Kerstburger met mango chutney en kastanjes
Makkelijke kerst met een kerstburger
Kijk, ik ben natuurlijk gek op kerstmis. Voor het geval je het gemist hebt; ik ben er alweer weken druk mee. Recepten bedenken, maken en fotograferen en dan natuurlijk ook nog een post schrijven en online zetten.
Hertenbiefstuk, portsaus, cheesecake, tiramisu, kalkoen… you name it of ik heb het niet inmiddels al gemaakt. Dus tegen de tijd dat het eindelijk echt kerstmis is ben ik er soms wel een beetje klaar mee. Wil ik gewoon een fijne kerstmaaltijd zónder poespas. De kerstburger!
Uit het vuistje
Een kerstmenu dat eenvoudig uit het vuistje kan worden gegeten. Iets wat snel klaar is. Wat comfortfood is maar wel enorm lekker. Dus bedacht ik deze ongelofelijk lekkere kerstburger.
Want waarom zou je altijd maar de tradities volgen nietwaar? Er is echt niks mis met een heerlijke homemade runderburger. Ik pimpte de mijne wel door er kastanjes aan toe te voegen. Bovendien maakte ik een speciale mango chutney voor op de burger. Beetje spek erop en smullen maar. De tijd in de keuken is minimaal en het eindresultaat geweldig.
Ook voor een diner
Denk je nu misschien; ja hartstikke leuk maar dat ga ik toch niet serveren tijdens mijn kerstdiner? Tja het ligt er maar aan wie je over de vloer krijgt. Ik denk dat er meer mensen zijn dan je denkt, die blij zijn met een dergelijke kerstburger met kastanjes en mango chutney.
Komen je schoonouders voor het eerst langs dan is het misschien niet de beste keus. Alhoewel, waarom niet zou ik zeggen?
Mango chutney op de kerstburger
Op de burger gaat een overheerlijke mango chutney. Die kun je het beste al een aantal dagen van tevoren maken. De smaken trekken dan beter in en dat komt de chutney alleen maar ten goede.
Voor de burger zelf kun je makkelijk doen en een echt goede burger kopen bij de plaatselijke slager, maar zelf maken is echt niet ingewikkeld. Bovendien heb je dan wel totale controle over het eindresultaat.
Ook met de broodjes voor de kerstburger kun je variëren. Hou altijd wel rekening met het feit dat je het liefst de burger fatsoenlijk wilt kunnen happen. Dus gebruik je een hard broodje dan wordt het wel heel lastig om een hap te nemen. Zacht broodje is dus misschien niet zo sexy maar wel makkelijker eten.
Even roosteren
Heb je een zacht broodje dan wil je uiteraard niet dat die binnen no time klef wordt. Dus is het zaak om je broodje eerst even goed te roosteren. Dat is makkelijk in een broodrooster maar kan ook in een pan of in de oven. Dit zijn van die dagen dat de oven vaak toch al aanstaat dus dan is het roosteren daar natuurlijk prima.
Blauwe kaas
Ik heb het niet in het recept verwerkt omdat niet iedereen fan is van blauwe kaas. Maar ben jij dat wel? Probeer dan zeker eens deze kerstburger te maken maar dan met een plak blauwe kaas erop.
Toch liever wat anders met de kerstdagen? Check dan alle kerstrecepten hier
Kerstburger met kastanjes en mango chutney
Ingrediënten
- 400 gr rundergehakt
- 100 gr kastanjes
- 4 plakjes ontbijtspek
- 50 gr gekookte ham in blokjes gesneden
- 1 ei
- beetje paneermeel
- peper
- zout
- Sla om te serveren
- 4 hamburgerbroodjes
Voor de chutney:
- 1 el zonnebloemolie
- 1 ui in dunne ringen
- 2 mango’s groot en rijp
- 2 peren flinke rijpe
- 1 tl chili vlokken
- 2 cm gemberwortel geraspt of 1 tl gemberpoeder
- 1/2 tl kardemom
- 1/2 tl komijn
- 1/2 tl koriander
- 1/2 tl koenjit
- 1 tl kaneel
- 200 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1/2 tl zout
- 200 ml rode wijn azijn
Voor het maken van de chutney:
- Verhit de olie in een grote pan en bak de ui zacht en glazig. Schil ondertussen de mango en de peren en snij in kleine stukjes.
- Voeg alle specerijen, de gember en de chilivlokken aan de ui toe en roer tot het begint te geuren. Voeg de peren en de suiker toe en ongeveer 100 ml water. Laat even koken tot de peren wat zachter worden.
- Voeg de mango toe, zout en rodewijnazijn. Laat het geheel rustig inkoken tot het de gewenste dikte heeft. Onthoud dat het nog wat dikker wordt als het afkoelt. Bewaar de chutney in gesteriliseerde potjes op een donkere plek tot je het nodig hebt.
Voor de burger:
- Snij de kastanjes op de bolle kant met een scherp mes kruislings in. Kook ze ongeveer drie minuten, giet af en pel ze als ze nog warm zijn. Verwijder ook de bruine donzige binnenkant. Snij de kastanje in kleine stukjes.
- Doe het rundergehakt, de gehakte kastanjes, het ei, paneermeel, peper, zout en ham bij elkaar in een kom en kneed even goed door. Als het te nat is voeg je nog wat paneermeel toe. Vorm vier burgers van je mengsel.
- Bak de hamburgers in een koekenpan rustig gaar.
- Ondertussen bak je de plakjes ontbijtspek bruin en krokant. Laat deze even uitlekken op keukenpapier.
- Voor het opmaken van de burger begin je met een laagje saus, hierop komt de sla, daarop de burger. Top de burger met mangochutney en verkruimel het ontbijtspek eroverheen. Serveer met nog wat extra chutney erbij.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Ik heb gestemd! Het lijkt mij een heerlijke burger! Ik hoop dat je wint Simone!
Oh, dat lijkt me een heerlijk recept. Je hebt het over saus “begin met een laagje saus”. Maar wat voor saus gebruik je? Ik zie het er niet bij staan. Of kijk ik met mijn neus?
He Levine, Ja saus naar keuze.. 🙂 Ik heb zelf mayo gebruikt. Lekker en altijd goed, maar je kunt er dus opsmeren wat je zelf wilt (of weglaten)
Ok, dank je!
Hallo Simone, wat een super burger. Ga hem in de eetplanning opnemen. Ik heb hem net ook een like gegegeven op de facebook pagina. Ben heel benieuwd. Heel veel succes met de wedstrijd!
Dankjewel Arianne! En dankjewel voor de stem! En ja hij is erg lekker hoor!
Nou Simone, dat ziet er verdomd lekker uit.
Maar ik ga eerst jouw “Spruitjes salade met pompoen en feta” maken.. Uhmmm
Ook lekker!