Pittige pompoensoep met yoghurt
Een lekker pittige pompoensoep met extra veel specerijen voor de koude dagen van het jaar.
Pittige pompoensoep met yoghurt
Ik las toevallig vanmorgen ergens op een blog dat blijkbaar oktober pompoenmaand is. Maar ja, dan ben ik in een land waar ze volgens mij geen pompoen kennen dus moet ik het nu dan maar doen toch? Er komen nog wel wat pompoen recepten langs in mijn afwezigheid dus pompoen technisch komen jullie vast niks te kort… 😉
Want herfst en pompoen… Dat is toch bijna synoniem met elkaar. Ik heb het vast al eerder gezegd maar ondanks het feit dat je tegenwoordig het hele jaar door flespompoen kunt kopen blijf ik het toch meer een herfst gerecht vinden.
Robuuste pompoensoep
En omdat ik nog steeds snipverkouden ben leek me een lekker pittige pompoensoep het uitgelezen recept voor een makkelijke vrijdagavond. Het is anders met de specerijen en de yoghurt maar wel heel erg lekker. Tom vond het zelfs een beetje Marokkaans lijken maar dan moet ik er wel bij zeggen dat hij dat al snel vind zodra er kaneel en kruidnagel doorheen gaat. Haha… Wij aten de pittige pompoensoep zonder brood, aangezien we even wat minder koolhydraten proberen te eten (bijna op vakantie je kent dat wel!) maar ik denk maar zo dat dit waanzinnig lekker is met een knapperig stuk zuurdesem…
Voor mij mag een pompoensoep vooral lekker dik zijn maar wil je hem wat dunner dan kun je er natuurlijk meer bouillon bij doen. Of meer yoghurt. De yoghurt maakt het verrassend romig en zorgt ervoor dat de smaken goed bij elkaar komen. Eigenlijk wat je normaal met room zou doen maar dan zonder de calorieën!
Deze post werd mede mogelijk gemaakt door Yoghurt Barn! Alle recepten gemaakt voor Yoghurt Barn vind je hier.
Pittige pompoensoep met yoghurt
Ingrediënten
- 700 gr flespompoen in stukken, dit is dus het schone gewicht
- 150 gram Griekse yoghurt
- 1,5 tl kaneel
- 1 tl gemalen kruidnagel
- 1/2 tl chili poeder
- 1 tl grof zeezout
- 4 el olijfolie
- 1 rode ui fijn gesneden
- 200 gr wortel fijn gesneden
- 1 rode paprika in blokjes
- 2 tenen knoflook gesneden
- 750 ml groentebouillon
Instructies
- Verwarm de oven voor op 225 C en doe de schoongemaakte pompoen blokken in een ovenschaal en strooi de kaneel, kruidnagel, chili en zout eroverheen. Schud alles goed om en doe de olijfolie erbij. Ik meet dat nooit exact maar sprenkel er olijfolie overheen en schud alles dan goed om. Ze moeten allemaal een dun laagje olijfolie eromheen hebben maar niet moddervet zijn natuurlijk. Rooster voor ongeveer 10-15 minuten en haal dan uit de oven.
- In een grote soeppan op medium vuur bak je de ui, knoflook, chilipeper, wortels en paprika aan voor ongeveer 5 minuten. Voeg de pompoen toe en bak dit nog even mee. Giet de bouillon erbij en laat het geheel ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen.
- Met een staafmixer pureer je vervolgens de soep en op het laatst doe je de yoghurt erdoor. Check of je nog extra zout nodig hebt en smullen maar!
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Pingback: Op de snijplank... Pompoen | Simone's Kitchen
Pingback: Zalige zaterdag – pompoen | In het land van Pippi
Hmmm pompoensoep is inderdaad fijn in de herfst óf als je verkouden bent. Ik doe ook altijd graag een stukje verse gember door de soep!
Lijkt me ook een lekker idee om er een beetje gember door te doen. Goed idee!
Klinkt goed, weer eens een andere variatie dan ik altijd maak. Sterkte met je verkoudheid!
Jaaaa ik vind het ook een echt herfst gerecht. Het is hier dan nu ook 3 x per week pompoen totdat ik het weer zat ben. Hoop dat je je snel beter voelt, het heerst echt, ook dat hoort bij de herfst .
Liefs Suus
Ja dat is absoluut waar. Ik hoor iedereen klagen over verkoudheid enzo. Ach ik denk maar zo, beter nu als straks in Indonesië!