Broccolisalade met rode kool en tahini dressing
Lekkere winterse broccolisalade met rode kool en een romige tahini dressing. Wil je ook in de winter wel eens een salade maken? Dan is deze broccolisalade een goed begin!
Broccolisalade met rode kool
Ik vind rode kool wel echt zo’n groente die je in de winter eet. Stevige kost zoals mijn moeder dat vroeger zei. Maar rode kool koken (en dan met appeltjes natuurlijk) is best lekker maar door het koken spoelt er ook best veel van de voedingsstof uit de kool. Kijk maar eens naar de kleur van het water als je het gekookt hebt! Het gekke is dat ik witte kool altijd al rauw eet, maar op de een of andere manier rodekool wat lastiger vond. Het is wat harder dan witte kool of is dat alleen in mijn verbeelding?
De broccoli eet ik hier rauw, maar ben je daar geen fan van dan kun je het kort blancheren. Als het geraspt is giet ik er eenvoudig wat gekookt water overheen en dat is al voldoende om de broccoli zachter te maken. Zijn de roosjes wat groter dan kun je het ook 5 minuten koken. Doe dit niet met de rasp want dat wordt een prutje.
Rode kool recept
Hoe dan ook, ik wilde wel eens wat anders dus in plaats van de rode kool te snijden besloot ik het te raspen en te combineren met rauwe broccoli. Deze dan wel fijn gehakt en niet geraspt. En gecombineerd met deze tahini dressing bleek het een ontzettend lekker gerecht! Ik hou ervan om wat rozijnen erdoor te doen voor een klein beetje zoet maar dat kun je desgewenst vervangen door een appeltje of iets anders wat jij lekker vindt.
Omdat er vooral harde ingrediënten in deze salade zitten kun je het ook goed bewaren of meenemen voor je lunch. Het enige is wel dat kool niet altijd lekker ruikt. Dus als je je lunchdoosje open doet en je zit op kantoor met allemaal mensen naast je, wees dan niet boos dat ze je vies aankijken. De geur verdwijnt trouwens wel snel dus geen reden om deze lekkere broccolisalade met rode kool niet te maken!
Broccolisalade met rode kool
- Rasp de rode kool met een rasp of doe het in de keukenmachine. Een hele rode kool maakt echt enorm veel dus 1/4 is meer dan genoeg voor twee personen.
- Snij de broccoli fijn met een mes. Dit kan ook in de keukenmachine maar ik doe dat vaak met de hand zodat het net wat grover is.
- Meng de broccoli, de rode kool, rozijnen, hazelnoten en kerstomaatjes door elkaar.
- Maak de dressing door de ingrediënten te combineren. Mocht de dressing te dik zijn voeg dan wat olie, azijn of water toe en roer tot het de juiste dikte heeft.
- Serveer de salade met de dressing en wat sesamzaadjes erover
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Dit is al een tijd mijn favoriete salade.
Hier ook favoriet!