Paleobrood van Nic
Dit lekkere paleobrood is makkelijk om te maken en is heerlijk luchtig door het gebruik van (veel) eieren. Prima als alternatief voor gewoon brood en het is bovendien koolhydraatarm.
Glutenvrij paleobrood
Om eerlijk te zijn, vind ik glutenvrij en brood altijd een soort van tegenstelling. Want brood is nu eenmaal het lekkerste met gluten erin. Althans dat vind ik dan. Maar niet iedereen kan of wil gluten eten natuurlijk, dus ik vind het ook altijd weer een leuke uitdaging om eens te kijken of ik een brood recept kan vinden dat in ieder geval eetbaar is. Want geloof me, er zijn een hoop oneetbare glutenvrije broden in omloop. Ik heb er de nodige uitgeprobeerd!
Sowieso is het woord ‘paleo’ en ‘brood’ eigenlijk een tegenstelling die je niet in een zin bij elkaar zou moeten stoppen… 🙂
Makkelijk paleobrood
Dit recept is van de vrouw of vriendin van Pete Evans en klonk erg lekker. Het stelt niet teleur; het is een makkelijk te maken brood en prima om te eten als ontbijt met een lekker gebakken eitje. Er zit wel een enorme hoeveelheid eieren in dit recept. Dat vind ik dan wel meteen een beetje een nadeel, want jee 12 eieren?? Maar het wordt er wel lekker luchtig door, dus de keus is aan jou of je hem wilt maken. Een alternatief is eventueel dit brood van Jamie maar daar zit dan weer kikkererwtenmeel in of deze van Sarah Britton. Allemaal lekker in ieder geval!
Koolhydraatarm brood
Als extra bonus is dit paleobrood ook koolhydraatarm door het gebruik van de eieren, amandelmeel en kokosmeel. Dus het past ook prima in een koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt dieet.
Het maken van dit paleobrood kan ook bijna niet makkelijker. Je mengt eenvoudigweg alle droge ingrediënten goed door elkaar. Je voegt hier de natte ingrediënten aan toe en je mengt het tot een gladde brij. Dit stort je in een cakeblik van 25 cm en dit bak je in de oven op een relatief lage temperatuur voor ruim een uur.
Het paleobrood is echt verrassend lekker en perfect om te gebruiken met bijvoorbeeld wat gerookte zalm of een eiersalade (als je er nog niet genoeg eieren in vindt zitten. Haha)
Het is niet het goedkoopste brood maar je kunt het wel lang bewaren als je het invriest in plakken. Dus eerst goed laten afkoelen, in plakjes snijden en per twee invriezen. Op die manier heb je altijd kant- en klaar lekker paleobrood en doe je er lang mee.
Paleobrood van Nic
Ingrediënten
- 150 gr amandelmeel
- 50 gr kokosmeel
- 6 el psylliumvezels vlozaad
- 1 el bakpoeder
- 3 snufjes zeezout
- 12 eieren biologisch, licht geklopt
- 1,5 el appel cider azijn
- 120 ml extra virgin olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 140˚C.
- Bekleed een cakeblik van 20 x 10 cm met bakpapier aan alle kanten.
- Combineer de droge ingrediënten in een grote kom. Voeg de eieren, azijn en olijfolie toe en roer goed door.
- Doe het mengsel in je klaarstaande cakeblik en strijk glad.
- Bak het voor 1 uur en 20 minuten of tot een houten prikker er schoon uitkomt. Laat heel even afkoelen in het blik voor je het eruit tilt en verder laat afkoelen op een rek.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.