Dude Food dinsdag: snelle stoof uit de Tajine
Vandaag heb ik een suggestie gedaan voor de ‘Het Woord van het jaar 2016’ wedstrijd.
Ieder jaar wordt deze wedstrijd door Van Dale uitgeschreven en hierdoor zijn er inmiddels al best wat bijzondere woorden aan het Groot Woordenboek der Nederlandsche Taal toegevoegd (ik weet het: ‘Nederlandsche’ is niet meer van deze tijd, maar ik blijf het gewoon zo mooi vinden…)
Woorden als: aanmodderfakker, slurptax, swaffelen en selfie hadden zonder deze wedstrijd waarschijnlijk nooit in ons landelijk erkende dictionaire gekomen.
Hoogste tijd voor de Dude om eeuwige roem te vergaren en ook een woord te laten toevoegen aan de Dikke Van Dale. Ik heb gekozen voor het woord ‘wenfile’.Vorige week bladerde ik door ons lokale weekblad en stuitte op een artikel over de wegwerkzaamheden die aan de gang zijn op de A1 en de A6; het beruchte SAA traject dat aangelegd wordt.
Mijn aandacht was direct getrokken, daar ik inmiddels al een paar keer ontzettend vast heb gestaan door deze werkzaamheden, of, erger nog, kilometers om heb moeten rijden om bij mijn gebruikelijke plek van bestemming te komen.
Het weekend ervoor was het weer raak geweest en had ik er ruim een uur langer over gedaan om (op zaterdag ochtend!!) op de Grote Markt in Haarlem te komen.
Het artikel verhaalde over de wegafsluiting van dat weekend en dat er ook, nadat de weg weer open was gegaan, nog erg veel file was. De woordvoerder sprak over een ‘wenfile’; een file die ontstaat omdat automobilisten nog moeten wennen aan een veranderde situatie op de weg.
Nu kan ik je garanderen dat de week ervoor én de week erna er gewoon nog steeds dikke maandagochtendfiles op de A1 en A6 stonden. Dus niks wenfile!
Trouwens, wat een achterlijk woord. Het maakt me niet uit wat voor een file het is; ik kan nooit wennen aan file!
Een zichzelf respecterende Dude staat midden in het leven en niet midden in de file.
Daar valt niets aan te wennen want een Dude wil snel en hard gaan. Het leven is per slot van rekening maar kort en dan moet je er alles wat erin zit uithalen in die jaren die je gegund zijn. En dan wil een Dude niet urenlang naar de achterlichten van een VW Polo of Skoda Octavia zitten te kijken.
Je wilt zo snel mogelijk naar huis om een hap te eten en daarna met je mede Dudes in een goed glas bier te happen, want nu kan het nog. En dan zijn files in het algemeen en wenfiles in het bijzonder je grootste vijand.
Je moet immers wel een goede, stevige maaltijd hebben gehad, voordat je een paar goudgele rakkers in de kraag vat.
Zo ook bij deze Dude die, dus blijkbaar in de wenfile terug naar huis stond, terwijl hij voor de avond nog een afspraak had staan om een paar biertjes te pakken voordat hij definitief het pijpje aan Maarten moest gaan geven. Gelukkig had ik een paar dagen terug een mooie Tajine besteld bij Kitchen and More; een online kookwinkel met een zeer uitgebreid assortiment. En het mooie van online bestellen is dat er op de digitale snelweg geen file staat; zelfs geen wenfile wanneer je voor de eerste keer een bestelling doet.
Thuis aangekomen heb ik snel de tajine uitgepakt en gevuld met groente en kip. De gevulde tajine een half uurtje in de oven en klaar was mijn malse stoof.
Had ik lekker en rijk gegeten en was ik toch nog op tijd bij mijn maten om even bij te kletsen over alle snelle dingen die we de komende tijd wilden gaan doen. Waarschijnlijk komt er van al die wilde plannen maar weinig terecht, maar daar kunnen we de files dan weer lekker de schuld van geven.
Kip met groente uit de Tajine
Ingrediënten
- 250 gr kipfilet in blokjes gesneden
- 1 teen knoflook fijn gehakt
- 2 uien fijn gesnipperd
- 1 rode peper fijn gesneden
- 2 vleestomaten in blokjes gesneden
- 1 gele paprika in kleine blokjes gesneden
- 150 gr doperwten diepvries
- 1 kaneelstokje
- 1 tl komijn
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 200 ml bouillon kip of groente
- 2 el cognac
- Zout & peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220° C. Verhit wat olie in een koekenpan en bak kort de kipblokjes samen met de ui, knoflook en rode peper.
- Wanneer de kip goudbruin is, schep je alles over in de tajine en voegt alle groente, kruiden en specerijen toe.
- Giet de bouillon en de cognac in de tajine ( er is niet veel vocht nodig omdat de deksel op de tajine gaat), doe er wat zout en peper bij, sluit hem af met de deksel en zet hem voor een klein half uurtje in de oven tot de groente beetgaar is. (Let erop dat je de tajine met ovenwanten uit de oven haalt en op een onderzetter neerzet, want hij is heet!)
- Serveer de stoof uit de tajine met mooi brood, gebakken aardappeltjes of een bloemkoolcouscous.
- Eet smakelijk
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Het bestek is van Mepra uit de Epoque lijn
Haha, toen ik het woord las, heb ik het minstens drie keer op z’n Engels uitgesproken. Nou, dan wordt het helemaal een woord om nooit te vergeten. Gelukkig hebben we de woordvoerders nog ? Lekkere stoof trouwens!
Ik kan niet wennen aan file en ik kan, net als jij, ook niet aan het woord wennen, hehe…