Dudefood – gebakken doperwten met champignons en mierikswortel
Het is weer zover. Begin van het jaar en de Misses gaat weer op de gezonde toer. Net als vroeger wordt in huize Misses/Dude zo vlak na de jaarwisseling het complete eetpatroon op de schop gegooid en is de koelkast gevuld met louter groente en zo nu en dan een stukje vlees. Tot enkele jaren geleden werd de koeling onder allerlei goede voornemens eigenlijk alleen in de januari maand getransformeerd tot een Walhalla van sla- en groente activisten. Vandaag de dag wordt een voornemen tot gezonder eten niet eens meer hardop uitgesproken. Tegenwoordig verdwijnen alle producten in ons huis, die ook maar enigszins koolhydraten bevatten, gewoon als sneeuw voor de zon na het nuttigen van wat glazen champagne op 31 december.
Ik was er inmiddels op ingesteld dat het drinken van champagne gelijk stond aan de weken erop voornamelijk groenvoer en rauwkost eten. En wat me ook begint op te vallen is dat het vroeger maar bij één of twee keer per jaar bleef dat alle voorraadkasten omgetoverd werden tot groente- en fruitkramen. De laatste jaren is het niet gebleven bij die paar keer per jaar, maar gebeurt het eigenlijk wel één keer per kwartaal.
En als de Misses dan, zo vlak voor die periodes van groenteterreur dan nog een fles champagne open zou trekken, had ik me er nog een beetje mentaal op voor kunnen bereiden. Maar nee, er wordt gewoon van de ene op de andere dag gezegd: “Ik wil weer gezond gaan eten. Kom op, WIJ gaan gezond eten! We beginnen morgen.”
Wennen aan het idee van wekenlang geen zuivel, frituur, snoep of koek, is er voor deze Dude niet meer bij.
Om een lang verhaal kort te maken: we zitten wederom in een periode waar er voornamelijk groen, meestal rauw of kort gekookt, op de borden komt bij de maaltijden.
Ik wil nu wat bakken, maakt me niet uit wat; desnoods groente. Dus grijp ik blind in de koelkast en datgene wat ik vastpak ga ik gewoon bakken. Oeps, grijp ik net een zakje verse doperwten.
Ach, met doperwten en een koekenpan kun je nog best wat leuks maken. Het liefste zou ik er, geheel in Dude stijl, een lekker koud biertje bij drinken, maar tijdens de gezondheidsweken schittert het goudgele vocht in afwezigheid hier in huis.
Om de gebakken doperwten dan toch een beetje een mannelijke bite te geven, maak ik er gewoon een pittige saus van mierikswortel bij.
En nu maar hopen dat de koeling en voorraadkasten snel weer met fatsoenlijke Dude ingrediënten gevuld gaan worden.
Gebakken doperwten met mierikswortel dressing
Ingrediënten
- 150 gr doperwtjes vers of diepvries
- 2 teentjes knoflook fijn gesneden
- 1 ui gesnipperd
- 100 gr kastanjechampignons
- 3 el Griekse yoghurt
- 1/2 el mierikswortel potje, geraspt
- peper
- zout
- olie om te bakken
Instructies
- Verhit een koekenpan met wat olie en bak hierin de ui en de knoflook tot glazig. Voeg de champignons toe en wat peper en zout en bak tot gaar.
- Voeg de doperwten toe en bak deze tot ze gaar zijn.
- Maak de dressing door de yoghurt te mengen met de mierikswortel, peper en zout naar smaak.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Pingback: 5 x de lekkerste recepten met doperwten | Simone's Kitchen
heel lekker recept als je iets anders met doperwten wilt doen. Snel klaar, lekker bij een gebakken sliptongetje
Fijn recept, had er een visje bij gebakken en we hadden een heerlijke, gezonde en snelle maaltijd!
Goed idee en klinkt heerlijk!