Simone's Kitchen

Kerstburger met mango chutney en kastanjes

Kerstburger met ham, bacon en kastanjes | simoneskitchen.nl

Makkelijke kerst met een kerstburger

Kijk, ik ben natuurlijk gek op kerstmis. Voor het geval je het gemist hebt; ik ben er alweer weken druk mee. Recepten bedenken, maken en fotograferen en dan natuurlijk ook nog een post schrijven en online zetten.

Hertebiefstuk, portsaus, cheesecake, tiramisu, kalkoen… you name it of ik heb het niet inmiddels al gemaakt. Dus tegen de tijd dat het eindelijk echt kerstmis is ben ik er soms wel een beetje klaar mee. Wil ik gewoon een fijne kerstmaaltijd zónder poespas. De kerstburger!

Kerstburger met kastanje | simoneskitchen.nl

Uit het vuistje

Een kerstmenu dat eenvoudig uit het vuistje kan worden gegeten. Iets wat snel klaar is. Wat comfortfood is maar wel enorm lekker. Dus bedacht ik deze ongelofelijk lekkere kerstburger.

Want waarom zou je altijd maar de tradities volgen nietwaar? Er is echt niks mis met een heerlijke homemade runderburger. Ik pimpte de mijne wel door er kastanjes aan toe te voegen. Bovendien maakte ik een speciale mango chutney voor op de burger. Beetje spek erop en smullen maar. De tijd in de keuken is minimaal en het eindresultaat geweldig.

Kerstburger met kastanjes | simoneskitchen.nl

Ook voor een diner

Denk je nu misschien; ja hartstikke leuk maar dat ga ik toch niet serveren tijdens mijn kerstdiner? Tja het ligt er maar aan wie je over de vloer krijgt. Ik denk dat er meer mensen zijn dan je denkt, die blij zijn met een dergelijke kerstburger met kastanjes en mango chutney.

Komen je schoonouders voor het eerst langs dan is het misschien niet de beste keus. Alhoewel, waarom niet zou ik zeggen?

Mango chutney op de kerstburger

Op de burger gaat een overheerlijke mango chutney. Die kun je het beste al een aantal dagen van tevoren maken. De smaken trekken dan beter in en dat komt de chutney alleen maar ten goede.

Voor de burger zelf kun je makkelijk doen en een echt goede burger kopen bij de plaatselijke slager, maar zelf maken is echt niet ingewikkeld. Bovendien heb je dan wel totale controle over het eindresultaat.

Ook met de broodjes voor de kerstburger kun je variëren. Hou altijd wel rekening met het feit dat je het liefst de burger fatsoenlijk wilt kunnen happen. Dus gebruik je een hard broodje dan wordt het wel heel lastig om een hap te nemen. Zacht broodje is dus misschien niet zo sexy maar wel makkelijker eten.

Even roosteren

Heb je een zacht broodje dan wil je uiteraard niet dat die binnen no time klef wordt. Dus is het zaak om je broodje eerst even goed te roosteren. Dat is makkelijk in een broodrooster maar kan ook in een pan of in de oven. Dit zijn van die dagen dat de oven vaak toch al aanstaat dus dan is het roosteren daar natuurlijk prima.

Blauwe kaas

Ik heb het niet in het recept verwerkt omdat niet iedereen fan is van blauwe kaas. Maar ben jij dat wel? Probeer dan zeker eens deze kerstburger te maken maar dan met een plak blauwe kaas erop.

Toch liever wat anders met de kerstdagen? Check dan alle kerstrecepten hier

Kerstburger met ham, bacon en kastanjes | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Kerstburger met kastanjes en mango chutney

De chutney kun je makkelijk al weken van tevoren maken. Dan heb je tijdens je kerstdiner uiteindelijk alleen nog maar de burger om je druk over te maken.
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 15 min
Totale tijd: 30 min
Porties: 4 burgers

Ingrediënten

  • 400 gr rundergehakt
  • 100 gr kastanjes
  • 4 plakjes ontbijtspek
  • 50 gr gekookte ham in blokjes gesneden
  • 1 ei
  • beetje paneermeel
  • peper
  • zout
  • Sla om te serveren
  • 4 hamburgerbroodjes

Voor de chutney:

  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 ui in dunne ringen
  • 2 mango’s groot en rijp
  • 2 peren flinke rijpe
  • 1 tl chili vlokken
  • 2 cm gemberwortel geraspt of 1 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl kardemom
  • 1/2 tl komijn
  • 1/2 tl koriander
  • 1/2 tl koenjit
  • 1 tl kaneel
  • 200 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1/2 tl zout
  • 200 ml rode wijn azijn

Instructies

Voor het maken van de chutney:

  • Verhit de olie in een grote pan en bak de ui zacht en glazig. Schil ondertussen de mango en de peren en snij in kleine stukjes.
  • Voeg alle specerijen, de gember en de chilivlokken aan de ui toe en roer tot het begint te geuren. Voeg de peren en de suiker toe en ongeveer 100 ml water. Laat even koken tot de peren wat zachter worden.
  • Voeg de mango toe, zout en rodewijnazijn. Laat het geheel rustig inkoken tot het de gewenste dikte heeft. Onthoud dat het nog wat dikker wordt als het afkoelt. Bewaar de chutney in gesteriliseerde potjes op een donkere plek tot je het nodig hebt.

Voor de burger:

  • Snij de kastanjes op de bolle kant met een scherp mes kruislings in. Kook ze ongeveer drie minuten, giet af en pel ze als ze nog warm zijn. Verwijder ook de bruine donzige binnenkant. Snij de kastanje in kleine stukjes.
  • Doe het rundergehakt, de gehakte kastanjes, het ei, paneermeel, peper, zout en ham bij elkaar in een kom en kneed even goed door. Als het te nat is voeg je nog wat paneermeel toe. Vorm vier burgers van je mengsel.
  • Bak de hamburgers in een koekenpan rustig gaar.
  • Ondertussen bak je de plakjes ontbijtspek bruin en krokant. Laat deze even uitlekken op keukenpapier.
  • Voor het opmaken van de burger begin je met een laagje saus, hierop komt de sla, daarop de burger. Top de burger met mangochutney en verkruimel het ontbijtspek eroverheen. Serveer met nog wat extra chutney erbij.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.