Platte kipburger met een pitabroodje | simoneskitchen.nl

In Argentinië wordt enorm veel vlees gegeten. Dikke steaks en grote ribstukken op je bord zijn in dit land dagelijkse kost.
Het consumeren van vlees is daar zo normaal dat wanneer je bij een Argentijns gezin aangeeft dat je vegetariër bent, er doodleuk wordt gezegd: “Oh, dat geeft niet hoor. Dan maken we wel iets met kip.”
Klinkt mij als een Walhalla voor Dudes. Gewoon even een dagje geen vlees eten, dus een gegrilde kip.
Ik wil trouwens over vegetariërs (buiten Argentinië) nog wel even wat kwijt.

Tot op zekere hoogte kan ik nog wel begrijpen dat mensen uit dierensympathie ervoor kiezen om die dartel huppelende beestjes niet op te willen eten. Maar wat ik dan hypocriet vindt, is dat diezelfde mensen totaal niet stil staan bij het groenteleed dat ze veroorzaken.

Dudefood dinsdag pita met kip | simoneskitchen.nl

Omdat er geen vlees gegeten wordt, schroeven we de consumptie van groente dus maar op en smakken totaal gevoelloos de paprika en en schattige baby champignons in een pan.
En wat ze ook doen, die groentesadisten, ze gooien sperziebonen gewoon nog levend in kokend water. En, alsof dit nog niet pijnlijk genoeg zou zijn voor die groente, snijden ze ook nog eens het kopje en kontje van de sperzieboon af. Bah, wat een ellende.

Al die mooie groente, die zo’n heerlijk leven hadden op het veld in de zon, worden opeens zomaar uit hun habitat gerukt en (vaak ongewassen) in een krat gegooid. Vervolgens komen ze in een vreemde omgeving terecht met allemaal TL verlichting en worden ze vaak naakt tentoongesteld.
En wanneer het dan negen uur in de ochtend is, komen er opeens allemaal bezoekers langs met draadstalen gevangenisjes aan hun arm, of erger nog, van die gevangenisjes op wieltjes.
En dan begint de vernedering: die bezoekers knijpen in je, leggen je terug en knijpen dan vervolgens in je broertje of zusje uit hetzelfde krat.
Wanneer je tot de ‘lucky few’ behoort, wordt er alleen in je geknepen en wordt je dan weer terug in het krat terug gezet. Zij die pech hebben worden in het gevangenisje gegooid en later levend gevild of in stukken gesneden om daarna gekookt, gebakken of gesmoord te worden.

Platte kipburger met avocado | simoneskitchen.nl

De groente die geluk heeft, blijft in het krat tot negen uur ’s avonds en dan stopt het denigrerende en knijpende publiek ook met toestromen. Dan gaat iets later de TL verlichting uit en zit je een hele nacht in een aardedonkere, onverwarmde ruimte. De angst van de groente naast je is bijna voelbaar en in het donker hoor je achter je zachtjes de citroenen huilen. Ja, ook het fruit heeft in deze samenleving een onmenselijk bestaan.
En al die groente kan niet eens terugvechten (op de rode peper na, natuurlijk. Want die zorgt ervoor dat je hele lijf in de fik staat als je hem opeet). Nee, sterker nog, we doen er gewoon nog een schepje bovenop en gaan groente verbouwen in grote glazen huizen, zodat ze ook niet meer van een korte tijd in de frisse buitenlucht kunnen genieten. En dit alleen maar omdat we zo nodig vegetarisch willen eten?

Ik wil hiermee een lans breken voor al het leed dat wij groente aandoen. Groente is lief (behalve aubergine, die gemeen lachende groente!), verdiend een beter leven en behandel je groente daarom dus ook met respect.
De Argentijnen begrijpen dit en eten daarom veel minder groente.

Voor iedereen die het IQ van een prei heeft en niet begrijpt dat dit een puur satirisch stukje is, het volgende:
Ook ik ben tegen bio industrie en het onnodig of teveel consumeren van vlees, maar ik geloof wel dat de mensen gemaakt is voor een gebalanceerd dieet van vlees, vis, granen en groente. Anders hadden we wel van plastic kunnen leven. Probeer jezelf er alleen wel altijd van te vergewissen dat de producten die je eet een eerlijk bestaan hebben gehad voordat ze in je koelkast belanden.

Vandaag maak ik een burger van scharrelkip en plat brood (want ook gist bestaat uit levende diertjes) en avocadopuree.  Die avocado valt weliswaar ook onder het ‘groente- en fruitleed‘ regime, maar die heeft een hele lelijke rimpelhuid. Dus die verdient niet anders dan dat hij geprakt wordt.

Platte kipburger met een pitabroodje | simoneskitchen.nl

Platte kipburger in een pita broodje

Nog geen review

Een heerlijke kipburger met avocadocrème en matze voor een extra 'krokantje'
Decoratief klokje bereidingstijd
totaal 30 minuten

4

Ingrediënten

 • 4 pitabroodjes
 • 8 matzes ik gebruik van die matzecrackers en niet die heeele grote jongens
 • 4 kipfilets
 • 2 el cajunkruiden
 • 4 plakken geroosterde paprika uit een pot
 • 2 avocado geprakt (met een scheutje limoensap om verkleuren te voorkomen)
 • 1 rode peper in kleine stukjes gesneden
 • 1 ui gesnipperd
 • 2 el peterselie fijn gehakt
 • 1 tl tobasco
 • salt n peppa

 • Verwarm de oven voor op 180°C.
 • Snij de kipfilets overdwars doormidden. Doe de kipfilet tussen twee stukjes plastic folie en sla zo plat mogelijk met een deegroller. Kun je meteen je agressie even kwijt...
 • Marineer de kipfilet met de cajunkruiden.
 • Verhit olie in een pan en bak de kipfilets gaar.
 • Doe de pitabroodjes in de oven voor een minuut of 5 (of kijk even hoeveel minuten de verpakking aangeeft.) Tip: pitabroodjes kunnen ook heel goed gebakken worden in een broodrooster
 • Roer ondertussen de geprakte avocado, rode peper, ui, peterselie en tobasco door elkaar tot je een mooie groene en smeerbare ‘boter’ hebt. Breng op smaak met zout en peper.
 • Snij de geroosterde paprika in dunne repen.
 • Het is al tijd om de burger op te bouwen: snij de pita doormidden en smeer op de onderste helft een dikke laag avocadocrème. Drapeer hierop een handje van de paprikareepjes en leg, hier een halve kipfilet op. Leg op de kipfilet een matze en besmeer deze ook weer met een dikke laag avocado. Op de matze met avocado leg je de tweede helft kipfilet, nog een matze en tenslotte leg je de bovenste helft van het pitabroodje erop.
 • Serveer de platte burger met mangochutney of lekkere piccalilly.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.