Stevige groente-stoof en review: Morsø pan
Gietijzeren pan
Ik hou van gietijzer. Ik vind het een van de fijnste materialen om met en in te koken. Het enige nadeel is dat de pannen vaak loodzwaar zijn, dus dat is voor mij het grootste nadeel. Maar goed, als het eenmaal staat op het gasfornuis dan heb je daar niet meteen last van. Ik kreeg deze mooie Morsø gietijzeren pan ter review opgestuurd. Morsø komt uit Denemarken en dat land staat natuurlijk als geen ander bekend om het mooie functionele design. Daar is de Morso pan geen uitzondering op.
Hoe behandel je gietijzer?
Een gietijzeren pan heeft – voor je hem in gebruik kunt nemen- eerst wat aandacht nodig. Je maakt de pan allereerst goed schoon met warm water. Gebruik overigens nooit sop of een schuurmiddel in een gietijzeren pan. Daar wordt de laag door aangetast en verliest de pan de anti-aanbak functie.
Na het schoonmaken moet je de pan ‘inbranden’. Dat houdt in je de pan inwrijft met een beetje olie. Gebruik hiervoor een olie die tegen hoge temperaturen kan (dus geen zonnebloemolie maar bijv arachideolie). Dit laagje olie zorgt voor een natuurlijke anti-aanbaklaag.
Zet de pan op laag vuur voor 15 minuten. Haal van het vuur en laat afkoelen en herhaal dit nog 2 keer. Dan is je pan klaar voor gebruik. Dit hoef je natuurlijk niet elke keer te doen, alleen als je de pan nieuw hebt.
De pan stelt zeker niet teleur. Ik heb de 1,7 liter formaat wat ik een fijne maat vind voor een twee persoons huishouden, maar de pannen komen in diverse maten, voor alle gezinnen. Het gietijzer geleidt perfect en de pan is kortom een aanwinst. Niet goedkoop. Dat moet ik er dan wel weer bij vermelden, maar het is wel zo dat dit soort pannen een levenlang meegaan. Dat is dan ook wel weer wat waard. En natuurlijk geef ik jullie ook dit lekkere recept!
Voor alle soorten pannen kun je o.a. terecht bij Kitchen & More.
Groentestoof
In theorie is dit een soep maar het is zo dik dat het eigenlijk geen soep meer mag heten. Groentestoofschotel dus wat mij betreft. Met kikkererwten en rijst en vooral veel groente. Heerlijk met wat stevig brood erbij!
Kikkererwten en rijst groentestoof
Ingrediënten
- 1 blik kikkererwten afgegoten en afgespoeld
- 2 preistengels in ringen gesneden
- 2 stengels bleekselderij in stukjes
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 ui in ringen
- 2 tenen knoflook geperst
- 2 el kokosolie
- 1 tl gerookte paprika
- 1 liter groentebouillon
- 1 courgette in blokjes
- 75 gr zilvervliesrijst
- verse peterselie
Instructies
- Verhit de pan en voeg de kokosolie eraan toe. Voeg de ui en de bleekselderij toe en bak voor ongeveer 5 minuten of tot de ui zacht is.
- Voeg knoflook, gerookte paprika en de kikkererwten toe en roer even door. Voeg de tomatenpuree erbij, de courgette, prei en de bouillon. Roer alles goed door, doe de deksel op de pan en laat op laag vuur 25 minuten sudderen tot de rijst gaar is.
- Vind je het te droog dan kun je natuurlijk meer bouillon toevoegen.
- Serveer met de verse peterselie en eet meteen
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Hoe kan het nu te droog werden met een liter bouillon en de desel op de pan? Ik snap het niet,,
Info@jandehont.nl
Misschien had ik het ‘te dik’ moeten noemen. Dus als je het te dik vindt dan wat bouillon toevoegen
Ziet er echt super lekker uit! Ik vroeg me alleen af of je de rijst apart erbij kookt, of dat die er tegelijk met de bouillon in de pan gaat.
He Joane. Tegelijk met de rest. Geen snelkookrijst dan natuurlijk hè 😊