Een lekker makkelijk bijgerecht van gebakken doperwten met champignons en een pittige dressing met mierikswortel.

gebakken doperwten met champignons

Gebakken doperwten recept

Als ik zou moeten raden welk soort groente heel populair is in Nederland, dan staan doperwten toch wel redelijk bovenaan in dat lijstje. Want deze kleine groene balletjes zijn niet alleen heel makkelijk om te bereiden, ze zijn ook nog eens erg lekker. Dit recept met gebakken doperwten is lekker om te eten als bijgerecht.

Ik maak het meestal met een lekker pittige dressing met mierikswortel en Griekse yoghurt, maar het is een redelijk flexibel gerecht. Dus wil jij je gebakken doperwten met iets anders eten dan kan dat uiteraard ook. De dressing kan ook op basis van mayonaise in plaats van de yoghurt. Dat maakt het geheel wat romiger.

Gebakken doperwten recept

Makkelijk recept

Doperwten zijn – mede dankzij hun zoete smaak – ook populair bij kinderen, dus ik denk dat dat een van de redenen is voor hun populariteit. Hoe dan ook; om de gebakken doperwten te bereiden begin je met het bakken van de champignons. Grote exemplaren snij je in kwartjes, kleinere kunnen in plakjes. Voor de doperwten kun je verse gebruiken als die in seizoen zijn, maar bevroren doperwtjes zijn altijd mega handig. Ik heb daar altijd wel een zak van in de vriezer. Ik doe ze graag door de pasta bijvoorbeeld, of maak er een snel bijgerecht van.

Je bakt de champignons met de ui en de knoflook voordat je de doperwten toevoegt. Verse doperwten kun je in principe rauw eten dus ze hebben niet lang nodig, maar ik laat die altijd wel ietsje langer meebakken dan de bevroren exemplaren. Check het vooral ook even halverwege de baktijd. Vind je ze nog te knapperig? Dan laat je ze eenvoudig wat langer bakken.

De dressing maak je door de yoghurt te mengen met de mierikswortel en dit op smaak te brengen met peper en zout. Ik hou van mierikswortel dus ik doe er een halve eetlepel door maar weet je het niet zeker begin dan met een theelepel en voeg eventueel extra toe.

gebakken doperwten met champignons

Gebakken doperwten met mierikswortel dressing

4.60 van 5 stemmen
GangBijgerecht
KeukenHollandse keuken

Bijgerecht van gebakken doperwten met champignons en een dressing van mierikswortel
clock
bereiding 15 minuten
totaal 15 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 150 gr doperwtjes vers of diepvries
  • 2 teentjes knoflook fijn gesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • 100 gr kastanjechampignons
  • 3 el Griekse yoghurt
  • 1/2 el mierikswortel potje, geraspt
  • peper
  • zout
  • olie om te bakken

  • Verhit een koekenpan met wat olie en bak hierin de ui en de knoflook tot glazig. Voeg de champignons toe en wat peper en zout en bak tot gaar en goudbruin.
  • Voeg de doperwten toe en bak deze tot ze gaar cq ontdooid zijn.
  • Maak de dressing door de yoghurt te mengen met de mierikswortel, peper en zout naar smaak.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 114kcal | Koolhydraten: 20g | Eiwit: 8g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 0.1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.04g | Cholesterol: 1mg | Natrium: 33mg | Kalium: 540mg | Vezels: 6g | Suiker: 9g | Vitamine A: 576IU | Vitamine C: 36mg | Calcium: 73mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.