Parmezaan schotsen met kruidenricotta en paddestoelen
Koekjes van parmezaanse kaas met ricotta
Parmezaan crackers maken van parmezaanse kaas had ik al een tijdje op het programma staan. En het is zo ontzettend eenvoudig! We mengden de parmezaanse kaas met een klein beetje bloem om iets meer stevigheid te krijgen. Dat is niet noodzakelijk dus wil je geen bloem gebruiken dan kun je ook zonder.
Tijdens het maken van de tweede batch van de parmezaan crackers stak Esmee bijna de hele studio in de fik… 🙂 We hadden batch 1 gebakken en goed bevonden, dus batch 2 zat in de oven. Maar ondertussen ging de telefoon en kwam er iemand binnen om wat af te geven.
Gelukkig waarschuwde de lucht ons dat er iets niet goed ging… Man…. net op tijd denk ik, want alles was gitzwart! Koekjes, bakpapier en ja eh… beetje mistig in de studio. Geen afzuigkap ook he, dus alle ramen even opengezet om de mist te laten verdwijnen. Wow…. Die waren iets te doorbakken…
Parmezaan crackers
Let dus wel even op dat ze niet te hard gaan. Bruin is lekker, zwart wat minder. Ik kleedde de koekjes hier aan met ricotta, paddestoeltjes en tuinkers, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon zo eten als een lekker chipje.
Het maken van de kaaskoekjes kan overigens ook met een andere kaas. In de foto hierboven gebruikte ik een andere oude kaas en behandelde die op dezelfde manier. Dat smelt ook iets makkelijker dan parmezaanse kaas. De bovenste versie belegde ik met kruidenricotta en Hollandse garnaaltjes.
Uiteraard kun je dat ook doen met de parmezaan crackers. Als je de parmezaan crackers wilt bewaren zorg dan dat je ze opbergt in een luchtdichte doos. Ze worden snel minder krokant dus meteen opeten is eigenlijk de beste oplossing. Dan zijn ze zeker weten nog lekker krokant.
In combinatie met de kruidenricotta met gerookte zalm zijn deze ook heerlijk.
Parmezaan crackers met ricotta
Ingrediënten
- 200 gr parmezaanse kaas
- 50 gr bloem
- zwarte peper
Voor de topping:
- 1 bakje ricotta
- bosje peterselie fijngehakt
- 100 gr kleine paddestoeltjes of kastanjechampignons klein gehakt
- tuinkers
- boter om te bakken
- 75 gr Hollandse garnalen optioneel
Instructies
- Verhit de oven op 220˚C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Rasp de parmezaanse kaas en meng met de bloem en de zwarte peper. Maak hoopjes op de bakplaat en druk die een klein beetje plat. Schuif in de oven en bak voor 10-15 minuten of tot ze goudbruin zijn. Haal uit de oven en laat afkoelen.
- Meng de ricotta met de peterselie.
- Voor de vega variant: Bak de paddestoeltjes even kort aan met peper en zout in de koekenpan.
- Serveer de parmezaan koekjes met een topping van de ricotta, de paddestoeltjes of de garnalen en knip er wat tuinkers overheen
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Tot zover mijn skills als het gaat om multi-tasken…..
🙁
Ach, shit happens toch? 😉
Kunnen deze koekjes ook een dag van tevoren gemaakt worden? Of worden ze dan taai?
Hè Liesbeth. Ik denk dat het moet kunnen als je ze vantevoren maakt, laat afkoelen en dan luchtdicht in een koektrommel of iets dergelijks bewaard. Maar helemaal zeker weten doe ik het niet. Ze gingen hier meteen op dus heb dat niet uitgeprobeerd.
Haha, de mist is aardig opgetrokken op de foto’s 🙂 Dat scheelt weer 😉 Zien er lekker uit!
Ja gelukkig wel. Haha!