Hoe vaak komt het voor dat je broccoli hebt gegeten maar die dikke stam overblijft? Ja je kunt het meebakken of koken, maar het is veel harder dan de roosjes en heeft eigenlijk een andere bereidingstijd nodig. Niet handig is. Maar nu is er dé perfecte oplossing voor je broccoli stam. Maak er heerlijke broccoli frietjes mee!

Broccoli frietjes uit de airfryer

Broccoli frietjes uit de airfryer

Het idee voor de broccoli frietjes kwam van Evergreen kitchen. Ik zag hun reel voorbij komen op instagram al een tijd geleden en ik was meteen onder de indruk. De reel had ik bewaard en op het moment dat ik veel broccoli had gebruikt voor een ander recept leek dit me de perfecte oplossing.

In eerste instantie leek het me leuk om er een krokant jasje van cornflakes aan te geven. Na het maken van de kip cordon bleu heb ik namelijk nogal wat cornflakes over. Hahaha. Maar dat werkte niet goed. De cornflakes zijn – ook al had ik ze klein geplet – toch iets te grof voor dit recept. Alhoewel ik wel denk dat er meer mogelijk is.

Broccoli frietjes

Met parmezaanse kaas

Ik heb nu min of meer hetzelfde recept aangehouden als dat van Instagram. Beetje olie eroverheen, kruiden, specerijen en parmezaanse kaas erover, even goed omschudden en je kunt de frietjes afbakken in de airfryer.

Een paar aandachtspuntjes zijn er wel met het maken van de broccoli frietjes.

Het schillen van de broccoli

Het belangrijkste is dat je de broccoli goed schilt. De buitenkant van de stam is stug en niet lekker als je het bereidt in de airfryer. Ik heb eerst de grote knobbels eraf gesneden en vervolgens met een dunschiller nog een keer geschild. Dat werkte prima. Vervolgens snij je de broccoli in niet al te dikke frietjes.

Maak 1 laag

Nog een belangrijke is om de broccoli frietjes in één enkele laag in de airfryer te leggen. Leg ze niet op elkaar, dan gaart het niet goed. Ik zette mijn airfryer op 200˚C en bakte de frietjes voor 8 minuten. Ze waren allemaal gaar. Is dat bij jou niet het geval bak ze dan nog 1 a 2 minuutjes langer indien nodig.

Parmezaanse kaas

Voor de parmezaanse kaas is het handig om het zo fijn mogelijk te raspen. Ik kocht voor dit recept een zakje van die kant- en klare parmezaanse geraspte kaas. Dat gebruik ik normaal niet, maar voor dit recept is het wel handig.

Broccoli frietjes uit de airfryer

Maak het vegan

Wil je de broccoli frietjes vegan maken dan is dat heel makkelijk door vegan parmezaanse kaas te gebruiken in plaats van de gewone. Dat schijnt te bestaan. Ik heb het nog niet geprobeerd maar ben dan ook niet meteen een fan van vegan kaas. Alternatief kun je de parmezaanse kaas ook helemaal weglaten en er bijvoorbeeld wat panko of paneermeel overheen te strooien. Uiteraard vervang je voor een vegan versie ook de mayonaise voor veganaise.

Kan ik de broccoli frietjes bewaren?

Nee ze zijn echt het lekkerste als je ze meteen uit de airfryer op eet. Dan zijn ze nog lekker crispy. Laat je ze staan dan worden ze snel slap en koud.

Wat kun je nog meer doen met de broccoli stam?

Het is natuurlijk niet zo dat je met de stam van de broccoli alleen frietjes kunt maken. Je kunt het gebruiken om te roosteren, je kunt er een broccoli pesto van maken, je kunt het door de soep verwerken en er is vast nog meer mogelijk. Gooi het sowieso dus niet weg!

Broccoli frietjes uit de airfryer

Ik heb geen airfryer. Kan ik de broccoli frietjes ook maken?

Ja dat kan wel, maar ik denk dat ze knapperiger worden in de airfryer. Heb je die niet dan kun je het proberen in een gewone oven op 200˚C. Hou ongeveer 20 minuten tot een half uur aan en check tussendoor of een vork er al goed in kan. Ik heb ze zelf niet in de oven gemaakt dus kan niet garanderen dat het goed gaat. Maar proberen is altijd een idee natuurlijk!

Broccoli frietjes uit de airfryer

Broccoli frietjes

4 van 1 stem
GangBijgerecht
KeukenGezonde keuken

Heb je een grote stam van een broccoli en je weet niet wat je ermee moet doen? Met dit makkelijke recept voor broccoli frietjes gooi je nooit meer wat weg
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 8 minuten
totaal 18 minuten

2 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 2-3 stuks broccoli de stam (ongeveer 400 gram)
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl uienpoeder
  • 1 el arrowroot
  • peper en zout
  • 3 el parmezaanse kaas geraspt

Pittige mayonaise


  • Schil eerst de broccoli stammen zodat de taaie buitenste schil is verwijderd. Snij ze vervolgens in dunne – frietachtige – reepjes.
  • Doe de broccoli frietjes in een kom en besprenkel deze met de olijfolie. Schud even om zodat het goed verdeeld is over de broccoli.
  • Mix de arrowroot met het knoflookpoeder, uienpoeder, peper en zout. Strooi dit over de frietjes samen met de parmezaanse kaas. Schud het geheel weer goed om.
  • Leg ze in een enkele rij in de kom van de airfryer en bak ze op 200˚C voor 8 minuten. Afhankelijk van de dikte van je frietjes kan het zijn dat ze nog 1-2 minuten extra nodig hebben. Check dat tussendoor indien nodig. Bij mij waren eigenlijk alle formaten gaar.
  • Maak een saus door de mayonaise te mengen met de sriracha en serveer dit als dip erbij.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 322kcal | Koolhydraten: 19g | Eiwit: 9g | Vet: 25g | Verzadigd vet: 5g | Meervoudigd onverzadigd vet: 10g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 9g | Transvet: 0.04g | Cholesterol: 14mg | Natrium: 490mg | Kalium: 682mg | Vezels: 6g | Suiker: 4g | Vitamine A: 1329IU | Vitamine C: 184mg | Calcium: 190mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.