Pompoensoep met peer

Pompoensoep met peer

Het moet haast wel herfst zijn als ik dit soort gerechten aan het maken ben. Deze pompoensoep met peer, kastanje en paddenstoelen komt uit het nieuwe boek van Jamie Oliver: Samen eten.

Ik hou van Jamie. Ik vind zijn boeken heerlijk, de recepten inspirerend en de man zelf een groot voorbeeld. Je snapt dus dat ik ook zijn nieuwe boek niet kon laten liggen. Ik durf het niet met 100% zekerheid te zeggen, maar ik gok maar zo dat ik nagenoeg alle boeken van Jamie in huis heb. As we speak zit ik te kijken naar Jamie’s Comfort Food, Christmas cookbook, Jamie’s Italie en Bespaar met Jamie. O en Jamie’s 15 minute meals en Veg. En dat zijn alleen de boeken die hier in mijn kantoor staan.

Beneden staat er nog een hele rij.

Jamie Oliver Samen Eten

Door de afgelopen periode waarin ook Jamie een stuk vaker thuis was dan normaal, werd het samen eten steeds belangrijker. En het resultaat is zijn nieuwe boek waarin samen eten dus centraal staat. Eten met vrienden en familie is in 2021 belangrijker dan ooit.

De hoofdstukken in het boek zijn handig ingedeeld in het soort maaltijd; brunch, feestmaal, curryavond, taco party enzovoort. Genoeg om uit te kiezen voor welke gelegenheid dan ook.

Gezien het seizoen bladerde ik meteen door naar ‘Herfsthappen” en ik bleef hangen bij pompoensoep met peer en eekhoorntjesbrood.

Ingredienten voor pompoensoep met peer

Nou maakte ik recent al een pompoensoep met appel, maar door het toevoegen van de kastanje en de champignons werd dit toch weer een hele andere versie. En je kunt nooit genoeg recepten hebben met pompoen toch?

Blauwe pompoen

Ik gebruikte dit keer een blauwe pompoen. Sinds Alexandra en ik een keer een pompoentest deden eet ik eigenlijk bijna nooit meer flespompoen. Want er zijn zoveel pompoenen die zoveel lekkerder zijn! Wel een nadeel is dat de pompoen kneiterhard is dus wel even werk om hem door te hakken. Maar goed, het resultaat is heerlijk.

Ik kookte de pompoen met schil en al. Daardoor is de soep een tikkeltje groenig en niet zo heel oranje als je gewend bent van pompoensoep, maar geloof me, die smaak is heerlijk!

pompoensoep met peer

Kastanjes

In de pompoensoep met peer gaat ook kastanje. Nu kun je dat niet altijd goed vinden, maar ik koop meestal een paar blikken op het moment dat de kastanjes in het seizoen zijn. Je vindt ze ook vaak vacuum verpakt bij de Turkse supermarkt.

De truc met kastanjes is om ze niet al te lang te laten bakken want dan worden ze overgaar en snel melig. Even kort op hoog vuur is het beste.

Pompoensoep met peer, kastanje en champignons

Jamie serveerde zijn soep met een crostini met de kastanje, paddenstoelen, geitenkaas en salie. Ik koos ervoor om dat iets aan te passen en de geitenkaas weg te laten. Evenals het brood. Kan natuurlijk wel als je dat liever doet.

De soep was echt geweldig lekker, dus missie geslaagd als je het aan mij vraagt. Je zou de soep ook eventueel kunnen serveren met nog wat kokosmelk erdoor.

Samen eten van Jamie Oliver vindt je in de digitale winkel voor € 32,50. Het boek bevat maar liefst 120 recepten!

Pompoensoep met peer

Pompoensoep met peer, kastanje en champignons

5 van 1 stem
GangSoep

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 35 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1/2 pompoen ik gebruikte een blauwe pompoen. Ongeveer 1 kilo
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 rijpe peren geschild, in blokjes
  • 1 liter groente- of kippenbouillon meer naar keus
  • 200 gr gemengde paddenstoelen gehakt
  • 200 gr gekookte kastanjes gehakt
  • 2 el peterselie gehakt
  • paar blaadjes salie
  • peper en zout

  • Maak de pompoen schoon, verwijder de zaadlijsten en snij in stukken.
  • Verhit een grote soeppan met wat olijfolie en bak eerst de ui tot deze glazig is. Voeg nu de knoflook toe en de pompoenblokken.
  • Bak dit even mee. Giet nu de bouillon erbij en breng aan de kook
  • Doe de peerstukjes erbij. Zodra de groente zacht is pureer je de soep met een staafmixer.
  • Ondertussen bak je de paddenstoelen in een koekenpan tot goudbruin. Voeg de gehakte kastanje op het laatst toe en bak even kort mee. Bak de salieblaadjes even mee.
  • Meng de champignons en de kastanjes met de gehakte peterselie. Verdeel de soep over kommen en serveer met het champignonmengsel en de blaadjes salie.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 251kcal | Koolhydraten: 60g | Eiwit: 6g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Natrium: 1009mg | Kalium: 1411mg | Vezels: 5g | Suiker: 20g | Vitamine A: 22011IU | Vitamine C: 53mg | Calcium: 83mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.