Kerriesaus is typisch een van die sauzen die makkelijk is om te maken en heel veelzijdig is. Ik maak hem dit keer op basis van een bechamelsaus.

kerriesaus maken

Zelf kerriesaus maken

Zelf een lekkere kerriesaus maken is super eenvoudig met dit recept. Je kunt de kerriesaus gebruiken als warme toepassing bij bijvoorbeeld gekookte bloemkool, over de spruitjes of welk ander groente gerecht dan ook. Ik hou de saus verder eenvoudig maar je kunt er natuurlijk goed variaties op maken.

Om de kerriesaus te maken begin je met een beetje boter smelten in een steelpannetje. Hierin fruit je de ui aan tot deze mooi glazig is en je voegt de knoflook toe. Snij beiden zo fijn mogelijk zodat de saus niet te grof wordt.

Nu ben je klaar om de rest van de saus te maken. Hiervoor voeg je de 50 gr boter toe en je laat dit rustig smelten. Voeg nu de bloem toe en bak deze even mee in de pan zodat het rauwe van de bloem af gaat.

Ingredienten voor de kerriesaus

Vocht toevoegen

Zodra de bloem met de boter even gebakken heeft kun je beginnen met het toevoegen van de melk. Wil je het nog romiger dan voeg je hier slagroom toe. Dat kan zeker ook. Voor de kerriesaus gebruik ik zelf altijd gewone volle melk.

Zodra al het vocht is toegevoegd breng je het rustig aan de kook en je laat het even indikken op het vuur. Voeg mosterd en kerriepoeder toe. Proef even goed of het de gewenste kerriesmaak heeft. Het is overigens handig om het kerriepoeder even met een beetje melk aan te maken en door te roeren om klontjes te voorkomen.

Kerriesaus met spruitjes

De kerriesaus is verder heerlijk om te serveren bijvoorbeeld bij geroosterde groentes. Mijn favoriet is met geroosterde spruitjes maar met geroosterde bloemkool is het natuurlijk een klassieker. Afhankelijk van de soort kerrie die je gebruikt en de hoeveelheid zal de kleur donkerder of lichter zijn. Dat is geen teken dat de saus beter of slechter is.

Voeg gerust ook naar smaak extra kerrie of extra mosterd toe. Ik vind het lekker om vervolgens nog een fijngeknipt takje bieslook erdoor te doen. Je kunt de kerriesaus ook helemaal glad laten. In dat geval doe je er ook geen uitje en geen knoflook door, maar maak je alleen de roux welke je aanmaakt met de melk, mosterd en kerriepoeder.

Vegan kerriesaus

De kerriesaus is ook heel makkelijk vegan te maken. In dat geval gebruik je plantaardige boter en de volle melk vervang je door een plantaardige melk. Denk daarbij aan bijvoorbeeld amandelmelk, havermelk, rijstmelk of wat voor melk je zelf maar het lekkerste vindt. Proef wel even goed, want de smaken zijn vaak wel anders.

kerriesaus maken

Kerriesaus

4 van 1 stem
GangBijgerecht
KeukenHollandse keuken

Super eenvoudig en lekker bij groente
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 15 minuten

4 porties

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 500 ml volle melk
  • 1 teentje knoflook fijn gehakt
  • 1 klein uitje fijn gesnipperd
  • verse peterselie om te serveren, optioneel
  • 2 el kerriepoeder
  • 1 el mosterd
  • 1 el fijngeknipte bieslook optioneel

  • Begin met het smelten van de boter in een kleine steelpan. Voeg hier de ui toe en bak deze even glazig. Voeg nu de knoflook toe en roer goed door. Doe de bloem erbij en bak deze even mee.
  • Begin nu met het beetje bij beetje de volle melk toe te voegen. Elke keer als je wat vocht hebt toegevoegd roer je het even goed door tot het begint te binden. Dan voeg je weer een flinke scheut toe tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Onthoud dat het nog wat verder indikt als je het laat koken. Voeg nu kerriepoeder en mosterd naar smaak toe en breng de saus verder op smaak met zout en peper.
  • Voeg er optioneel nog een fijngeknipt takje bieslook aan toe.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 233kcal | Koolhydraten: 20g | Eiwit: 6g | Vet: 15g | Verzadigd vet: 9g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Transvet: 0.4g | Cholesterol: 42mg | Natrium: 173mg | Kalium: 295mg | Vezels: 2g | Suiker: 7g | Vitamine A: 588IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 187mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.