Deze lekkere stevige groente stoof met kikkererwten maak je het makkelijkste in een gietijzeren pan of stevige stoofpan.

Groente stoof met kikkererwten

Groente stoof met kikkererwten

Ik hou van gietijzer. Ik vind het een van de fijnste materialen om met en in te koken. Het enige nadeel is dat de pannen vaak loodzwaar zijn, dus dat is voor mij het grootste nadeel. Maar goed, als het eenmaal staat op het gasfornuis dan heb je daar niet meteen last van. Ik maakte deze lekkere groente stoof in een gietijzeren pan, maar ik denk dat het ook prima gemaakt kan worden in een slowcooker. Nog niet geprobeerd dus dat staat op het programma voor een volgende keer.

Hoe behandel je gietijzer?

Een gietijzeren pan heeft – voor je hem in gebruik kunt nemen- eerst wat aandacht nodig. Je maakt de pan allereerst goed schoon met warm water. Gebruik overigens nooit sop of een schuurmiddel in een gietijzeren pan. Daar wordt de laag door aangetast  en verliest de pan de anti-aanbak functie.

Na het schoonmaken moet je de pan ‘inbranden’. Dat houdt in je de pan inwrijft met een beetje olie. Gebruik hiervoor een olie die tegen hoge temperaturen kan (dus geen zonnebloemolie maar bijv arachideolie). Dit laagje olie zorgt voor een natuurlijke anti-aanbaklaag.

Zet de pan op laag vuur voor 15 minuten. Haal van het vuur en laat afkoelen en herhaal dit nog 2 keer. Dan is je pan klaar voor gebruik. Dit hoef je natuurlijk niet elke keer te doen, alleen als je de pan nieuw hebt.

groente stoof met kikkererwten

Maken van de groente stoof

De groentestoofschotel is een lekker eenpansgerecht omdat je de rijst meekookt in de pan. Het oorspronkelijke idee was dat dit een groentesoep moest worden, maar het was zo dik en stevig dat ik het heb omgedoopt tot groentestoof. En uiteindelijk maakt het ook niet zoveel uit.

Je kunt er meer vocht aan toevoegen als je dat lekkerder vindt. Maak je er gewoon alsnog een soep van. Dat kan dus wel makkelijk.

Groentestoofschotel met kikkererwten

Met rijst

Door de rijst wordt er vrij veel van het vocht opgenomen in de stoofpot. Dat maakt het een lekker stevig geheel. Je kunt de groente stoof verder zo serveren of je kunt er nog wat lekker krokant brood bij geven. Ben je op zoek naar eens een andere groente stoof? Probeer dan eens deze met Oosterse smaken.

Stevige groente stoof

Groente stoof met kikkererwten

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht
KeukenHollands

Een lekkere groente stoofschotel met kikkererwten
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 40 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 2 el kokosolie
  • 1 ui in ringen
  • 2 stengels bleekselderij in stukjes
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 tl gerookte paprika
  • 1 blik kikkererwten afgegoten en afgespoeld
  • 2 stengels prei in ringen gesneden
  • 1 klein blikje tomatenpuree 35 gr
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 courgette in blokjes
  • 75 gr zilvervliesrijst
  • verse peterselie

  • Verhit de pan en voeg de kokosolie eraan toe. Voeg de ui en de bleekselderij toe en bak voor ongeveer 5 minuten of tot de ui zacht is.
  • Voeg knoflook, gerookte paprika en de kikkererwten toe en roer even door. Voeg de tomatenpuree erbij, de courgette, prei, de zilvervliesrijst en de bouillon. Roer alles goed door, doe de deksel op de pan en laat op laag vuur 25 minuten sudderen tot de rijst gaar is.
  • Vind je het te droog dan kun je natuurlijk meer bouillon toevoegen.
  • Serveer met de verse peterselie en eet meteen

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 375kcal | Koolhydraten: 61g | Eiwit: 14g | Vet: 10g | Verzadigd vet: 6g | Natrium: 1192mg | Kalium: 896mg | Vezels: 12g | Suiker: 15g | Vitamine A: 2135IU | Vitamine C: 23mg | Calcium: 116mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.