Simone's Kitchen

Dude Food dinsdag: Texels en lamsballen

Lamsgehakt balletjes met noten | simoneskitchen.nl

De Dude en de Misses zijn een paar weken gelee een weekend naar Texel geweest. Nu moet ik je bekennen dat ik in mijn hele leven nog nooit eerder op één van de Waddeneilanden ben geweest, dus wat een avontuur was dat! Haha!!!
Texel staat bekend om een aantal zaken: de catamaranwedstrijd, ofwel: het rondje Texel. Bij deze wedstrijd gaan allerlei waaghalzen op een boot zitten die bestaat uit twee grote sigaren en een zeil. Ik zou zelf niet weten waar ik mijn kont dan moet neerzetten zonder een natte onderbroek te krijgen, dus dat rondje Texel is aan mij niet besteed.
Er zijn wel andere rondjes Texel die ik waardeer, namelijk het rondje Texels bier. Dat is nou weer een rondje waar geen enkele Dude ‘nee’ tegen zegt.
Hiernaast is het eiland bekend om zijn zeehonden, vis en het Texels lam.
En van dat rondje Texels, ben ik dat weekend dan weer behoorlijk Texels lam geweest.

Lamsgehakt balletjes-2

Tijdens het weekend dat wij Texel bezochten was er ook een leuk food (truck) festival, waarbij natuurlijk Texels bier van de lokale brouwerij geschonken werd.
Ik bestelde een rondje Texel en liep met 6 grote glazen Skuumkoppe naar de picknicktafel waar de groep met wie we waren, zich gestationeerd had.
Na een proost kwam ik met twee andere Dudes al snel in gesprek over de betere dingen in het leven: hamburgers en gehaktballen.
Al snel werd er een tweede en een derde rondje Texel gedaan en de stemming zat er goed in.

Met een prachtige hamburger (van Texels rund) achter de kiezen, filosofeerden we verder over mooie stukken vlees en andere Dude waardige producten die de wereld rijk is.
Ondertussen stroomde het Texels bier uit de kraan en de meest mooie en originele ideeën voor in de Dude Food keuken, passeerden de revue.
En toen opeens, na een Skuumkoppe of drie (ik heb jaren geleden al besloten om na het derde biertje te stoppen met tellen. Maakt het ook makkelijker wanneer de Misses vraagt hoeveel je gedronken hebt, als je thuiskomt na een avond stappen), had ik het meest briljante Dude idee ooit!

Lamsgehakt met nootjes | simoneskitchen.nl

Ik sprong op de picknicktafel, rechtte mijn schouders en schreeuwde over het festivalterrein: “Ik ga gehaktballen draaien van zeehondjes! De ultieme ode aan Texel!”

Ik weet niet waarom, maar opeens werd het muisstil op het terrein en iedereen keek mij aan met een mix van ongeloof en ook een beetje boosheid op de gezichten.
Ik keek om me heen en zei nog: “Ja maar, zeehondjes en gehakt? Dat kan toch wel lekker zijn?” Een aantal kindertjes op een speeltoestel begonnen zachtjes te huilen.
Dat was het moment waarop de Misses ingreep en zei dat we beter terug naar de Bed & Breakfast konden gaan, waar we logeerden.
Daar aangekomen heeft de Misses mij nog eens op snedige wijze uitgelegd, dat gehakt van zeehond maken, niet gewaardeerd wordt in het algemeen en zeker niet in haar eigen keuken.
Ik was officieel Texels lam verklaard.

De volgende ochtend maakte ik kennis met nog een dier van Texel: de Texelse kater.

Op de veerboot terug naar het vasteland besloot ik dat ik toch een ode wilde gaan brengen aan dit leuke Waddeneiland, maar dan wel op een manier waarbij niet de hele schare fans van Ecomare over de Dude heen valt. Daarom vandaag een recept voor gehaktballetjes van lamsvlees met lekker wat munt en noten om er een Arabische twist aan te geven.

Lamsgehakt balletjes met noten | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Gehaktballen van lamsgehakt met noten en munt

Lekkere gehaktballetjes van lam met wat frisse munt en gehakte noten.
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 20 min
Totale tijd: 30 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gr lamsgehakt bij voorkeur van Texels lam
  • 3 el verse munt fijngehakt
  • 1 el pecannoten fijngehakt
  • 1 el cashewnoten fijngehakt
  • 1 el hazelnoten fijngehakt
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 0,5 tl kaneelpoeder
  • 0,5 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl zout
  • 1 ei
  • 2 el amandelmeel
  • 1 tl vers gemalen zwarte peper
  • 1 citroen alleen de geraspte schil

Instructies

  • Meng alle ingrediënten in een kom en draai van het gehakt ballen die iets kleiner zijn dan een tennisbal.
  • Zet de gehaktballen even een kwartiertje in de koeling.
  • Braad de ballen in een koekenpan met olijfolie, boter of kokosolie rondom bruin in ongeveer 5 minuten en laat ze dan nog op laag vuur met gesloten deksel nog in een kwartier gaar sudderen.
  • Als groente kun je er lekker gegrilde aubergine en courgette bij serveren. Wel lekker om de groenten voor het grillen nog even in te smeren met wat kruiden (bijvoorbeeld: een beetje Ras el Hanout of zo).

Delen is fijn!

Avatar

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

2 comments

  1. Avatar

    Brilliant!         Hardop lachend achter mijn pc op het werk….thnx!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!