courgette frietjes

Pittige courgette frietjes uit de oven

Deze lekkere courgette frietjes maak je lekker pittig door in de mix voor het korstje wat chilipoeder te verwerken. Dit is natuurlijk volledig optioneel maar maakt de courgette frietjes wel extra lekker!

De zoete aardappelfriet kennen we inmiddels allemaal wel zo ongeveer, maar er zijn nog veel meer groentes waar je een ‘frietje’ mee kunt maken. Denk eens aan de knolselderij frietjes of natuurlijk gewone frietjes. Laten we die vooral niet vergeten, want dat blijft toch ook wel een absolute favoriet hoor.

Courgette

Courgette frietjes had ik echter nog niet eerder gemaakt. Het grappige is dat het eigenlijk ook heel simpel is en door het paneerlaagje wat je maakt is het ook weer totaal anders dan een ‘normaal’ patatje. Dat korstje heeft de courgette wel nodig, want anders wordt het snel papperig.

Het korstje van amandelmeel met specerijen geeft het echt wat extra’s. Het is een beetje een kruising tussen een frietje en vissticks. Zonder de vis. Hahaha.

Je dipt de courgettesticks eerst in het ei en daarna haal je het door het amandelmeel. Doe het zout door het amandelmeel. Dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt ook het zout achteraf erover heen strooien.

Eigenlijk zijn het dus gepaneerde courgette frietjes.

Citroen aioli

Om de courgette frietjes te serveren maak ik er een lekkere citroen aioli bij. Of citroensaus. Waarom heet het eigenlijk aioli? Nou ja, waarschijnlijk omdat er knoflook inzit, maar citroenmayonaise mag je het ook noemen. De knoflook is overigens ook geheel optioneel. Maar wel lekker erin. Een heel teentje is aan de pittige kant. Ben je geen liefhebber van knoflook? Laat het dan weg of gebruik een klein beetje.

Serveer de frietjes wel meteen warm uit de oven. Door het vocht in de courgette worden ze snel slap als je ze laat staan. Warm zijn ze echter heerlijk dus meteen opeten is vast geen probleem!

courgettefrietjes
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Pittige gebakken courgette frietjes

Hoe vaak heb jij gedacht aan het maken van courgette frietjes? Dit is zo lekker!
Bereidingstijd: 40 min
Totale tijd: 40 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 courgettes
  • 2 ei
  • 150 gr amandelmeel + zout
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 2 tl italiaanse kruiden
  • 2 tl chilipoeder
  • Zout
  • Peper

Citroen aioli

  • 150 gr mayonaise
  • 1 citroen sap
  • 1 knoflookteentje
  • 1 el fijn gehakte peterselie
  • Zout en peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200˚C en bekleed bakplaat met bakpapier
  • Snij de courgette in reepjes ongeveer van het formaat van een normaal frietje.
  • Combineer het ei met knoflook, kruiden, peper en zout en dip elk courgette patatje erin.
  • In een andere kom heb je het amandelmeel met het zout en je dipt daarna de courgette in het amandelmeel en leg op de bakplaat tot alle courgette klaar is.
  • Bak voor 25-30 minuten, draai halverwege om.
  • Maak de citroenmayonaise door de mayonaise te mengen met het citroensap, het geperste knoflookteentje en de fijngehakte peterselie. Breng op smaak met zout en peper en serveer bij de courgette frietjes.
  • Eet de frietjes warm.

Notities

In de berekening van de calorieën is de mayonaise niet meegerekend.
Gang: Bijgerecht
Keuken: paleo
Trefwoord: courgette

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 271kcal, Koolhydraten: 14g, Eiwit: 12g, Vet: 21g, Verzadigd vet: 2g, Meervoudigd onverzadigd vet: 1g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g, Transvet: 1g, Cholesterol: 82mg, Natrium: 41mg, Kalium: 342mg, Vezels: 6g, Suiker: 4g, Vitamine A: 897IU, Vitamine C: 18mg, Calcium: 125mg, Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!