Boerenkoolsalade met rode kool
Boerenkoolsalade met rode kool, dadels en geroosterde amandelen. Heerlijk als stevige maaltijdsalade en perfect voor koude winterse dagen.
Boerenkoolsalade met rode kool
De kleurencombinatie in deze boerenkoolsalade met rode kool; daar word ik wel blij van. Ik vind sowieso de kleur van rode kool heerlijk en in combinatie met het mooie groen van de boerenkool is dit een perfecte winterse salade. Het groen van de boerenkool heeft even wat werk nodig omdat je die het lekkerste krijgt door de boerenkool even te masseren.
Klinkt gek maar smaakt echt beter! Om dat effect te krijgen masseer je als het ware de boerenkool even met wat grof zout en wat olijfolie. Zorg dat je een lekkere olijfolie gebruikt want dat is bepalend voor het eind resultaat.
Kneden van de boerenkool
Door het kneden of masseren van de boerenkool slinkt het iets en gaat de boerenkool mooi glanzen. Als je boerenkool zo rauw eet dan is het nogal kauwen. Dat is het ook wel als je de boerenkool hebt gemasseerd maar de blaadjes worden zachter en zijn veel lekkerder om te eten.
Vervolgens combineer je de boerenkool met de rode kool en je snijdt de dadels in kleine stukjes. Ben je geen fan van dadels dan kun je dat ook vervangen door bijvoorbeeld wat gedroogde cranberries, abrikozen of rozijnen. Of snij er een appeltje doorheen. Dat vind ik zelf ook echt heel lekker.
Met edelgist
Nu zit er door deze boerenkoolsalade met rode kool ook wat edelgist. Edelgist is een apart goedje; het doet qua smaak een beetje denken aan kaas en wordt dan ook vaak gebruikt in de vegan keuken ter vervanging van kaas. In dit geval strooi je wat van de edelgist over de salade als extra smaakmaker. Op de honing na is de salade overigens volledig vegan dus wil je het liever vegan vervang de honing in de dressing dan door wat ahornsiroop.
Meer boerenkoolsalades
Ben je net als ik fan van een boerenkoolsalade? Dan kun je deze lekkere salades ook eens proberen:
Boerenkoolsalade met rode kool, dadels en amandel
Ingrediënten
- 300 g boerenkool gesneden
- 2 el extra virgin olijfolie
- Beetje grof zeezout
- 200 gr rode kool gesneden
- 5 medjool dadels pit verwijderd en in kleine plakjes gesneden
- 2 el edelgistvlokken
- 100 gr amandelen geroosterd, voor erover, grof gehakt
Dressing
- 2 el olijfolie
- 1 tl coconut aminos
- 1 tl mosterd
- Sap van ½ limoen
- ½ el honing
Instructies
- Om de salade te maken doe je de boerenkool in een ruime kom en voeg hier de olijfolie en wat grof zeezout toe. Masseer de boerenkool nu met je handen tot het mooi gaat glanzen en slinkt.
- Voeg de rode kool toe en meng de gesneden dadels, edelgistvlokken en de gehakte amandelen erdoor.
- Maak de dressing door de olijfolie te mengen met de coconut aminos, limoensap, mosterd en honing. Mix goed door en serveer bij de salade.
- De salade kan ook goed bewaard worden dus ideaal om mee te nemen als gezonde lunch.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.