat het te vochtig wordt.
- Snij de rest van de komkommer in kleine blokjes
- Doe de uitgelekte geraspte komkommer door de yoghurt en roer goed door. Doe over in een leuk schaaltje en bestrooi met de blokjes komkommer en de chili poeder. Maak af met gehakte blaadjes koriander.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Pingback: Kikkererwtburger op de plancha! | Simone's KitchenSimone's Kitchen