Tzatziki is typisch zo’n recept wat zo eenvoudig is dat je je afvraagt of je er wel een recept voor moet posten. Maar ik vind het echt heerlijk en dacht dus ook dat ik het recept al op de site had staan. Dat bleek niet het geval. Wel allerlei variaties met recepten waarbij ik tzatziki gebruikte, maar niet een recept dus.

tzatziki recept

Griekse tzatziki recept

Nu is tzatziki natuurlijk Grieks, al zijn er in de landen rondom genoeg variaties te vinden. Zo heet het in Turkije Cacik (en ik bleef daar dus stoicijns Tzatziki van maken…) maar smaakt het echt nagenoeg hetzelfde. Ik heb het verschil in ieder geval niet kunnen ontdekken. Maar goed, maakt niet uit hoe je het noemt lijkt me zo. Dit is dus mijn variatie op het tzatziki recept en de manier waarop ik het het liefste eet.

Ik maak overigens ook vaak een variatie hierop met kokosyoghurt. Qua kokossmaak vind ik dat wel meevallen maar je kunt elke andere soort yoghurt hiervoor gebruiken. Plantaardig of niet.

Tzatziki

Lekker bij souvlaki

Om maar een beetje in Griekse sferen te blijven. Dit tzatziki recept is echt heerlijk bij souvlaki, gyros of met dolmades. En natuurlijk met nog veel meer verschillende recepten. Ik gebruik het bijvoorbeeld ook vaak in plaats van knoflooksaus op een broodje shoarma. Ik vind het lekkerder en frisser.

Knoflook

Hoeveel knoflook je in de tzatziki stopt is geheel persoonlijk. Ik hou niet van te pittige knoflooksmaak, dus ik doe er meestal 1 teentje in. Ik vind dat voldoende maar hoorde laatst al van iemand die er minimaal 6 tenen in stopt. Hoeveel jij lekker vindt moet je dus even uitproberen. De knoflook gaat er rauw in dus is best aanwezig. Maar he, doe vooral wat jij lekker vindt. Er is geen goed of fout. Begin wel met 1 teentje en bouw het dan op. Eenmaal door de yoghurt kun je er weinig meer aan veranderen!

Welke yoghurt je gebruikt in dit tzatziki recept is ook weer persoonlijk. Ik gebruik vol vette Griekse yoghurt. Turkse kan uiteraard ook, maar neem geen slappe magere yoghurt. Dat is gewoon niet lekker. Wel belangrijk om de geraspte komkommer even goed te laten uitlekken. Ik knijp het altijd uit met de hand. Dat gaat sneller, maar uitlekken kan natuurlijk ook.

Tzatziki
Print recept Pin recept
No ratings yet

Tzatziki recept

Een lekker fris bijgerecht wat het geweldig doet bij souvlaki, dolmades, giros of op je broodje shoarma in plaats van knoflooksaus.
Voorbereidingstijd: 5 min
Bereidingstijd: 2 min
Totale tijd: 7 min
Dieetsoort glutenvrij, Koolhydraatarm
Porties: 1 portie

Ingrediënten

  • 500 gr Griekse yoghurt
  • 1/2 komkommer geraspt
  • 1-2 teentjes knoflook geraspt of geperst
  • peper en zout naar smaak
  • 1 tl gedroogde oregano

Instructies

  • Begin met het raspen van de komkommer. Laat dit vervolgens goed uitlekken of knijp de rasp goed uit met je handen. Dat gaat sneller. (en effectiever)
  • Doe de yoghurt in een kom en meng hier de geraspte komkommer en de knoflook doorheen. Strooi als laatste de oregano eroverheen.
  • Serveer de tzatziki bij de maaltijd.
Gang: Bijgerecht
Keuken: Griekse keuken
Trefwoord: knoflook, komkommer, yoghurt
Dieetsoort: glutenvrij, Koolhydraatarm

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 327kcal, Koolhydraten: 22g, Eiwit: 53g, Vet: 2g, Verzadigd vet: 1g, Meervoudigd onverzadigd vet: 0.1g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.2g, Transvet: 0.03g, Cholesterol: 25mg, Natrium: 184mg, Kalium: 921mg, Vezels: 1g, Suiker: 18g, Vitamine A: 128IU, Vitamine C: 6mg, Calcium: 581mg, Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!