Tataki salade met diamanthaas | simoneskitchen.nl

SPONSORED

Vandaag wat meer aandacht voor een mooi stukje vlees dat lange tijd vergeten vlees was, maar inmiddels weer aan een goede comeback werkt. Een beetje de John Travolta van het vlees, zeg maar.
Ik heb het hier over het supermalse en onwijs smaakvolle diamanthaasje.

Lange tijd werd de neus opgehaald voor dit mooi stuk rundvlees en werd de voorkeur gegeven aan de biefstuk. Maar gelukkig heeft de schouderhaas, dit is namelijk één van zijn bijnamen, in rap tempo weer terrein gewonnen op de bil van de koe. Je kunt tegenwoordig geen barbecue forum bezoeken zonder dat je hier een post over het perfect grillen van een schouderhaas, jodenbiefstuk of diamanthaas tegenkomt.

Tataki salade van diamanthaas | simoneskitchen.nl

Vroeger werd de diamanthaas ook zeer regelmatig de jodenhaas genoemd. Maar dat was in de tijd dat er ook nog negerzoenen, zwarte Pieten en blanke vla bestonden (volgens mij is de blanke vla de enige uit die tijd die nog over is?) De jodenhaas dankt zijn naam aan  het feit dat het eigenlijk een biefstuk/haas is van de voorpoot van de koe in plaats van de achterpoot. En dit heeft er weer mee te maken dat de Orthodoxe joden geen vlees van de achterpoot mogen eten. Waarom niet? Omdat de stamvader van de Joodse stammen, Jacob, een keer heeft gevochten met een engel die met een ‘achterpoot’ Jacob mank trapte. En daarom is het vanuit de Joodse leer verboden om de traditionele biefstuk te eten. Maar ja, het is wel een lekker stukje vlees, dus vond men er een goed alternatief voor: de ‘biefstuk’ op de schouder van de voorpoot van de koe. En nu weet je ook direct weer waarom dit vlees ook wel schouderhaas wordt genoemd.

Waarom we tegenwoordig met een mooi woord diamanthaas noemen, hebben we aan onze Belgische buren te danken. In de diamantbuurt van Antwerpen wonen namelijk traditioneel veel Joodse mensen die dit alternatieve ossenhaasje wel mogen eten, vandaar de naam diamanthaas.

Nu even wat meer over het stuk vlees zelf. Het is een mooi en mals stukje vlees dat het best rosé en hooguit medium rare gegeten kan worden.
Mensen die medium of well done types zijn, kunnen beter om dit stukje vlees heen zeilen (misschien zelfs wel om de meeste mooie stukken vlees, trouwens.)

Tatakisalade | simoneskitchen.nl

Voor de beste manier om een diamanthaas (of überhaupt welk stuk vlees) te bereiden, check je de uitgebreide pagina met tips op vlees.nl

Tatakisalade

In veel restaurants wordt de diamanthaas gebruikt om er de steak tartaar van te snijden. Dit omdat hij zo mals en vol van smaak is. Kortom een geweldig stuk vlees, waar je zeker vaker wat mee kunt doen.
En omdat wij dudes, toch regelmatig niet zo op de calorietjes letten wanneer we de keuken inrennen voor wat lekkers, bewijzen we hier dat je met mooie ingrediënten snel een lekker, gezond en toch stoer gerecht op tafel kunt toveren. Hier het recept voor die salade waar je ook indruk mee maakt op je stoerste vrienden. De salade met tataki van diamanthaas. Tataki is een bereidingswijze van vlees of vis die je gloeiendheet dichtschroeit en daarna met zuur (citroen of azijn) besprenkelt om het vlees extra mals te maken.

Supermakkelijk en lekker snel om te maken. Dus wat houd je tegen?

Tataki salade met diamanthaas | simoneskitchen.nl

Salade met tataki van diamanthaas

3.50 van 2 stemmen

Een super makkelijke en heerlijke salade met een geweldig mals stukje vlees
clock

4

Ingrediënten

 • 300 gr diamanthaas
 • 50 gr veldsla
 • 100 gr rucola
 • 100 gr frisee sla of rauwe andijvie
 • 2 mandarijnen
 • 2 bosuitjes in dunne ringetjes gehakt
 • ½ limoen
 • 1 el olijfolie
 • grof zeezout en peper

Dressing:

 • 1/2 cm gember geraspt
 • 1 teentje knoflook geraspt
 • 4 el coconut aminos
 • 2 tl honing of kokos blosemsuiker

 • Je hebt op vlees.nl gelezen dat je de het vlees eerst op kamer temperatuur moet laten komen voordat je het gaat bereiden, dus doe dat ook. Die mannen weten waar ze het over hebben, dus gewoon luisteren, zeg ik.
 • Haal de diamanthaas dus minimaal een uur voor je gaat bakken uit de koeling. Als het nodig is was je de drie soorten sla (andijvie) en laat je ze even drogen op wat keukenpapier.
 • Pel de mandarijn en snij leg de partjes van een halve mandarijn samen met een pluk van iedere soort sla op vier borden
 • Masseer de diamanthaas met de olie, zeezout en peper. Verhit een grillpan of koekenpan tot deze loeiheet is. Leg de haas in de pan en schroei hem aan beide kanten in hooguit een minuut per kant mooi dicht. Haal de diamanthaas uit de pan en laat die even afkoelen. Pak daarna een goed en scherp mes en snij de haas in dunne tranches van maximaal een halve centimeter dik. Knijp hierna de limoen uit over het vlees. Het zuur uit de limoen zorgt er ook nog eens voor dat je vlees lekker mals wordt.
 • Hoogste tijd voor de dressing van deze salade en hou je vast hiervoor: Roer de knoflook, gember en suiker door de coconut aminos (of sojasaus). Klaar. Ja, echt…
 • De reepjes malse diamanthaas verdeel je mooi over de sla met mandarijn en hierna drizzel je de dressing eroverheen. Tenslotte strooi je over ieder bord wat ringetjes van de dun gesneden bosui en klaar is de spreekwoordelijke Kees.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Disclaimer: Deze post is een samenwerking met vlees.nl

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.