Rode kool stamppot met geitenkaas
Stamppotten; ik kan er geen genoeg van krijgen en deze rode kool stamppot is ook weer een heerlijke variant. Dit keer een vegetarische stamppot met geitenkaas.
Rode kool stamppot
Rode kool vind ik een heerlijke groente, maar grappig genoeg eet ik die vooral in de rauwe variant. Met uitzondering van mijn slowcooker rode kool en nog wel een paar andere recepten, maar de hoofdmoot is toch echt rauw. En in theorie zou je hier zelfs nog een stamppot rauwe rode kool van kunnen maken, maar dat lijkt me dan weer niks.
Wat vind je in deze post
Dus laten we dat niet doen. Voor de stamppot rode kool heb je dus gare rode kool nodig. Heb je nou echt geen zin om te wachten tot de rode kool gaar is dan kun je het ook maken met rode kool uit een potje. Heel eerlijk doe ik dat soms ook wel eens, want rode kool echt goed garen duurt gewoon wel een tijdje. Dus een potje is dan een makkelijke en snelle oplossing. Let dan wel even op wat er – behalve de rode kool – nog meer in het potje zit. Sommige merken bevatten suiker en andere dingen. Check dus of je een rode kool zonder toevoegingen hebt.
Met geitenkaas
In plaats van spekjes of een gehaktbal koos ik er dit keer voor om de rode kool stamppot te maken met geitenkaas en gekarameliseerde appeltjes. Maar wil je er liever wel een gehaktbal bij en spekjes erdoor dan is dat natuurlijk ook heel lekker.
De geitenkaas doe je het liefst op de hete stamppot zodat het er een beetje doorheen smelt. Voor de foto was de stamppot al afgekoeld dus de kaas smolt er niet doorheen maar als je het voor je avondeten maakt komt dat vanzelf goed.
Je zou in principe ook feta kunnen gebruiken maar de smaak van geitenkaas is wat subtieler. Dus daar geef ik zelf wel de voorkeur aan. Feta is wat overheersender en met de zoete smaak van de rode kool en het romige van de aardappel past de geitenkaas hier beter bij. Maar laat je niet tegenhouden als je een absolute feta fan bent.
Appel
De rode kool stamppot is natuurlijk niet compleet zonder appeltjes. Je gebruikt hier twee appels. Eentje bak je al mee met de rode kool in de pan. De tweede appel bak je apart in een pannetje zodat je die later over de rode kool heen kunt serveren voor een extra lekker zoet accentje.
Alternatieven
Hou je absoluut niet van geitenkaas dan kun je de stamppot rode kool natuurlijk ook maken met een lekker pikant gehaktballetje. Een rookworst kun je er zeker ook bij serveren, al vind ik bij rode kool stamppot een lekkere verse worst altijd beter dan rookworst.
Is rode kool gezond?
Rode kool is zeker gezond. Het bevat heel veel vitamine C, vezels en kalium. Het bevordert ook de darmfunctie al moet je opletten want sommige mensen zijn gevoelig voor koolsoorten.
Hoe lang kun je de stamppot bewaren?
Rode kool stamppot kun je in de koeling goed bewaren voor een dag of drie. Wil je het langer bewaren? Zorg dan dat je het invriest.
Waarom wordt de rode kool blauw als ik hem kook?
Je hebt het misschien al eens meegemaakt; je ging de rode kool koken en wat er overbleef in de pan was een onaantrekkelijk gekleurde blauwige massa. Dit heeft te maken met het feit dat de zuurtegraad van de rode kool daalt. Dit is overigens niet alleen met rode kool maar alle rode groentes hebben hier last van. Je kunt dit dus makkelijk oplossen door er iets zurigs aan toe te voegen. In dit geval zijn dat de appeltjes, maar je kunt er ook een scheutje citroen bij doen of een citroenschil. Een scheutje azijn helpt ook.
Kan ik de rode kool nog eten als deze blauw is geworden?
Ja dat is geen enkel probleem. Dus ben je onverhoopt vergeten om iets zuurs toe te voegen dan kun je het zeker nog eten. Het ziet er alleen wat minder smakelijk uit, maar de voedingswaarde is nog precies hetzelfde.
Wil je trouwens eens wat leuks doen met eieren dan kun je deze in het kookwater van de rode kool leggen. Na 30 minuten worden de eieren een mooie kleur lichtblauw. Laat je ze de hele nacht erin liggen dan worden ze donkerblauw. Zo krijg je op een natuurlijke manier de leukste paaseieren!
Rode koolstamppot met appel en geitenkaas
Benodigdheden
- Aardappelstamper
Ingrediënten
- 750 gram kruimige aardappelen
- 750 gram rode kool
- 2 appels Elstar bijvoorbeeld, 1 in blokjes, 1 in partjes
- 2 teentjes knoflook geschild maar niet gesneden
- 1 grote ui
- 100 gram geitenkaas zachte
- 50 ml volle melk
- 50 gram boter
- 1 tl kaneel
- 2 kruidnagels
Instructies
- Snijd de rode kool in dunne reepjes en was indien nodig. Snipper de ui.
- Verhit een beetje olie in een stoofpan/hapjespan en fruit de ui aan. Voeg na een paar minuten de rode kool, blokjes appel, kaneel en kruidnagel toe, met een scheutje water. Laat zo’n 25 minuten zachtjes stoven, voeg indien nodig een beetje extra water toe.
- Schil ondertussen de aardappels, snijd in grote stukken en kook samen met de knoflooktenen in gezouten water gaar.
- Verwarm de melk in een steelpannetje en smelt de boter erin. Giet de aardappels af en stamp fijn. Giet de melk met boter erbij en stamp tot een gladde puree.
- Schep de rode kool door de puree (vis de kruidnagels er even uit), zorg dat het vocht uit de pan niet mee gaat, dan wordt het te nat.
- Verhit een beetje boter in een koekenpan en bak de appelpartjes bruin en zacht.
- Schep de geitenkaas door de warme rodekoolstamppot, breng op smaak met peper en zout en maak af met de gebakken appelpartjes.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.