Vegan pompoenmuffins | simoneskitchen.nl

Vegan pompoenmuffins vs gewone pompoenmuffins

Voor onze opleiding voor Natuurvoedingsadviseur moeten we  ook af en toe een stukje koken. Niet dat ik dat nu meteen het meest interessante stuk vind, maar gezellig is het wel om elke les een uitgebreide lunch te hebben van alle gerechten die iedereen heeft gemaakt.

Vegan pompoenmuffins | simoneskitchen.nl

In elke les zit een opdracht verstopt. Dus de ene keer moeten we iets maken dat werkt als preventie voor bijvoorbeeld hart- en vaatziektes en de andere keer iets voor kinderen. De vorige keer was de opdracht een gerechtje te maken dat geschikt is voor kinderen van 0-4 of 4-7. Ik koos voor de laatste want eh.. met babies heb ik helemaal niks.

Ik moest die dag werken en na het werk waren we nog druk in de studio dus daar maar even tussendoor wat in elkaar gedraaid. Het is natuurlijk het seizoen van de pompoen, dus het werden pompoen muffins.

Tijdens de les bleek dat ze erg in de smaak vielen en maakte iemand de opmerking dat ze bijna (maar net niet helemaal) vegan waren. Er zit namelijk geen boter in de muffins, maar in het oorspronkelijke recept nog wel ei. Dat zette me aan het denken. Hoe kun je nu eieren vervangen in een bakgerecht als je vegan wilt bakken.

Vegan pompoenmuffins | simoneskitchen.nl

Het ei in de pompoenmuffins zorgt voor het rijzen en het zorgt voor binding. Op zoek naar een alternatief voor de vegan pompoenmuffins kwam ik uit op lijnzaad. Chiazaad wordt ook vaak gebruikt als bindmiddel (wel eens geprobeerd om een chiapudding te maken? Dan weet je hoe goed dat bindt!) Je hebt ook diverse alternatieven zoals No-Egg maar ik vond het nu juist de fun om het te proberen met lijnzaad. Ook meteen goed voor de darmen.

Lijnzaad als vegan ei vervanging

Lijnzaad is meestal beter in de hele (ongebroken) vorm, maar in dit geval werkt gebroken lijnzaad beter. Ik mengde 3 eetlepels gebroken lijnzaad met 9 eetlepels water en liet dat even staan. Daardoor gaat het geleren en krijg je een beetje een slijmerige massa. Niet schrikken. Dat is juist wat je wilt.

Vegan pompoenmuffins

Ik merkte wel dat het geheel een heel stuk droger werd dus ik voegde er nog wat extra sinaasappelsap aan toe. Het resultaat is wat kruimeliger dan de oorspronkelijke muffins, maar misschien stiekem nog wel lekkerder. Het rijst niet goed,  maar dat merk je verder niet heel erg.

Ik heb de inhoud verdeeld over 12 muffinbakjes en dat een beetje aangedrukt. Dat is wel nodig anders wordt het te kruimelig als het klaar is. Het is daarna eigenlijk niet meer gerezen, dus daar moet ik nog eens naar kijken. Alhoewel ik het niet heb gemist om eerlijk te zijn. Het toevoegen van een beetje appelazijn schijnt daarmee te kunnen helpen.

De smaak van de vegan pompoenmuffins is heerlijk en missie geslaagd wat mij betreft!

Ik probeerde eerder al deze vegan ontbijtmuffins

Vegan pompoenmuffins | simoneskitchen.nl

Vegan pompoenmuffins

Nog geen review
GangKoek
KeukenVegan

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 30 minuten

12 muffins

Ingrediënten


  • Verwarm de oven voor op 175 ̊C en vet een muffinvorm in of gebruik muffinbakjes.
  • Combineer de 3 el lijnzaad met 9 el water en laat dit even staan tot het iets indikt en gaat geleren.
  • In een grote mengkom, combineer de pompoenpuree, olijfolie, lijnzaadmix, ahornsiroop, koekkruiden, sap van 2 sinaasappels en zout en mix alles goed om te combineren.
  • Voeg de kokosbloem, bakpoeder en bakzout en amandelmeel toe en meng goed.
  • Verdeel het mengsel over de cups. Het is wat droger dan standaard cakedeeg dus druk het een beetje aan in de cups. Dat zorgt meteen voor stevigheid. Strooi de pompoenpitten over de top. Bak in het midden van de oven voor ongeveer 20 minuten of tot een houten prikker er schoon uitkomt. Laat afkoelen voor je het uit de vorm neemt.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 163kcal | Koolhydraten: 17g | Eiwit: 4g | Vet: 10g | Verzadigd vet: 1g | Natrium: 62mg | Kalium: 241mg | Vezels: 4g | Suiker: 10g | Vitamine A: 1823IU | Vitamine C: 13mg | Calcium: 95mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.