Boerenkoolsalade met feta en champignons
Boerenkoolsalade met feta
Het is die tijd van het jaar dat de dagen donker zijn en kort. Ja nog steeds, ondanks dat de kortste dag alweer geweest is. Ik vind het nog steeds behoorlijk duister. Zeker als het van die dagen zijn waarop het de hele dag regent. Als we dan in de studio bezig zijn vraag ik me af en toe echt af waar het licht vandaan moet komen.
Katten
Het is zelfs zo erg dat de katten simpelweg weigeren om naar buiten te gaan. Niet echt het avontuurlijk type he die katten van ons! Zodra het weer koud wordt en nat willen ze nog wel eens hun neus buiten de deur steken maar hem dan altijd heel snel weer terugtrekken. Tom heeft de neiging om de voordeur even open te laten staan als hij zijn auto aan het inladen is. Humphrey maakt altijd van die gelegenheid gebruik om de voordeur uit te rennen. Iets waarvan hij weet dat het niet mag (hij mag officieel alleen via de achterdeur naar buiten) en wat het dan extra leuk maakt.
Maar steevast staat hij dan drie minuten later luid schreeuwend voor de achterdeur. Waarom we die niet open doen, want het is koud buiten. Dat is wat hij eigenlijk zegt.. 🙂 Het is dat ze niet zo van boerenkool houden want anders was deze boerenkoolsalade er vast wel goed ingegaan.
Salade in de winter
Ondanks het feit dat ik dol ben op salades heb ik er in de winter ook niet altijd trek in. Het is toch koud en als het koud en guur is buiten, wil je wellicht liever iets warms. Toch heeft deze – weliswaar koude – salade een hoog comfortfood gehalte. Bovendien is het niet ijskoud doordat je de champignons hebt gebakken en de pijnboompitjes hebt geroosterd. Je zou zelfs kunnen overwegen om de boerenkool even kort te blancheren waardoor ook dat warm(er) wordt maar ik vond het zo echt lekker en een prima lunch!
Boerenkoolsalade met champignons en feta
Ingrediënten
- 200 gr boerenkool schoongemaakt in reepjes
- 50 gr feta
- 50 gr pijnboompitjes
- 1 gele paprika in blokjes
- 100 gr kastanjechampignons in stukjes
- klont boter
- 1/2 tl gedroogde tijm
- 1/2 tl gedroogde oregano
- olijfolie
- zout en peper
Instructies
- Doe de boerenkool in een ruime kom, bestrooi met grof zeezout en giet er 1 of 2 el olijfolie overheen. Kneed nu de boerenkool flink. Je zult merken dat het volume slinkt en de boerenkool gaat glanzen en zachter wordt.
- Rooster de pijnboompitjes even kort in een droge koekenpan, haal eruit en doe een klont boter in de koekenpan. Bak hierin de champignons met de tijm en oregano. Doe bij de boerenkool.
- Voeg de paprika toe en verdeel over borden.
- Voeg als laatste de feta en de pijnboompitjes toe en eet meteen
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.