Vega(n) burger met tofu en champignons
Ik moet iets bekennen: tofu en ik zijn niet zulke hele goede vriendjes… Ik vind het raar spul en de paar keer dat ik iets met tofu heb gegeten wat ik echt lekker vond zijn op de vingers van één hand te tellen. Dus voor mij is vegetarisch eten zeker niet synoniem met tofu. Wat jullie wellicht niet weten is dat ik ooit – zo’n jaar of 25 geleden – een paar jaar vegetarisch heb gegeten. De exacte redenatie daarachter weet ik niet meer, maar ik vermoed dat het vooral met mijn voorliefde voor beestjes had te maken. Die voorliefde heb ik trouwens nog steeds en daarom probeer ik zoveel mogelijk vlees te eten wat een goed leven heeft gehad en eten we vaak vegetarisch. Beetje lastig wel met een dude in huis maar goed, die moet er ook af en toe aan geloven.
In die tijd was vegetarisch eten nog lang niet zo hip als het nu is. En om eerlijk te zijn had ik er ook de ballen verstand van dus ik deed maar wat. En tofu… nou ja dat hoorde bij vegetarisch eten want je moet toch iets in plaats van dat balletje gehakt of dat stukje kipfilet. En dus at ik regelmatig – met lange tanden – een gebakken plak tofu. De structuur blijf ik raar vinden, beetje rubberig maar dan het soort dat uit elkaar valt in je mond. Niet fijn in ieder geval. Tempeh is al beter maar goed, tofu moet flink zijn best doen als het nog ooit een goede vriend van me wil worden zeg maar.
Waterkastanjes
Maar toen ik deze tofu-paddestoelen burger tegenkwam op de site van Donna was ik toch wel geïntrigeerd. Niet dat je tofu nodig hebt om een paddestoelenburger te maken. Sterker nog: ik denk maar zo dat ik deze nog wel een keer ga maken maar met een andere samenstelling. Ik vond hem namelijk erg lekker maar een tikkie aan de slappe kant. Nou helpt het niet mee als je een hard broodje gebruikt in plaats van een zacht broodje, dus wil je deze burger maken eet hem dan op een zacht bolletje. Gaat een stuk makkelijker.
Boekweitvlokken in plaats van quinoa vlokken
Nu had ik niet alle ingredienten voorradig om ze te maken dus ik verwisselde de quinoa vlokken voor boekweitvlokken. Misschien dat dat ook invloed heeft op de structuur, maar dat lijkt me niet zo’n groot verschil maken. Maak de burgers ook vooral niet al te groot. Dat vind ik vaker met vegetarische burgers; ze vallen simpelweg eerder uit elkaar. Dus voor smaak een dikke plus. Voor consistentie een 6-je… Daar ga ik voor een volgende keer mee aan de slag. Voor nu gewoon lekker maken en oppeuzelen..
De tofu… die proef je totaal niet meer terug in deze burger, maar nu vind ik toch al dat tofu geen smaak heeft van zichzelf dus waarom je het dan toch zou gebruiken? Tja…
Vega burger met tofu en champignons
Ingrediënten
Instructies
- Doe de champignons in de kom van een keukenmachine en pulseer tot grof gehakt. Doe over in een grote kom. Doe de tofu en de waterkastanjes in de keukenmachine en draai tot ze fijn zijn.
- Voeg het tofu mengsel, tahini, ei, knoflook, zout, peper en 2/3 van de boekweitvlokken bij de champignons en meng met de hand tot je een samenhangend geheel hebt. Vorm hier 2 of 3 burgers van.
- Doe de overige boekweitvlokken op een bord en druk hier de burgers voorzichtig in tot ze rondom bedekt zijn met de vlokken. Verhit de olie in een pan op medium vuur. Bak elke burger 3 minuten aan elke kant of tot ze goudbruin zijn.
- Serveer de burger met linten van komkommer en een lekker pittige wasabi-mayonaise (of chipotle mayo ook lekker!)
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Hoi!
Jammer dat je je niet meer inspant voor dierenleed! Het zou leuk zijn om te zien dat je weer langzaam naar een vega(n) levensstijl zou gaan.
En hoe goed een diertje ook leefde, dood wilde hij niet;)
Daarnaast is het voor je gezondheid en voor het milieu ook nog belangrijk om toch vaker die vegaburger te eten 🙂
Het recept ziet er lekker uit en ga ik graag proberen! Dankjewel 🙂
Hmm! Dit recept ga ik zeker opslaan om eens te maken. Ik ben sinds kort gek op tofu, en ben benieuwd naar de combinatie met de kastanjes!