Lijnzaadcrackers zelf maken
Lijnzaadcrackers zijn een prima glutenvrij alternatief voor een ‘gewone’ crackers en zijn bovendien heel makkelijk zelf thuis te maken met dit recept.
Lijnzaadcrackers
De lijnzaadcrackers at ik voor de eerste keer tijdens de fotoshoot voor het boek (en het tv programma) hoe word ik 100. De lijnzaadcrackers vond ik zo lekker dat ik ze inmiddels thuis al tig keer heb gemaakt. ze zijn ontzettend makkelijk om te maken en de hoeveelheden kun je ook makkelijk aanpassen aan wat je thuis hebt liggen. Wat gaat er in de lijnzaadcrackers?
- 125 gr gebroken lijnzaad (heel lijnzaad kan ook)
- 25 gr sesamzaad
- 50 gr pompoenpitten
- 50 gr zonnebloempitten
- 1 tl zout
- Italiaanse of Provencaalse kruiden
- 180 ml water
Wat vind je terug in deze post?
Wil je bijvoorbeeld geen pompoenpitten in je crackers dan kun je bijvoorbeeld ook 100 gr zonnebloempitten gebruiken. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat lijnzaad enorm veel vocht opneemt. En vervolgens fungeert als een soort plaksel. Daardoor is het niet handig om de lijnzaad hoeveelheid te veranderen. Dat kan wel maar dan moet je waarschijnlijk de hoeveelheid water ook aanpassen.
Hoe maak je de crackers?
Als er iets simpel is dan is het wel het maken van de lijnzaadcrackers. Je doet namelijk alle ingredienten bij elkaar in een kom en je laat het vervolgens een half uurtje staan. Het vocht wordt dan geheel opgenomen en je houdt een dikke brij over.
Die kun je het beste uitrollen door twee stukken bakpapier te gebruiken en een deegroller of een fles. Je schept het lijnzaadmengsel op het eerste vel bakpapier en je legt het tweede vel er bovenop. Nu rol je met een deegroller op het bovenste vel het lijnzaaddeeg zo dun mogelijk uit.
Schuif het geheel op een bakplaat en verwijder het bovenste vel. Bak ze vervolgens voor ongeveer 25 minuten of tot gaar. Zodra ze uit de oven zijn gebruik je een pizzasnijder of een scherp mes om er crackers van te snijden. Laat ze daarna goed afkoelen voor je ze in een luchtdichte doos bewaard.
Waarom worden mijn lijnzaadcrackers niet knapperig?
De eerste keer dat ik de crackers maakte had ik ze niet dun genoeg uitgerold. Daardoor waren ze vrij dik en werden aan de onderkant dus niet lekker knapperig. Ik heb dat toen opgelost door ze uit de oven te halen, om te draaien en de andere kant ook nog te bakken tot ze mooi droog zijn aan beide kanten.
Dat is even wat meer werk maar zorgt wel voor bruikbare lijnzaadcrackers. Uiteraard is het beter om ze meteen dun genoeg te maken maar oefening baart kunst.
Waar kan ik de lijnzaadcrackers mee beleggen?
Je kunt de lijnzaadcrackers met alles beleggen wat je normaal ook op een boterham zou smeren. Denk eens aan een lekkere eiersalade, gerookte zalm met avocado, een gebakken eitje, romige brie, makreelsalade, tomaat met scrambled eggs en de lijst gaat door. Ook hummus met een tomaatje is heerlijk op de crackers.
Passen de crackers in een koolhydraatarm dieet?
Ja de crackers kun je prima gebruiken in een koolhydraatarm dieet. Als je aanneemt dat je uit dit recept 10 crackers haalt (ligt natuurlijk ook aan hoe groot of hoe klein je de crackers snijdt) dan heb je per cracker 6 gram koolhydraat.
Kan ik zowel gebroken als heel lijnzaad gebruiken?
Ja dat kan maar waar je wel rekening mee moet houden is dat gebroken lijnzaad meer vocht opneemt. Dus voor de stevigste crackers gebruik je gebroken lijnzaad.
Probeer ook eens deze heerlijke tahinicrackers!
Lijnzaadcrackers
Ingrediënten
- 125 gr lijnzaad gebroken
- 25 gr sesamzaad
- 50 gr zonnebloempitten
- 50 gr pompoenpitten
- 1 tl zout
- 180 ml water
- 3 el gedroogde kruiden naar keuze provencaalse kruiden, italiaanse,oregano
verder nodig:
- bakpapier
- deegroller of fles
Instructies
- Meng de zaden en de pitten met elkaar in een kom en meng met het zout. Voeg het water toe en laat dit 30 minuten staan.
- Verwarm de oven voor op 180˚C. Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Na 30 minuten hebben de zaden en pitten het vocht opgenomen en is het mengsel een samenhangend geheel geworden. Meng de gedroogde kruiden erdoor.
- Verdeel het mengsel over de bakplaat. Leg er nog een vel bakpapier op en druk het uit met een fles of deegroller.
- Verwijder het bovenste vel bakpapier en bak de crackerplak circa 25 minuten in de oven tot ze knapperig zijn.
- Snij na het bakken in gelijke stukken en laat ze afkoelen. Zijn ze niet helemaal goed droog, keer ze dan na het snijden nog even om en laat ze nog even in de oven verwarmen. Hierdoor wordt de onderkant ook mooi droog en knapperig.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Makkelijk Recept Voor De Lekkerste Pompoensoep
Pingback: Amandel- rozemarijncrackers (paleo) | Simone's Kitchen
Pingback: Lijnzaadbrood - voor de stevige trek | Simone's Kitchen
Pingback: Lijnzaadcrackers Ontbijt - Heerlijke lijnzaadcrackers en Hoe word je 100 simoneskitchen.nl... - Salat Rezepte
Hoe bewaar je de crackers het beste
In een luchtdicht afgesloten bakje.
Pingback: Waarom je beter niet kunt snacken | Simone's Kitchen
Hoi Simone,
ik vond dit zalige recept een tijdje geleden al. Ondertussen heb ik de crackers echt al vaak gemaakt.
Bij mij zijn ze nooit zacht en dat worden ze ook niet…Ok ok..eerlijk gezegd overleven ze het niet langer dan max! 2 dagen :). Iedereen is er zot van en ik moet altijd delen…
Ik snij ze wel als ze nog niet helemaal hard zijn, draai ze om en bak ze nog even op lage temperatuur.
Alleen met sesamzaad of een deel van het water door soya saus vervangen is ook echt lekker!
Net ontdekte favoriete beleg op deze crackers. ..dates walnut cinnamon spread van Bio Today (gevonden in het verantwoorde schap bij de appie :)).
Ik vind je Website echt geweldig!
Veel geluk,
Cat
Ah dankjewel Cat! Leuk om te horen! En ja die crackers zijn superlekker. Ik denk dat ik altijd te ongeduldig ben en ik moet ze ook eigenlijk even omdraaien en nog even doorbakken. Goede tip. ga ik zeker doen voor een volgende keer!
Hi Simone kun jij mij vertellen als ik 100 gr aan crackers eet hoeveel koolhydraten moet ik dan tellen. Gr Peter
He Peter. Nee sorry dat heb ik niet uitgerekend.
Ik vind het heerlijke crackers, maar ik heb er wel een vraag over. Lijnzaadolie mag je niet verhitten, maar hoe zit dat dan met (gebroken) lijnzaad? Kunnen we dat wel veilig verhitten in de oven?
Hoi Franka. Goede vraag inderdaad. Lijnzaadolie en lijnzaad bevatten beiden veel omega-3. Deze onverzadigde vetzuur is heel gezond maar ook heel erg gevoelig voor zuurstof en verhitting. Het kan dus niet zozeer kwaad maar er zal wel minder omega-3 in het lijnzaad zitten vermoedelijk. Overigens is de olie het meest gevoelig daarvoor, dus die zeker niet verhitten. Het lijnzaad in de hele vorm is minder gevoelig en kan zeker wel verhit worden. Sowieso niet teveel van eten hoor want lijnzaad bevat ook een stof die in te grote hoeveelheden niet goed voor je is. Maximaal 15-20 gr per dag kan geen kwaad. Je kunt overigens beter de hele lijnzaad kopen en die zelf kneuzen. Dan zitten er de meeste voedingsstoffen in! Ik kneus ze niet in de crackers, maar door het bakken worden ze krokant en breken ze dus pas bij het kauwen.
Gisteren je recept geprobeerd en ze waren heerlijk, maar…… vanochtend waren ze helemaal zacht geworden terwijl ik ze wel in een luchtdicht bakje had opgeborgen. Wat heb ik verkeerd gedaan?
Hmm, misschien niet goed laten afkoelen? Ik moet zeggen dat die van mij ook wel ietsje zachter werden in een luchtdicht bakje maar wel nog knapperig genoeg. Na een paar dagen waren ze zeker wat zachter, maar ook nog lekker. Ik eet ze dan gewoon met mes en vork.. 🙂
Oh dat ziet er lekker (en makkelijk) uit! Misschien toch maar eens gaan proberen. Liefs Josine
Wat een leuk recept dit Simone! Ik heb nog een hele bak lijnzaad thuis staan en los van dat ik het door smoothies heen gooi doe ik er vrij weinig mee.. Ik ga dit thuis proberen! Fijn weekend alvast 😉 Liefs, Merel
Dankjewel Merel. Jij ook en zeker proberen hoor dit recept. Ik ga dit weekend ook weer een nieuwe batch maken!
Ik heb ergens ook zo’n soort recept liggen. Die heb ik ook vaak gemaakt en vind (vond) ze ook zoo lekker. Maar nu al een tijdje niet meer gemaakt. Ik vermoed dat ik eens even in mijn boekenkast duik!
Ja echt zo lekker. En eigenlijk belachelijk simpel. Ik ga zo ook weer even een bergje crackers maken. Blijven ook lang goed trouwens. Altijd een plus hier in huis.. 🙂