Een heerlijk voorjaarsgerechtje van groene asperges, sperziebonen en een mooie moot zalmfilet. De groentes worden door de boter en mosterd gerold voor serveren wat ze extra lekker maakt.

Asperges met zalm

Asperges met zalm

Hoewel ik nooit genoeg kan krijgen van asperges in het algemeen, geef ik eigenlijk stiekem altijd wel de voorkeur aan groene asperges. Ik vind ze makkelijker om mee te werken (dat stomme schillen!) en ik vind de smaak lekkerder.

Begrijp me niet verkeerd; ik zeg geen nee tegen witte asperges, maar als ik moet kiezen? Dan ga ik voor groen. Dit makkelijke voorjaarsgerecht van asperges met zalm is een goed voorbeeld van hoe makkelijk je groene asperges tot een gerechtje kunt maken.

Je bak de zalm op de huid zodat die mooi krokant wordt. De huid van de zalm kun je gewoon eten. Het is wel altijd het beste om voor wilde zalm te kiezen. Die heeft qua omega-3 gehalte de meeste voordelen. Of de huid lekker is ligt aan twee dingen; ten eerste of de schubben goed zijn verwijderd. Niks zo vervelends als een lekker visje waar nog schubben op zitten. Yuck.

En ten tweede of de huid goed krokant is gebakken. Is dat niet het geval dan verwijder ik de huid. In principe jammer want in de huid zitten erg veel goede voedingsstoffen. Dus als je hem erop laat zitten heb je gezondheidsbonus. Maar het moet natuurlijk wel lekker zijn.

Asperges met zalm en sperziebonen

Blancheren van de groentes

Om de asperges met zalm te bereiden begin je met het blancheren van de sperziebonen. Die hebben langer nodig dan de asperges. Meestal een minuut of vijf. Voeg na die vijf minuten de asperges toe en laat die nog een minuut of twee meekoken. In geval van twijfel even een vork in de groente prikken.

Giet af en laat ze een beetje uitstomen. Doe nu de boter in de pan waar je de groente in hebt gekookt en laat dit rustig smelten. Voeg de mosterd toe en de groentes en schud alles lekker om zodat alle groente een klein laagje mosterd en boter heeft. Voeg de munt en de bieslook toe.

Maak de citroendressing door de ingrediƫnten met elkaar te mixen en breng op smaak met zout en peper. De asperges met zalm of eigenlijk de asperges en sperziebonen met zalm kun je zo eten of je kunt er bijvoorbeeld nog wat gebakken aardappeltjes bij eten.

Ik eet het meestal gewoon zo aangezien het ook meteen koolhydraatarm is.

Nog meer lekkere koolhydraatarme recepten?

Asperges met zalm

Asperges met zalm

No ratings yet
GangHoofdgerecht
KeukenHollandse keuken

Een lekker voorjaarsgerechtje van groene asperges, sperziebonen en zalmfilet
clock
bereiding 15 minuten
totaal 15 minuten

2 personen

Ingrediƫnten

  • 2 zalmfilets met huid van ong. 150 gr
  • olijfolie
  • 150 gr groene asperges
  • 100 gr sperziebonen
  • 40 gram boter
  • 1 el grove mosterd
  • 1 takje munt fijngesneden
  • 1 el bieslook fijngesneden

Dressing

  • 1/2 citroen sap
  • 1 el creme fraiche
  • 75 gr mayonaise
  • peper en zout

  • Verhit de oven op 180ĖšC.
  • Blancheer de groentes tot ze beetgaar zijn, 2-3 minuten, spoel af met koud water en laat uitlekken. In de tussentijd maak je de citroenmayonaise door 75 gr mayonaise te mengen met 1 eetlepel creme fraiche en sap van een halve citroen. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Wrijf de zalmfilets in met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Verhit een ovenvaste koekenpan en zodra die goed heet is leg je de zalm op de huid in de pan en laat 1 minuut goed doorbakken. Leg hem nog even 30 seconden op de andere kant en schuif de filets dan de oven in voor ongeveer 5 minuten of totdat de zalm gaar is maar nog niet helemaal droog van binnen.
  • In de tussentijd verhit je de boter in dezelfde pan waar je de groenten in hebt geblancheerd en zodra de boter gesmolten is roer je er een eetlepel grove mosterd doorheen. Voeg de groenten toe en roer even door voor 1 minuut tot alles bedekt is met mosterd en boter. Voeg 1 klein handje muntblaadjes toe en de fijngesneden bieslook.
  • Serveer met iets van aardappeltjes of wellicht ook lekker met een mooie pasta. De citroenmayonaise is trouwens superlekker!

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn: 686kcal | Koolhydraten: 10g | Eiwit: 34g | Vet: 57g | Verzadigd vet: 18g | Meervoudigd onverzadigd vet: 21g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 15g | Transvet: 1g | Cholesterol: 150mg | Natrium: 522mg | Kalium: 1060mg | Vezels: 4g | Suiker: 5g | Vitamine A: 1906IU | Vitamine C: 49mg | Calcium: 84mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.