Simone's Kitchen

Kerstburger met mango chutney en kastanjes

Kerstburger met ham, bacon en kastanjes | simoneskitchen.nl

Kijk, ik ben natuurlijk gek op kerstmis. Voor het geval je het gemist hebt; ik ben er alweer weken druk mee. Recepten bedenken, maken en fotograferen en dan natuurlijk ook nog een post schrijven en online zetten. Hertebiefstuk, portsaus, cheesecake, tiramisu, kalkoen… you name it of ik heb het niet inmiddels al gemaakt. Dus tegen de tijd dat het eindelijk echt kerstmis is ben ik er soms wel een beetje klaar mee. Wil ik gewoon een fijne kerstmaaltijd zónder poespas.

Kerstburger met kastanje | simoneskitchen.nl

Eentje die je gewoon uit het vuistje kunt eten (ok, wel met een bordje eronder anders wordt het een bende!) en die weinig tijd kost in de keuken. Dus bedacht ik deze ongelofelijk lekkere kerstburger. Want waarom zou je altijd maar de tradities volgen nietwaar? Er is echt niks mis met een heerlijke homemade runderburger. Ik pimpte de mijne wel door er kastanjes aan toe te voegen en natuurlijk mijn recept voor mangochutney. Beetje spek erop en smullen maar. De tijd in de keuken is minimaal en het eindresultaat geweldig.

Kerstburger met kastanjes | simoneskitchen.nl

STEMMEN en win een overnachting voor 2 personen!

Ben jij ook niet zo heel erg van de tradities? Dan kun je dit jaar wellicht wel deze burger eten in een van de Novotel hotels met een GourmetBar! Hoe cool is dat? Novotel wil dit jaar een non-traditioneel kerstdiner serveren. Lekker makkelijk, maar wel natuurlijk superlekker met een kerstburger.

Mijn burger maakt kans om deze kerst daadwerkelijk geserveerd te worden in de GourmetBar van Novotel! Stemmen op mijn burger is mogelijk vanaf maandag 12 december. En ik mag een overnachting voor 2 personen verloten onder de stemmers! Doen dus. Hoe breng je je stem uit?
1. Ga naar de GourmetBar Facebook-pagina.
2. Hier vind je een fotoalbum met alle kerstburgers die kans maken.
3. Like je favoriete burger en laat hieronder even weten dat je het gedaan hebt.
4. Onder de stemmers op mijn burger verloot ik een overnachting voor 2 personen in een Benelux Novotel met GourmetBar naar keuze, op een datum naar keuze (indien beschikbaar). Leuk!
Stemmen kan tot dinsdag 20 december, op 21 december wordt de winnaar bekend gemaakt.

Kun je zolang niet wachten dan kun je hem natuurlijk ook zelf maken!  Het recept vind je hieronder!

Kerstburger met kastanjes en mango chutney
Voorbereiding
15 mins
Kooktijd
15 mins
Totale tijd
30 mins
 
De chutney kun je makkelijk al weken van tevoren maken. Dan heb je tijdens je kerstdiner uiteindelijk alleen nog maar de burger om je druk over te maken.
Servings: 4 burgers
Ingredienten
  • 400 gr rundergehakt
  • 100 gr kastanjes
  • 4 plakjes ontbijtspek
  • 50 gr gekookte ham in blokjes gesneden
  • 1 ei
  • beetje paneermeel
  • peper
  • zout
  • Sla om te serveren
  • 4 hamburgerbroodjes
Voor de chutney:
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 ui in dunne ringen
  • 2 mango's groot en rijp
  • 2 peren flinke rijpe
  • 1 tl chili vlokken
  • 2 cm gemberwortel geraspt of 1 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl kardemom
  • 1/2 tl komijn
  • 1/2 tl koriander
  • 1/2 tl koenjit
  • 1 tl kaneel
  • 200 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1/2 tl zout
  • 200 ml rode wijn azijn
Instructies
Voor het maken van de chutney:
  1. Verhit de olie in een grote pan en bak de ui zacht en glazig. Schil ondertussen de mango en de peren en snij in kleine stukjes.
  2. Voeg alle specerijen, de gember en de chilivlokken aan de ui toe en roer tot het begint te geuren. Voeg de peren en de suiker toe en ongeveer 100 ml water. Laat even koken tot de peren wat zachter worden.
  3. Voeg de mango toe, zout en rodewijnazijn. Laat het geheel rustig inkoken tot het de gewenste dikte heeft. Onthoud dat het nog wat dikker wordt als het afkoelt. Bewaar de chutney in gesteriliseerde potjes op een donkere plek tot je het nodig hebt.
Voor de burger:
  1. Snij de kastanjes op de bolle kant met een scherp mes kruislings in. Kook ze ongeveer drie minuten, giet af en pel ze als ze nog warm zijn. Verwijder ook de bruine donzige binnenkant. Snij de kastanje in kleine stukjes.
  2. Doe het rundergehakt, de gehakte kastanjes, het ei, paneermeel, peper, zout en ham bij elkaar in een kom en kneed even goed door. Als het te nat is voeg je nog wat paneermeel toe. Vorm vier burgers van je mengsel.
  3. Bak de hamburgers in een koekenpan rustig gaar.
  4. Ondertussen bak je de plakjes ontbijtspek bruin en krokant. Laat deze even uitlekken op keukenpapier.
  5. Voor het opmaken van de burger begin je met een laagje saus, hierop komt de sla, daarop de burger. Top de burger met mangochutney en verkruimel het ontbijtspek eroverheen. Serveer met nog wat extra chutney erbij.

Disclaimer: Deze post is een samenwerking met Novotel

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

8 comments

  1. Nou Simone, dat ziet er verdomd lekker uit.
    Maar ik ga eerst jouw “Spruitjes salade met pompoen en feta” maken.. Uhmmm

  2. Hallo Simone, wat een super burger. Ga hem in de eetplanning opnemen. Ik heb hem net ook een like gegegeven op de facebook pagina. Ben heel benieuwd. Heel veel succes met de wedstrijd!

  3. Oh, dat lijkt me een heerlijk recept. Je hebt het over saus “begin met een laagje saus”. Maar wat voor saus gebruik je? Ik zie het er niet bij staan. Of kijk ik met mijn neus?

  4. Ik heb gestemd! Het lijkt mij een heerlijke burger! Ik hoop dat je wint Simone! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos