Moussaka

Lang geleden werd ik voorgesteld aan de vrouw van een franse waard van een herberg; hij noemde haar Aubergine.

Ik verveel me, ben chagrijnig en ik heb honger. Het is inmiddels alweer even geleden dat De Misses het op haar heupen kreeg en zo nodig een groentesap kuur moest gaan doen.
Het was een kuur die ‘maar vijf dagen’ zou duren, maar ondertussen zijn we alweer ruim een week verder en zie ik nog steeds alleen maar groente en gezonde dingen in de koeling hangen.
Het is ook niet goed voor me, al die groente en vitaminerijke spullen.

Lachende groente

Net toen ik de deur van de koelkast open trok, had ik durven zweren dat vanachter een bos rucola zo’n aubergine me een beetje cynisch uit zat te lachen.
Zo met zo’n paarse brede lach van: “Haha, je kan wel honderd keer die koelkast opendoen, maar er ligt toch echt alleen maar gezonde groente, hoor.”

Vreselijk is dat lachende groente. Net zoals courgette.
Die kunnen dat ook zo hebben; zo’n diepgroene smuikende glimlach als je honger hebt. Zo een sneer die zegt: “Je kan wel in me happen, maar ik smaak toch nergens naar. Lalala…”
Ik haat dat soort groente.
Da’s trouwens het enige mooie aan zo’n groentesapkuur: dat die arrogant lachende groente allemaal tot moes wordt geperst in zo’n groente pers. Het ideale slachthuis voor groente, zeg maar. Hoor ze eens piepen als die courgettes de Versapers ingaan. Nu eens kijken wie er lacht, HAHA!!

Moussaka van overgebleven pasta | simoneskitchen.nl

Maar goed, voordat ik over die kromme lachende groente begon, vertelde ik dat de Misses een sapkuur van een week ging doen. Alles goed en wel, dus een week alleen maar sap, sap en… oh ja: sap. Ik werd na dag vier enorm vrolijk. Maar voornamelijk omdat het einde van het sapregime in zicht was.

Mijn mond begon te wateren toen ik nadacht wat ik dan weer als eerste zou gaan eten na deze week van groente onderdrukking. En net toen ik de deur uit wilde stappen om een paar mooie biefstukken te kopen, riep de Misses doodleuk: “Schatje, ik wil na die week wel gezond blijven eten, hoor.”

Ik had net zo goed de deur zelf keihard in mijn gezicht kunnen smijten.

Voorzichtig probeerde ik nog te middelen en riep zachtjes: “Gezond? Zoals met een mooie biefstuk en een in kokosvet gebakken aardappeltje?”
Nou, daar trapte de Misses dus niet in. Het hoofdstuk groenteterreur werd schaamteloos met onbepaalde tijd verlengd. Want er was geen ruimte voor gebakken aardappelen en zo.
Alleen gezonde groente en dito gezond fruit waren welkom in huis.
Gisteren hebben we flink gezondigd, want toen hebben we een pasta gegeten. Toe maar.
Een pasta van spelt met linzen. En natuurlijk vegetarisch.
Ik weet niet naar welke uithoek van de wereld de Misses toe is gereden voor een pasta van spelt (ja,ja, veeeeel gezonder dan die gewone pasta), maar ik word er in ieder geval heel droevig van.
Ik wil vlees hebben! En in ieder geval iets dat in een pan of oven gekarameliseerd is.
Kom op, mensen! Meneer Maillard heeft die reactie niet voor niets uitgevonden, dus laten we hem ook gebruiken.

Ik trek de koelkast nog een keer open en zie die vervloekte aubergine weer naar me lachen.
Je kan aan dat giftige lachje alleen al duidelijk merken dat hij echt familie van de nachtschade is.
Wat is er nog meer te knagen in huis? Niet veel eigenlijk. Een paar aardappels, een kliek van die pasta van gisteren en… die lousy aubergine.

Opeens begon er zich een duivels plan te vormen en enkele tellen later, zette ik het koksmes in een verschrikt kijkende aubergine en ik sneed sadistisch langzaam dunne plakken van die paarse lachebek.
De oven stond al voor te warmen om straks mijn ‘moussaka ‘ van een kliekje pasta te maken.
En natuurlijk mag aubergine daarin niet ontbreken, hehe….
Uiteraard heb ik ook even wat gehakt uit de vriezer gehaald. Want we hebben als mensen per slot van rekening niet voor niets snijtanden gekregen. Dus vlees hoort erbij.

Moussaka van overgebleven pasta | simoneskitchen.nl

Moussaka van overgebleven pasta

Nog geen review
GangHoofdgerecht
KeukenGrieks

Een lekker snel gerecht met pastasaus die je nog over hebt van de dag ervoor. Simpel, makkelijk en je hoeft geen eten weg te gooien.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 40 minuten

4 personen

Ingrediënten

 • Minimaal 250 gr pastasaus die je over hebt van de dag ervoor er mag gerust ook pasta in zitten, hoor. Lekker!
 • 250 gr aardappels of een zakje voorgekookte aardappelschijfjes
 • 1 aubergine
 • zakje geraspte kaas
 • salt n peppa
 • optioneel: als je nog geen vlees in de pastasaus hebt zoals mij overkwam, neem dan ook nog 250 gram rundergehakt

 • Verwarm de oven voor op 200° en kook de aardappels tot ze gaar zijn (als je met een mes erin prikt, moeten ze eraf vallen). Wanneer je voorgekookte aardappelschijfjes gebruikt hoef je ze niet te koken. Giet de aardappels af en laat even afkoelen voor je ze in plakjes snijdt.
 • Wanneer je geen vlees in de pastasaus had zitten, bak dan het rundergehakt rul met peper, zout en kruiden naar jouw keuze (beetje oregano en tijm erdoor zijn heerlijk!). Wanneer het gehakt gaar is, schep je dit door de pastasaus.
 • snij de aubergine in de lengte in dunne plakken (TIP: met een goede kaasschaaf kun je ook mooie lange plakken maken) en rooster deze even in de koekenpan of contactgrill tot ze zacht zijn.
 • Pak een ovenschaal en schep hierin een bodem van de pastasaus. Leg hierop de lange plakken aubergine en schep hier weer een laag pastasaus overheen. Daarop leg je een dakje van de aardappelschijfjes en hierover giet je nog een flinke lepel van de pastasaus. Maak de moussaka af met een laag geraspte kaas en zet die voor een half uur in de oven.
 • Zet de laatste 4-5 minuten de grill van je oven even aan als je die hebt. Want daarmee krijg je een krokante kaaskorst op de moussaka

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.