Pompoenstoofschotel met abrikoos en granaatappel

Pompoenstoofschotel

Deze overheerlijke pompoenstoofschotel is vegetarisch en heeft de smaken van het Middenoosten. Je kunt het ook heel goed maken in een tajine mocht je dat willen, maar een gewone stoofpan is natuurlijk ook prima.

Lekker veel pompoen

Dat er lekker veel pompoen in de pompoenstoofschotel zit is denk ik niet zo gek, als je naar de naam kijkt. Ik combineerde de pompoen hier met lekker veel specerijen zodat het hele huis ook nog eens heerlijk gaat geuren. Het is een snelle stoofschotel, want je bent er niet veel meer dan 45 minuten mee bezig. En het grootste deel van die tijd is geen actieve keukentijd.

Zoals gezegd kun je de pompoenstoofschotel maken in de tajine, in een stoofpan maar ook in een slowcooker. Zet je deze op de lage stand dan moet een uurtje of vijf genoeg zijn om alle groenten mooi gaar te krijgen.

Gedroogd fruit

Ik vind gedroogd fruit hier heel erg lekker bij en omdat ik blij word van de fel oranje kleur van de pompoenstoofschotel heb ik hier gekozen om abrikozen te gebruiken. Die hebben ongeveer dezelfde kleur en de smaak is altijd goed bij de gekozen specerijen. Maar heb je allen tutti frutti in huis of iets vergelijkbaars dan kan dat natuurlijk ook prima.

Je zou hier bijvoorbeeld ook goed gedroogde cranberries of rozijnen bij kunnen doen. Beetje afhankelijk van wat je in huis hebt.

De smaken van deze pompoenstoofschotel geven je wel meteen het gevoel van een maaltijd uit het Midden-Oosten. Nu doen kaneel en komijn dat al snel bij mij dus deze stoofschotel is een goed voorbeeld! 🙂

Serveren met

Je kunt de pompoenstoofschotel vervolgens goed serveren met bijvoorbeeld bloemkoolrijst of gewone rijst. Aardappelpuree is er ook erg lekker bij.

Ben je ook fan van pompoen? Probeer dan ook eens deze (paleo) pompoen broodpudding of deze vegan pompoenmuffins!

Vega tajine met pompoen en abrikoos
Print recept Pin recept
3.80 van 5 stemmen

Pompoenstoofschotel

Bereidingstijd: 45 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 el kokosolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 500 gr pompoenblokjes
  • 1 tl kaneel gemalen
  • 1 tl komijn gemalen
  • 2 tl kurkuma gemalen
  • 2 tl paprikapoeder
  • 400 gr tomatenblokjes
  • 100 gr abrikozen gedroogd, grof gehakt
  • 500 ml groentebouillon
  • 2 takjes munt blaadjes fijngehakt
  • 2 takjes koriander fijngehakt
  • Bloemkoolrijst met geschaafde amandelen om te serveren
  • 1-2 el granaatappelpitjes om te serveren

Instructies

  • Verhit de kokosolie in een ruime pan. Voeg de ui toe en bak deze glazig. Meng daarna de knoflook en de pompoenblokjes erdoor en bak ze een paar minuten mee
  • Meng de kaneel, komijn, kurkuma en de paprikapoeder door het uimengsel en laat bakken tot de specerijen beginnen te geuren. Zorg ervoor dat ze niet verbranden. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, de abrikozen en de bouillon toe. Breng tegen de kook aan, zet het vuur laag en laat 30 minuten rustig pruttelen. Voeg indien nodig extra vocht toe als de massa te droog wordt. Aan het einde van de bereidingstijd kun je de bloemkoolrijst bakken.
  • Breng het gerecht op smaak met peper en zout en schep in een schaal. Bestrooi met de kruiden en de granaatappelpitjes en serveer met de bloemkoolrijst met amandelen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 184kcal, Koolhydraten: 38g, Eiwit: 5g, Vet: 4g, Verzadigd vet: 3g, Natrium: 639mg, Kalium: 1108mg, Vezels: 6g, Suiker: 24g, Vitamine A: 12571IU, Vitamine C: 23mg, Calcium: 94mg, Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!