Dudefood – gebakken doperwten met champignons en mierikswortel

Stoere doperwten | simoneskitchen.nl

Het is weer zover. Begin van het jaar en de Misses gaat weer op de gezonde toer. Net als vroeger wordt in huize Misses/Dude zo vlak na de jaarwisseling het complete eetpatroon op de schop gegooid en is de koelkast gevuld met louter groente en zo nu en dan een stukje vlees. Tot enkele jaren geleden werd de koeling onder allerlei goede voornemens eigenlijk alleen in de januari maand getransformeerd tot een Walhalla van sla- en groente activisten. Vandaag de dag wordt een voornemen tot gezonder eten niet eens meer hardop uitgesproken. Tegenwoordig verdwijnen alle producten in ons huis, die ook maar enigszins koolhydraten bevatten, gewoon als sneeuw voor de zon na het nuttigen van wat glazen champagne op 31 december.

Ik was er inmiddels op ingesteld dat het drinken van champagne gelijk stond aan de weken erop voornamelijk groenvoer en rauwkost eten. En wat me ook begint op te vallen is dat het vroeger maar bij één of twee keer per jaar bleef dat alle voorraadkasten omgetoverd werden tot groente- en fruitkramen. De laatste jaren is het niet gebleven bij die paar keer per jaar, maar gebeurt het eigenlijk wel één keer per kwartaal.
En als de Misses dan, zo vlak voor die periodes van groenteterreur dan nog een fles champagne open zou trekken, had ik me er nog een beetje mentaal op voor kunnen bereiden. Maar nee, er wordt gewoon van de ene op de andere dag gezegd: “Ik wil weer gezond gaan eten. Kom op, WIJ gaan gezond eten! We beginnen morgen.”
Wennen aan het idee van wekenlang geen zuivel, frituur, snoep of koek, is er voor deze Dude niet meer bij.

Gebakken doperwten met mierikswortel | simoneskitchen.nl

Om een lang verhaal kort te maken: we zitten wederom in een periode waar er voornamelijk groen, meestal rauw of kort gekookt, op de borden komt bij de maaltijden.
Ik wil nu wat bakken, maakt me niet uit wat; desnoods groente. Dus grijp ik blind in de koelkast en datgene wat ik vastpak ga ik gewoon bakken. Oeps, grijp ik net een zakje verse doperwten.
Ach, met doperwten en een koekenpan kun je nog best wat leuks maken. Het liefste zou ik er, geheel in Dude stijl, een lekker koud biertje bij drinken, maar tijdens de gezondheidsweken schittert het goudgele vocht in afwezigheid hier in huis.
Om de gebakken doperwten dan toch een beetje een mannelijke bite te geven, maak ik er gewoon een pittige saus van mierikswortel bij.
En nu maar hopen dat de koeling en voorraadkasten snel weer met fatsoenlijke Dude ingrediënten gevuld gaan worden.

Gebakken doperwten met mierikswortel dressing

Bijgerecht van gebakken doperwten met champignons en een dressing van mierikswortel

Ingredienten:

  • 150 gr verse doperwtjes (of diepvries)
  • 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 100 gr kastanjechampignons
  • 3 el Griekse yoghurt
  • 1/2 el mierikswortel (potje, geraspt)
  • peper
  • zout
  • olie om te bakken

Bereiding:

  1. Verhit een koekenpan met wat olie en bak hierin de ui en de knoflook tot glazig. Voeg de champignons toe en wat peper en zout en bak tot gaar.
  2. Voeg de doperwten toe en bak deze tot ze gaar zijn.
  3. Maak de dressing door de yoghurt te mengen met de mierikswortel, peper en zout naar smaak.

Wil jij graag gezond koken zonder onnodige toevoegingen?

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *