Vitello tonnato is typisch zo’n klassieker die iedereen wel kent. En deze snelle vitello tonnato is bovendien super eenvoudig om te maken en staat met de kerstdagen (of wat voor feestelijke gelegenheid dan ook) binnen no time op tafel.

Snelle vitello tonnato

Snelle vitello tonnato

Ik maakte al eerder een vitello tonnato maar dat was van de BBQ. En hoewel er natuurlijk genoeg mensen zijn die in de winter ook graag de barbecue ontsteken, behoor ik niet tot die mensen. Barbecue hoort bij mij bij lekker weer dus ik wilde een makkelijke versie van deze Italiaanse klassieker maken.

Hiervoor gebruik ik lekkere kalfsfricandeau. Je kunt dit kant- en klaar kopen bij een goede slager. Koop niet de versie die je in de supermarkt verpakt ziet liggen want die is meestal aan de zoute kant. In combinatie met de tonijnsaus wordt het geheel dan toch wel te zout. Handig als je aan je slager vraagt of hij er mooie dunne plakken van wil snijden.

Vitello tonnato

Maken van de tonijnsaus

Uiteraard is een snelle vitello tonnato niet compleet zonder een lekkere snelle tonijnsaus. Ik gebruik hiervoor tonijn op olijfolie. Je kunt ook tonijn op water gebruiken als je dat liever hebt. Ik vind die op olie altijd net wat lekkerder maar beide kan.

Om het te maken doe ik alle ingredienten in een bakje van de staafmixer en draai het tot een gladde puree. Je kunt hier natuurlijk ook een keukenmachine voor gebruiken. Proef even of je nog wat zout of peper nodig hebt, maar meestal vind ik dat niet nodig.

Vitello tonnato

Serveren

Verdeel nu de plakken kalfsfricandeau over een mooie schaal en doe hier de tonijnsaus op. Bestrooi met wat kappertjes en de tuinkers. En je snelle vitello tonnato is klaar!

Kan je de vitello tonnato ook maken met ander vlees?

Wil je liever geen kalfsvlees eten dan kun je de snelle vitello tonnato zeker ook maken met ander vlees. Denk aan kalkoen of kipfilet.

Waar komt Vitello tonnato oorspronkelijk vandaan?

Dit klassieke Italiaanse gerecht heeft best al een lange geschiedenis maar de oorsprong ligt in de regio Piemonte in Italië. Grappig is dat de Italianen dit meestal als zomers gerecht eten. Het is natuurlijk ook lekker fris en het wordt koud gegeten. Dat maakt het zeker ook ideaal als makkelijk voorgerecht voor de feestdagen.

Is vitello tonnato koolhydraatarm?

Jazeker! Vitello tonnato bevat amper koolhydraten dus past daarbij heel goed in een koolhydraatarm dieet.

Kun je vitello tonnato van tevoren klaar maken?

Je kunt de snelle vitello tonnato zeker van tevoren klaarmaken en bewaren in de koeling tot gebruik. Handig om de verse kruiden er pas later overheen te strooien en dek het voorzichtig af met folie. Druk het niet te plat, want dat komt de looks niet ten goede. Bewaren in de koeling heeft ook als voordeel dat het lekker koud wordt en de smaken van de saus goed kunnen intrekken.

Als je zeker wilt zijn dat het er nog wel mooi uitziet dan is het handig om de saus apart te bewaren en die pas later over het vlees te gieten. Let ook op dat het vlees niet verkleurt.

Snelle vitello tonnato
Snelle vitello tonnato

Snelle vitello tonnato

5 van 1 stem
GangVoorgerecht
KeukenItaliaanse keuken

Een lekker feestelijk voorgerecht wat binnen no time op tafel staat
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 5 minuten
totaal 10 minuten

4 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 400 g kalfsfricandeau

Tonijnsaus

  • 200 g tonijn op olijfolie
  • 4 el mayonaise
  • 1 el kappertjes
  • 1/2 citroen uitgeperst
  • 1 el tabasco
  • 1/2 tl gerookte paprikapoeder
  • peper en zout

Om te serveren

  • 1 bakje tuinkers
  • 2 el kappertjes

  • Begin met het maken van de tonijnsaus. Hiervoor doe je alle ingredienten in de kom van een staafmixer en je draait het tot een glad geheel. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
  • Neem een mooie schaal of verdeel het direct over vier borden. Leg hier de plakken kalfsfricandeau op en beleg dit ruim met de tonijnsaus.
  • Strooi er nog wat kappertjes overheen en eventueel verse kruiden zoals wat tuinkers.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 317kcal | Koolhydraten: 2g | Eiwit: 36g | Vet: 18g | Verzadigd vet: 4g | Meervoudigd onverzadigd vet: 8g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 5g | Transvet: 0.03g | Cholesterol: 93mg | Natrium: 624mg | Kalium: 527mg | Vezels: 1g | Suiker: 1g | Vitamine A: 443IU | Vitamine C: 12mg | Calcium: 23mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.