Courgette frietjes uit de oven
Courgette frietjes; ja echt! Je kunt van courgette ook lekkere frietjes maken en met de homemade citroen aioli erbij is dit een top gerechtje. Makkelijk en een prima manier om extra groente binnen te krijgen. Check het recept voor courgette frietjes hieronder!
Pittige courgette frietjes uit de oven
Deze lekkere courgette frietjes maak je lekker pittig door in de mix voor het korstje wat chilipoeder te verwerken. Dit is natuurlijk volledig optioneel maar maakt de courgette frietjes wel extra lekker!
De zoete aardappelfriet kennen we inmiddels allemaal wel zo ongeveer, maar er zijn nog veel meer groentes waar je een ‘frietje’ mee kunt maken. Denk eens aan de knolselderij frietjes of natuurlijk gewone frietjes. Ook de broccoli frietjes uit de airfryer zijn top. Ik heb de friet van courgette niet in de airfryer gemaakt, maar dat ga ik een volgende keer ook eens proberen. Zou prima moeten lukken.
Courgette
Courgette frietjes had ik echter nog niet eerder gemaakt. Het grappige is dat het eigenlijk ook heel simpel is en door het paneerlaagje wat je maakt is het ook weer totaal anders dan een ‘normaal’ patatje. Dat korstje heeft de courgette wel nodig, want anders wordt het snel papperig.
Het korstje van amandelmeel met specerijen geeft het echt wat extra’s. Het is een beetje een kruising tussen een frietje en vissticks. Zonder de vis. Hahaha.
Je dipt de courgettesticks eerst in het ei en daarna haal je het door het amandelmeel. Doe het zout door het amandelmeel. Dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt ook het zout achteraf erover heen strooien. Eet je gluten dan kun je dit ook goed maken met panko.
Citroen aioli
Om de courgette frietjes te serveren maak ik er een lekkere citroen aioli bij. Of citroensaus. Waarom heet het eigenlijk aioli? Nou ja, waarschijnlijk omdat er knoflook inzit, maar citroenmayonaise mag je het ook noemen. De knoflook is overigens ook geheel optioneel. Maar wel lekker erin. Een heel teentje is aan de pittige kant. Ben je geen liefhebber van knoflook? Laat het dan weg of gebruik een klein beetje.
Serveer de frietjes wel meteen warm uit de oven. Door het vocht in de courgette worden ze snel slap als je ze laat staan. Warm zijn ze echter heerlijk dus meteen opeten is vast geen probleem!
Pittige gebakken courgette frietjes
Ingrediënten
- 2 courgettes
- 2 ei
- 150 gr amandelmeel + zout
- 2 tl knoflookpoeder
- 2 tl italiaanse kruiden
- 2 tl chilipoeder
- Zout
- Peper
Citroen aioli
- 150 gr mayonaise
- 1 citroen sap
- 1 knoflookteentje
- 1 el fijn gehakte peterselie
- Zout en peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚C en bekleed bakplaat met bakpapier
- Snij de courgette in reepjes ongeveer van het formaat van een normaal frietje.
- Combineer het ei met knoflook, kruiden, peper en zout en dip elk courgette patatje erin.
- In een andere kom heb je het amandelmeel met het zout en je dipt daarna de courgette in het amandelmeel en leg op de bakplaat tot alle courgette klaar is.
- Bak voor 25-30 minuten, draai halverwege om.
- Maak de citroenmayonaise door de mayonaise te mengen met het citroensap, het geperste knoflookteentje en de fijngehakte peterselie. Breng op smaak met zout en peper en serveer bij de courgette frietjes.
- Eet de frietjes warm.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hé Janna! Ja klopt. Geen olie nodig. Wat meel betreft: ik zou dan paneermeel gebruiken in plaats van amandelmeel. Dat geeft een beetje hetzelfde knapperige resultaat.
Hoi Simone. Yeeahh dat ziet er goed uit ! Ik ben sowieso fan van courgette, (soep, pannenkoekjes en kan overal in ; paste, rijst et.)
Vraagje ; Je doet er dus niet olie over net als bij zoete aardappel frietjes en knolselderij frietjes?Denk je dat het ook met een ander meelsoort kan -(ik heb bv standaard boekweitmeel, bruine rijstmeel, kokosmeel in huis). Ik vind amandelmeel ’n beetje te zoet (en duur) en gebruik ’t eigenlijk allen voor koekjes/cakes etc. Kwestie van uitproberen denk ik he. THX voor je receptje..:-)