Stevige groente stoof met kikkererwten
Deze lekkere stevige groente stoof met kikkererwten maak je het makkelijkste in een gietijzeren pan of stevige stoofpan.
Groente stoof met kikkererwten
Ik hou van gietijzer. Ik vind het een van de fijnste materialen om met en in te koken. Het enige nadeel is dat de pannen vaak loodzwaar zijn, dus dat is voor mij het grootste nadeel. Maar goed, als het eenmaal staat op het gasfornuis dan heb je daar niet meteen last van. Ik maakte deze lekkere groente stoof in een gietijzeren pan, maar ik denk dat het ook prima gemaakt kan worden in een slowcooker. Nog niet geprobeerd dus dat staat op het programma voor een volgende keer.
Hoe behandel je gietijzer?
Een gietijzeren pan heeft – voor je hem in gebruik kunt nemen- eerst wat aandacht nodig. Je maakt de pan allereerst goed schoon met warm water. Gebruik overigens nooit sop of een schuurmiddel in een gietijzeren pan. Daar wordt de laag door aangetast en verliest de pan de anti-aanbak functie.
Na het schoonmaken moet je de pan ‘inbranden’. Dat houdt in je de pan inwrijft met een beetje olie. Gebruik hiervoor een olie die tegen hoge temperaturen kan (dus geen zonnebloemolie maar bijv arachideolie). Dit laagje olie zorgt voor een natuurlijke anti-aanbaklaag.
Zet de pan op laag vuur voor 15 minuten. Haal van het vuur en laat afkoelen en herhaal dit nog 2 keer. Dan is je pan klaar voor gebruik. Dit hoef je natuurlijk niet elke keer te doen, alleen als je de pan nieuw hebt.
Maken van de groente stoof
De groentestoofschotel is een lekker eenpansgerecht omdat je de rijst meekookt in de pan. Het oorspronkelijke idee was dat dit een groentesoep moest worden, maar het was zo dik en stevig dat ik het heb omgedoopt tot groentestoof. En uiteindelijk maakt het ook niet zoveel uit.
Je kunt er meer vocht aan toevoegen als je dat lekkerder vindt. Maak je er gewoon alsnog een soep van. Dat kan dus wel makkelijk.
Met rijst
Door de rijst wordt er vrij veel van het vocht opgenomen in de stoofpot. Dat maakt het een lekker stevig geheel. Je kunt de groente stoof verder zo serveren of je kunt er nog wat lekker krokant brood bij geven. Ben je op zoek naar eens een andere groente stoof? Probeer dan eens deze met Oosterse smaken.
Groente stoof met kikkererwten
Ingrediënten
- 2 el kokosolie
- 1 ui in ringen
- 2 stengels bleekselderij in stukjes
- 2 tenen knoflook geperst
- 1 tl gerookte paprika
- 1 blik kikkererwten afgegoten en afgespoeld
- 2 stengels prei in ringen gesneden
- 1 klein blikje tomatenpuree 35 gr
- 1 liter groentebouillon
- 1 courgette in blokjes
- 75 gr zilvervliesrijst
- verse peterselie
- Verhit de pan en voeg de kokosolie eraan toe. Voeg de ui en de bleekselderij toe en bak voor ongeveer 5 minuten of tot de ui zacht is.
- Voeg knoflook, gerookte paprika en de kikkererwten toe en roer even door. Voeg de tomatenpuree erbij, de courgette, prei, de zilvervliesrijst en de bouillon. Roer alles goed door, doe de deksel op de pan en laat op laag vuur 25 minuten sudderen tot de rijst gaar is.
- Vind je het te droog dan kun je natuurlijk meer bouillon toevoegen.
- Serveer met de verse peterselie en eet meteen
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hoe kan het nu te droog werden met een liter bouillon en de desel op de pan? Ik snap het niet,,
[email protected]
Misschien had ik het ‘te dik’ moeten noemen. Dus als je het te dik vindt dan wat bouillon toevoegen
Ziet er echt super lekker uit! Ik vroeg me alleen af of je de rijst apart erbij kookt, of dat die er tegelijk met de bouillon in de pan gaat.
He Joane. Tegelijk met de rest. Geen snelkookrijst dan natuurlijk hè 😊