Simone's Kitchen

Heerlijke lijnzaadcrackers en Hoe word je 100

Supersnelle lijnzaadcrackers | simoneskitchen.nl

Lijnzaadcrackers

Van de zomer – ja, weet je nog.. in die tijd dat de mussen dood van het dak vielen – hadden Alex en ik een fotoshoot voor het boek Hoe word je 100? Ik deed in die tijd een whole30 en ik kan je verzekeren dat het een heerlijke shoot was, met nagenoeg allemaal gerechten die ik zonder problemen kon eten. De shoot was bij Prins thuis. Als je de tv-serie op het moment volgt dan weet je dat Prins de kok is van het boek en van de serie en ze kan koken als een malle… Mocht je nog steeds denken dat gezond eten niet lekker is, dan raad ik je aan om eens een kijkje te nemen in het boek. Aangezien we – zoals gebruikelijk – van bijna alle gerechten wel een beetje hebben geproefd kan ik je uit eerste hand vertellen dat de recepten lekker zijn!

Zo lekker zelfs dat ik sommige recepten zelf al een aantal keer thuis gemaakt heb. Mijn favoriet zijn deze lijnzaadcrackers, dus die deel ik vandaag met je. Supermakkelijk om te maken en perfect voor ontbijt (en lunch eigenlijk ook) Mijn favoriete beleg is avocado met een gebakken eitje, maar de crackers zijn ook top met wat kaas of een lekkere homemade tonijnsalade.

Zelfgemaakte lijnzaadcrackers | simoneskitchen.nl

Het programma zelf vind ik trouwens ook erg interessant. De serie volgt zes mensen met diverse welvaartsziektes zoals diabetes type 2, hart- en vaat ziekten en overgewicht. Alle zes gaan onder begeleiding van arts Wiliam Cortvriendt en Prins aan de slag met een ander voedingspatroon. En het meest opvallende is misschien nog wel dat de twee mannen met diabetes binnen een week (!) van de insuline af kunnen. Nu heb ik – gelukkig – geen diabetes, maar ik kan me zo voorstellen dat je je flink in de maling voelt genomen als je al jaren insuline spuit en vervolgens tot de ontdekking komt dat een verandering in je eetpatroon je na een week van de insuline afhelpt… Bizar eigenlijk, maar goed…

gebakken-eieren-gekookt-ei-en-hummus

De lijnzaadcrackers komen in de serie overigens ook voorbij. Let wel op dat je ze lang genoeg in de oven laat want bij mijn eerste poging waren ze iets te zacht. Nog steeds prima te eten, alleen dan met mes en vork. Ook niet zo erg eigenlijk.

Probber ook eens deze heerlijke tahinicrackers!

Supersnelle lijnzaadcrackers | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Lijnzaadcrackers

Voorbereidingstijd: 30 min
Bereidingstijd: 25 min
Totale tijd: 55 min
Porties: 10 crackers

Ingrediënten

 • 125 gr lijnzaad gebroken
 • 25 gr sesamzaad
 • 50 gr zonnebloempitten
 • 50 gr pompoenpitten
 • 1 tl zout
 • 180 ml water
 • 3 el gedroogde kruiden naar keuze provencaalse kruiden, italiaanse,oregano

verder nodig:

 • bakpapier
 • deegroller of fles

Instructies

 • Meng de zaden en de pitten met elkaar in een kom en meng met het zout. Voeg het water toe en laat dit 30 minuten staan.
 • Verwarm de oven voor op 180˚C. Bekleed een bakplaat met bakpapier
 • Na 30 minuten hebben de zaden en pitten het vocht opgenomen en is het mengsel een samenhangend geheel geworden. Meng de gedroogde kruiden erdoor.
 • Verdeel het mengsel over de bakplaat. Leg er nog een vel bakpapier op en druk het uit met een fles of deegroller.
 • Verwijder het bovenste vel bakpapier en bak de crackerplak circa 25 minuten in de oven tot ze knapperig zijn.
 • Snij na het bakken in gelijke stukken en laat ze afkoelen. Zijn ze niet helemaal goed droog, keer ze dan na het snijden nog even om en laat ze nog even in de oven verwarmen. Hierdoor wordt de onderkant ook mooi droog en knapperig.

Voedingswaarde

Calorieën: 138kcal, Koolhydraten: 6g, Eiwit: 5g, Vet: 12g, Verzadigd vet: 1g, Natrium: 238mg, Kalium: 186mg, Vezels: 4g, Suiker: 1g, Vitamine C: 1mg, Calcium: 62mg, Ijzer: 2mg

Bewaren

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

19 comments

 1. Avatar

  Ik heb ergens ook zo’n soort recept liggen. Die heb ik ook vaak gemaakt en vind (vond) ze ook zoo lekker. Maar nu al een tijdje niet meer gemaakt. Ik vermoed dat ik eens even in mijn boekenkast duik!

 2. Avatar

  Wat een leuk recept dit Simone! Ik heb nog een hele bak lijnzaad thuis staan en los van dat ik het door smoothies heen gooi doe ik er vrij weinig mee.. Ik ga dit thuis proberen! Fijn weekend alvast 😉 Liefs, Merel

 3. Avatar

  Oh dat ziet er lekker (en makkelijk) uit! Misschien toch maar eens gaan proberen. Liefs Josine 

 4. Avatar

  Gisteren je recept geprobeerd en ze waren heerlijk, maar…… vanochtend waren ze helemaal zacht geworden terwijl ik ze wel in een luchtdicht bakje had opgeborgen. Wat heb ik verkeerd gedaan?

  • Simone van den Berg

   Hmm, misschien niet goed laten afkoelen? Ik moet zeggen dat die van mij ook wel ietsje zachter werden in een luchtdicht bakje maar wel nog knapperig genoeg. Na een paar dagen waren ze zeker wat zachter, maar ook nog lekker. Ik eet ze dan gewoon met mes en vork.. 🙂

 5. Avatar

  Ik vind het heerlijke crackers, maar ik heb er wel een vraag over. Lijnzaadolie mag je niet verhitten, maar hoe zit dat dan met (gebroken) lijnzaad? Kunnen we dat wel veilig verhitten in de oven?

  • Simone van den Berg

   Hoi Franka. Goede vraag inderdaad. Lijnzaadolie en lijnzaad bevatten beiden veel omega-3. Deze onverzadigde vetzuur is heel gezond maar ook heel erg gevoelig voor zuurstof en verhitting. Het kan dus niet zozeer kwaad maar er zal wel minder omega-3 in het lijnzaad zitten vermoedelijk. Overigens is de olie het meest gevoelig daarvoor, dus die zeker niet verhitten. Het lijnzaad in de hele vorm is minder gevoelig en kan zeker wel verhit worden. Sowieso niet teveel van eten hoor want lijnzaad bevat ook een stof die in te grote hoeveelheden niet goed voor je is. Maximaal 15-20 gr per dag kan geen kwaad. Je kunt overigens beter de hele lijnzaad kopen en die zelf kneuzen. Dan zitten er de meeste voedingsstoffen in! Ik kneus ze niet in de crackers, maar door het bakken worden ze krokant en breken ze dus pas bij het kauwen.

 6. Avatar

  Hi Simone kun jij mij vertellen als ik 100 gr aan crackers eet hoeveel koolhydraten moet ik dan tellen. Gr Peter

 7. Avatar

  Hoi Simone,

  ik vond dit zalige recept een tijdje geleden al. Ondertussen heb ik de crackers echt al vaak gemaakt.
  Bij mij zijn ze nooit zacht en dat worden ze ook niet…Ok ok..eerlijk gezegd overleven ze het niet langer dan max! 2 dagen :). Iedereen is er zot van en ik moet altijd delen…

  Ik snij ze wel als ze nog niet helemaal hard zijn, draai ze om en bak ze nog even op lage temperatuur.

  Alleen met sesamzaad of een deel van het water door soya saus vervangen is ook echt lekker!

  Net ontdekte favoriete beleg op deze crackers. ..dates walnut cinnamon spread van Bio Today (gevonden in het verantwoorde schap bij de appie :)).

  Ik vind je Website echt geweldig!

  Veel geluk,

  Cat

 8. Pingback: Waarom je beter niet kunt snacken | Simone's Kitchen

 9. Avatar

  Hoe bewaar je de crackers het beste

 10. Pingback: Lijnzaadcrackers Ontbijt - Heerlijke lijnzaadcrackers en Hoe word je 100 simoneskitchen.nl... - Salat Rezepte

 11. Pingback: Lijnzaadbrood - voor de stevige trek | Simone's Kitchen

 12. Pingback: Amandel- rozemarijncrackers (paleo) | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!