Tzatziki is typisch zo’n recept wat zo eenvoudig is dat je je afvraagt of je er wel een recept voor moet posten. Maar ik vind het echt heerlijk en dacht dus ook dat ik het recept al op de site had staan. Dat bleek niet het geval. Wel allerlei variaties met recepten waarbij ik tzatziki gebruikte, maar niet een recept dus.

tzatziki recept

Griekse tzatziki recept

Nu is tzatziki natuurlijk Grieks, al zijn er in de landen rondom genoeg variaties te vinden. Zo heet het in Turkije Cacik (en ik bleef daar dus stoicijns Tzatziki van maken…) maar smaakt het echt nagenoeg hetzelfde. Ik heb het verschil in ieder geval niet kunnen ontdekken. Maar goed, maakt niet uit hoe je het noemt lijkt me zo. Dit is dus mijn variatie op het tzatziki recept en de manier waarop ik het het liefste eet.

Ik maak overigens ook vaak een variatie hierop met kokosyoghurt. Qua kokossmaak vind ik dat wel meevallen maar je kunt elke andere soort yoghurt hiervoor gebruiken. Plantaardig of niet. Het recept voor die variant vind je hier bij de souvlaki bowl.

Tzatziki

Waar is tzatziki van gemaakt?

In de basis is tzatziki gemaakt van yoghurt, knoflook, komkommer en olijfolie. Je kunt ook variaties vinden met dille, peterselie en/of munt.

Lekker bij souvlaki

Om maar een beetje in Griekse sferen te blijven. Dit tzatziki recept is echt heerlijk bij souvlaki, gyros of met dolmades. En natuurlijk met nog veel meer verschillende recepten. Ik gebruik het bijvoorbeeld ook vaak in plaats van knoflooksaus op een broodje shoarma. Ik vind het lekkerder en frisser.

Knoflook

Hoeveel knoflook je in de tzatziki stopt is geheel persoonlijk. Ik hou niet van te pittige knoflooksmaak, dus ik doe er meestal 1 teentje in. Ik vind dat voldoende maar hoorde laatst al van iemand die er minimaal 6 tenen in stopt. Hoeveel jij lekker vindt moet je dus even uitproberen. De knoflook gaat er rauw in dus is best aanwezig. Maar he, doe vooral wat jij lekker vindt. Er is geen goed of fout. Begin wel met 1 teentje en bouw het dan op. Eenmaal door de yoghurt kun je er weinig meer aan veranderen!

Welke yoghurt je gebruikt in dit tzatziki recept is ook weer persoonlijk. Ik gebruik vol vette Griekse yoghurt. Turkse kan uiteraard ook, maar neem geen slappe magere yoghurt. Dat is gewoon niet lekker. Wel belangrijk om de geraspte komkommer even goed te laten uitlekken. Ik knijp het altijd uit met de hand. Dat gaat sneller, maar uitlekken kan natuurlijk ook.

Hoe lang kun je tzatziki bewaren?

Eenmaal gemaakt kun je de tzatziki in de koeling voor ongeveer 3 dagen goed houden. Goed om te weten is dat de knoflook vaak wat sterker wordt als de tzatziki langer staat.

Wat is het verschil tussen raita en tzatziki?

Qua smaak liggen die twee heel dicht bij elkaar. Raita wordt veel gebruikt in India en Tzatziki komt uit Griekenland. De hoofdsmaak van de raita komt door de komijn en daar zit officieel geen knoflook in. Bij tzatziki is de knoflook dus de meer dominante smaak.

Tzatziki

Tzatziki recept

No ratings yet
GangBijgerecht
KeukenGriekse keuken

Een lekker fris bijgerecht wat het geweldig doet bij souvlaki, dolmades, giros of op je broodje shoarma in plaats van knoflooksaus.
clock
voorbereiding 5 minuten
bereiding 2 minuten
totaal 7 minuten

1 portie

Ingrediënten

  • 500 gr Griekse yoghurt
  • 1/2 komkommer geraspt
  • 1-2 teentjes knoflook geraspt of geperst
  • peper en zout naar smaak
  • 1 tl gedroogde oregano

  • Begin met het raspen van de komkommer. Laat dit vervolgens goed uitlekken of knijp de rasp goed uit met je handen. Dat gaat sneller. (en effectiever)
  • Doe de yoghurt in een kom en meng hier de geraspte komkommer en de knoflook doorheen. Strooi als laatste de oregano eroverheen.
  • Serveer de tzatziki bij de maaltijd.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 327kcal | Koolhydraten: 22g | Eiwit: 53g | Vet: 2g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.2g | Transvet: 0.03g | Cholesterol: 25mg | Natrium: 184mg | Kalium: 921mg | Vezels: 1g | Suiker: 18g | Vitamine A: 128IU | Vitamine C: 6mg | Calcium: 581mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.