Bloemkool-pompoensoep
Mijn twee favoriete groentes gecombineerd in deze bloemkool-pompoensoep. Makkelijk om te maken en heerlijk voor het herfst en winterseizoen.
Bloemkool-pompoensoep
Hoewel je bloemkool het hele jaar door kunt eten, is de combinatie met pompoen wel echt eentje die perfect is voor de herfst. Vind ik in ieder geval. Van de kleur alleen word ik al blij en door wat kurkuma toe te voegen wordt de soep nog geler. En laten we eerlijk zijn; in het donkere seizoen is elk beetje kleur meegenomen!
Voor de soep gebruikte ik een kleine oranje biologische pompoen. Je kunt deze schillen als je wilt maar dat is niet nodig. De schil wordt tijdens het koken zacht genoeg om te pureren en het scheelt een hoop werk. Of je kunt natuurlijk kant- en klaren pompoenblokjes kopen. Die heb je in de vriezer of in het koelschap.
Voor de bloemkool gebruikte ik ook een klein exemplaar en het schoongemaakt gewicht daarvan was ongeveer 500 gram. Heb je een hele grote bloemkool hou er dan rekening mee dat je waarschijnlijk wat meer vocht nodig hebt dan de 1 liter die ik hier heb aangegeven.
Maken van de soep
Het maken van de bloemkool-pompoensoep is verder vrij eenvoudig. Als de groentes eenmaal schoongemaakt zijn en gesneden dan is het een kwestie van ui aanbakken met de knoflook en de gember. Kurkuma toevoegen en de rest van de groentes. Laat rustig koken tot alle groente gaar is en pureer de bloemkool-pompoensoep tot je een mooi glad geheel hebt. Is de soep te dik voeg dan nog wat heet water of bouillon toe of – optioneel – een scheutje kokosmelk.
Ben je geen fan van kokos dan kun je daar overigens ook prima slagroom of kookroom voor gebruiken. De soep laat zich ook heel goed invriezen dus makkelijk om een grote pan te maken en die vervolgens in porties in te vriezen. Heb je altijd wat lekkere bloemkool-pompoensoep op voorraad!
Check ook deze soepen eens:
Bloemkool-pompoensoep
Benodigdheden
Ingrediënten
- 1 el olijfolie om te bakken
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook geplet en gehakt
- 2 el gember vers geraspte
- 1 tl kurkuma
- 1/2 tijm verse, alleen de blaadjes
- 500 g pompoen kleine oranje, in blokjes gesneden
- 500 g bloemkool in roosjes en stronk in kleinere stukjes
- 1 grote winterwortel geschraapt en in plakken
- 1 liter bouillon
- peper en zout
- 50 ml kokosmelk om te serveren
Instructies
- Neem een flinke soeppan en verhit de olijfolie hierin. Doe eerst de ui en de knoflook erbij en bak dit tot ze glazig zijn. Voeg de verse gember en de kurkuma toe en bak weer even mee voor je de pompoen, wortel en de bloemkool toevoegt. Roer even door voor je de bouillon erbij doet. Doe de tijmblaadjes er ook bij.
- Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat rustig doorkoken tot alles gaar is. Ongeveer 20-30 minuten.
- Pureer de soep tot een gladde massa. Is het te dik voeg dan nog wat heet water toe. Breng op smaak met zout en peper en doe voor het serveren een scheutje kokosroom door de soep (optioneel)
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Ook lekker met pompoen is deze pompoendressing!
Pingback: Bloemkool-pompoensoep | Bouillon Brothers
Pingback: De vijf lekkerste soeprecepten voor de herfst | Simone's Kitchen