Simone's Kitchen

Alaskaanse fish and chips met gebakken aardappeltjes

Wie houdt er nu niet van lekker krokant gebakken fish and chips? Met dit eenvoudige recept voor een lekker pittig beslag zit je zeker goed. Eenvoudig om te maken en zo lekker!

Fish and chips met vis uit Alaska | simoneskitchen.nl

Fish and chips

Er is een hoop te doen rondom vis de laatste tijd en met goede reden ook. De overbevissing heeft grote gevolgen voor het ecosysteem en het vissen met de enorme sleepnetten heeft altijd veel te veel bijvangst als gevolg. Jonge visjes, soorten die helemaal niet eetbaar zijn en ga zo nog maar even door. Vaak worden die achteloos weggegooid… En dan hebben we het nog niet over de bodemschade die door de sleepnetten wordt toegebracht aan koraalriffen en dergelijke.

Genoeg reden in ieder geval om zoveel mogelijk te proberen om duurzame vis te eten.

Maar waar moet je nou op letten als je vis gaat kopen voor je fish and chips? En hoe weet je of een vis duurzaam is gevangen?

Om te beginnen wil je natuurlijk graag een verse vis. En sinds ik daar nogal op let ben ik ook tot de schrikbarende ontdekking gekomen dat heel veel vis die in de winkel ligt echt niet vers meer is. Het is makkelijker om een verse vis te herkennen als deze nog heel is; dus inclusief huid en kop. Waar moet je op letten?
Beeld: Alaska Seafood Org

Beeld: Alaska Seafood Org

  1. Het makkelijkste is om te kijken naar de ogen van de vis. Deze moeten helder zijn. Zodra de ogen dof zijn is het duidelijk geen verse vis meer.
  2. Ten tweede de slijmlaag van de vis; een verse vis heeft een goede slijmlaag
  3. De kieuwen moeten fris en helderrood zijn (goed doorbloed) Zijn de kieuwen bruin en beschadigd dan weet je vrijwel zeker dat de vis niet vers meer is.
  4. Kies je voor visfilets controleer dan of de filets er glanzend en sterk uitzien. Als je filets koopt, kies dan voor filets met huid; dit zorgt ervoor dat de vis compacter blijft (ook makkelijker met het bakken want je beschadigd het delicate vlees van de vis minder snel)

Wanneer is een vis nu duurzaam?

Het is van belang dat de visserijen rekening houden met de gevolgen van het vissen op het ecosysteem. Zonder voldoende vis om een soort te laten voortbestaan is het snel afgelopen met de vis! De vissers die duurzaam vissen zullen proberen om bodemschade te voorkomen en dat de bijvangst zo klein mogelijk is. Het vissen met een lijn is dus over het algemeen een hele duurzame vistechniek; geen of nauwelijks bijvangst en geen bodemschade.

Vraag aan je visboer hoe en waar de vis gevangen is. Theoretisch zou je ervan uit mogen gaan dat de visboer duurzaam gevangen vis verkoopt, maar in de praktijk kan dat nog wel eens afwijken. Let ook op het RFM-keurmerk en check in ieder geval de Viswijzer; een hele handige manier om te zorgen dat je ‘goede’ vis eet. De viswijzer heeft tegenwoordig ook een handige app die in een oogopslag laat zien of je vis verantwoord is of niet.

Fish and chips

Alle vis die afkomstig is uit Alaska moet voldoen aan de eisen van Alaska’s Internationaal erkende Responsible Fisheries Management (RFM) keurmerk. Dit is een keurmerk dat in Alaska zelf is ontwikkeld en waar alle vissers, vissersboten, visverwerkers en transporteurs aan moeten voldoen.

Wilde en/of duurzame vis van Alaska Seafood kun je vaak vinden in de vriesschappen van de supermarkt. Deze vis wordt vaak op zee nog ingevroren om de kwaliteit te waarborgen. En dat betekent ook dat vis uit de vriezer net zo gezond is – en soms zelfs beduidend verser – als vis bij de visboer. Niks kwaads ten aanzien van visboeren natuurlijk, maar de ervaring leert dat onze plaatselijke visboer regelmatig veel te oude vis heeft liggen. Dit voorkom je door de vis snel in te vriezen want hoe dan ook gaat de kwaliteit achteruit zodra je de vis uit het water haalt.

En natuurlijk kan ik jullie niet onthouden van een lekker recept met wilde Alaskaanse kabeljauw… Ik kwam namelijk tot de ontdekking dat ik nog nooit zelf fish and chips had gemaakt. Gebakken in bierbeslag waardoor het een heerlijk luchtig krokant buitenlaagje krijgt. Super lekker met een homemade tartaar saus…

Fish and chips in bierbeslag
Print recept Pin recept
No ratings yet

Alaskaanse fish and chips

Ik gebruikte hiervoor wilde Alaskaanse kabeljauw uit de vriezer. Laat deze eerst goed ontdooien en zorg vervolgens dat ze zo droog mogelijk het beslag in gaan om spetten te voorkomen. Dat doet het evengoed toch wel snel. Ik heb zo'n spatdeksel en dat is wel heel prettig hierbij. Ik sneed de kabeljauw vervolgens in de vorm van fish fingers. Dat hapt lekker weg!
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 40 min
Totale tijd: 50 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 900 gr nieuwe aardappeltjes snij deze in vieren met schil en al (doe dit alleen als het aardappels met dunne schil zijn) Ik kook ze altijd heel kort even voor. Minuutje of 4-5 is ruim voldoende
  • 500 gr kabeljauwfilet

Beslag

  • 125 gr bloem
  • zout
  • 150 ml Mexicaans bier of ander bier
  • 1 ei
  • 1 tl knoflook gemalen
  • 1 tl gerookte paprika
  • 1/2 tl gedroogde tijm
  • 1/2 tl chilipoeder plus wat extra voor de aardappels
  • peper
  • olijfolie

Sausje

  • 4 el mayonaise
  • 4 el Griekse yoghurt natural
  • 1 tl tabasca chipotle of gewone
  • paar augurkjes fijngesneden
  • 2 el kappertjes fijngesneden
  • 1 el bieslook fijngesneden
  • zout
  • peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 C. Doe de aardappelpartjes op een bakplaat en spreid ze goed uit. Sprenkel hier olijfolie overheen en hussel de partjes even door elkaar zodat alle aardappels met een laagje olie zijn bedekt. Bestrooi met peper, zout en een beetje chilipoeder.
  • Bak de aardappeltjes in de oven voor ongeveer 40 minuten. Draai ze halverwege een keer om zodat ze overal lekker bruin worden.
  • Maak intussen je beslag door bloem en zout in een kom te doen en hier het ei en het bier, evenals al je specerijen (chili, paprika, knoflook, tijm, peper en zout) aan toe te voegen. Roer alles goed door met een garde tot een glad beslag.
  • Verhit olie in een flinke koekenpan.
  • Bestrooi de kabeljauwfilets met een klein beetje bloem en haal ze vervolgens door het beslag heen.
  • Bak ze 5-6 minuten of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Maak je tartaarsaus door de mayonaise te mengen met de yoghurt, augurken, kappertjes en de kruiden. Doe er naar smaak de tabasco chipotle bij
Gang: Bijgerecht, Snack
Keuken: Engelse keuken
Trefwoord: kabeljauw

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 529kcal, Koolhydraten: 66g, Eiwit: 34g, Vet: 13g, Verzadigd vet: 2g, Meervoudigd onverzadigd vet: 7g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 3g, Transvet: 1g, Cholesterol: 101mg, Natrium: 361mg, Kalium: 1570mg, Vezels: 6g, Suiker: 3g, Vitamine A: 318IU, Vitamine C: 48mg, Calcium: 83mg, Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Disclaimer: Deze post werd mogelijk gemaakt door Alaska Seafood Org, maar alle meningen zijn zoals gebruikelijk van mij en van niemand anders

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

1 comment

  1. Dat vis uit de diepvries vaak verser is dan ” verse” vis las ik onlangs nog. Wij eten ongeveer 1 keer per week vis, veel zalm, soms kabeljauw en soms panga. En 2 weken geleden forel, die was ook erg lekker. Vorige week hadden we panga en die had een uitgesproken smaak…van gebakken eieren. Ik vraag me af hoe dat kan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.