Yakitori | simoneskitchen.nl

Japanse Yakitori of zo

Vandaag is het weer tijd voor een stukje Dude geschiedenis.
Ik duik de historie in en belicht een dude of groep mannen die eigenlijk heel dude zijn.
Voor de groep dudes die we vandaag in de schijnwerper gaan zetten reizen we af naar het land van de rijzende zon; Japan. Want, we gaan het hebben over de samurai!
En ja, ik ga met wat Japanse termen gooien, maar vrees niet, ik vertaal ze natuurlijk allemaal. Een echte dude weet immers wat al die Japanse kreten moeten betekenen.

De samu dude

De samurai was een groep dudes die gerespecteerd en gevreesd werden in het Japanse keizerrijk van de middeleeuwen. Zij waren de grootste strijders in die tijd en leefden onafscheidelijk met hun katana’s.
Katana’s zijn zwaarden die zo scherp waren dat je met 1 klap een koe doormidden kon slaan of met 1 steek een volwassen kip kon spietsen. De bekendste kip spietser was Nakamura Yakitori; een gevreesd krijger en vermaard barbecue fan. Dus een heuse samu dude.

Yakitori betekent in het japans geroosterde (Yaki) vogel (tori) en nu begrijpt iedereen hoe Nakamura aan zijn bijnaam kwam.
Vertrouw dus ook nooit een restaurant dat runder yakitori heeft. Die spreken namelijk geen Japans, laat staan dat ze de Japanse keuken kennen.

Yakitori | simoneskitchen.nl

De kunst van de zachte kracht

Behalve experts in zwaardvechten waren deze Aziatische ridders ook goed getraind in de ongewapende strijd ook wel jiu jitsu genoemd. Dit betekent de kunst van de zachte kracht, maar vergis je niet: Samurai konden doden met 1 vinger.
Wat bijna niemand weet is dat ze ook konden doden met 1 dun stukje hout, de kushi ofwel satéprikker.
Kushi jitsu was een dodelijke kunst waarbij de samuari de tegenstander schijnbaar onschuldig een sateetje lieten eten. Maar net wanneer de vijand dan een flinke hap nam, vertelde de samurai een grap zodat de tegenstander zich lachend verslikte en het stokje overdwars in de keel kreeg. Bewijs hiervan zijn de resten van slachtoffers die opgegraven zijn met een satéprikker horizontaal in de keel.  Hoe dude is dat, zeg?

Ikebana?

Het zal je niet verbazen dat Nakamura Yakitori een grootmeester was in deze listige techniek.
Verder bekwaamden ze zich ook in de ikebana. Klinkt stoer maar is toch niet Dude, want dit betekent bloemschikken.
Tenslotte wil ik nog vermelden dat de samurai de bovenkant van hun kop kaal scheerden (waarschijnlijk om die paraplu helm erop te houden). Dus eigenlijk ben ik met mijn kale bats van nature al een samurai.

Yakitori | simoneskitchen.nl

Als eerbetoon aan de samurai in het algemeen en samudude Nakamura Yakitori in het bijzonder, geef ik hier het recept voor de yakitori spiesjes die gebruikt werden om de vijand zich in te laten verslikken.
Dus, een woord van advies: geen komische film kijken wanneer je deze spiesjes eet of je eindigt net zoals de tegenstander van de samudude.

Yakitori | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
No ratings yet

Yakitori spiesjes

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

 • 400 gr Kipfilet in stukjes van ± 2cm gesneden
 • 4 Bosui in stukjes van ± 2 cm gesneden
 • 4 el Gembersiroop
 • 100 ml Soja saus
 • 150 ml Sake
 • 75 ml mirin
 • 1 tl bruine suiker
 • 8 satéstokjes minimaal een kwartier in water geweld

Instructies

 • Breng 75 ml sake (giet de andere 75 ml in een glas), de mirin, sojasaus, suiker en de gembersiroop aan de kook in een steelpannetje en laat dit 5 minuten op laag vuur doorkoken. Af en toe doorroeren om aanbakken te voorkomen. Giet 1 of 2 lepels van de saus in een kleine ovenschaal en hou deze apart. De rest laat je in de pan zitten.
 • Rijg aan de satéprikkers om en om een stukje kip en een stukje bosui. Drink, terwijl je dit doet de sake in het glas op (hup SAKE!).
 • Verhit een grillpan of grillplaat en laat ondertussen de spiesjes in de ovenschaal even intrekken in de saus. Doe de spiesjes in de grillpan en keer ze iedere minuut. Bestrijk de spiesjes iedere keer met wat saus uit de ovenschaal wanneer je ze draait. Blijf keren en smeren tot de kip mooi bruin en gaar is (tussen de vier en zes minuten).
 • Serveren met witte rijst, noodles of als snack. Strooi er wat gebakken uitjes overheen en serveer de saus uit de pan ernaast in een schaaltje.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Bewaren

Bewaren

Delen is fijn!