Rode linzensoep met komijn
Deze heerlijke rode linzensoep kost je niet meer dan een half uurtje om te maken en door de specerijen is het lekker verwarmend en perfect voor gure dagen.
Rode linzensoep met komijn
Als je het hebt over peulvruchten dan denk ik dat ik linzen het meest gebruikt. Niet zonder rede natuurlijk want het is ook meteen een van de makkelijkste peulvruchten om te verwerken. Je hoeft ze niet te weken en ze zijn ook nog eens relatief snel klaar. Ik heb het dan natuurlijk over gedroogde linzen want peulvruchten uit blik zijn sowieso al snel klaar. Dus die bedoel ik niet.
Het recept voor deze rode linzensoep komt van de site van Didi van Bijzonder Spaans. Ik zag het en op zoek naar iets warms voor koude dagen leek me dit een perfect soepje.
Lekker kleurig
Wat ik ook zo fijn vind aan deze rode linzensoep is de kleur. Zeg nou zelf daar word je toch vrolijk van als het zo’n mega grijze dag is? De tomatensaus werkt natuurlijk ook goed mee om die kleur te krijgen. In principe is het maken van de soep super eenvoudig. Let trouwens op als je tomatensaus koopt dat je de naturel versie koopt. Ik gebruik passata zonder verdere toevoegingen.
Het is een vegan rode linzensoep maar wil je er wat stukjes kip of gehaktballetjes aan toevoegen dan kan dat uiteraard heel goed. Past prima bij deze soep. Of uitgebakken croutons is ook lekker. Het maken van de soep kost niet meer dan 30 minuten.
Meer of minder bouillon
Vind je de rode linzensoep na het pureren met de staafmixer nog te dik dan kun je er heel makkelijk nog wat extra bouillon aan toevoegen. Ik hou wel van een beetje dikke soep maar niet iedereen is daar fan van. Maar het is dus makkelijk om aan te passen.
Om te serveren gaat er verse koriander over de soep heen. Ben je geen fan van koriander dan kun je dat natuurlijk makkelijk weglaten.
Rode linzensoep met komijn
Benodigdheden
Ingrediënten
- 500 ml tomatensaus kant en klaar bij supermarkt (passata)
- 150 gram rode linzen
- 600 ml groentebouillon
- 1 grote ui fijn gesneden
- 1 knoflookteen fijngesneden
- 2 el olijfolie
- 1 tl komijn
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- peper en zout
- koriander
Instructies
- Zet pan op het vuur en doe hier olijfolie in. Bak hierin de ui en de knoflook tot deze glazig zijn.
- Roer de komijn en paprikapoeder erdoor en bak deze even mee tot het geurig is. Voeg de linzen toe aan de pan, roer alles goed door en schenk de bouillon erbij. Laat dit 15 minuten koken. (let even op want er verdampt vrij veel vocht dus zorg in ieder geval dat het niet droogkookt)
- Schenk de tomatensaus erbij, doe een deksel op de pan en laat dit op een zacht vuurtje verder garen tot de linzen gaar zijn (ongeveer 20 minuten)
- Laat iets afkoelen en pureer dan met een staafmixer en verdeel het over kommen. Bestrooi de soep eventueel met nog wat gerookt paprika poeder en fijngesneden koriander. Gebruik eventueel nog wat olijfolie over de bovenkant.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Soep van geroosterde tomaat en geroosterde kikkererwten | Simone's Kitchen
Dit gerecht heeft veel weg van dahl. Het was heel smakelijk!
Enorm lekker, dankjewel!
Fijn dat ie in de smaak is gevallen!
Hoi Simone.
Dank je voor je reactie. Ik ben allergisch voor maïs en aardappel.
Volgens mij bevat die van Heinz één van de twee.
De passata die ik gebruik is net zo dus als tomatensap.
Ik gebruik zelf graag de flessen bio passata van AH. Die zijn ook wat dikker maar ik ben niet altijd in de buurt van een AH.
Ik heb het nu met de deksel van de pan laten koken zodat er vocht verdampt.
De soep is nu lekker dik geworden.
Misschien iets uitgeschoten met de gerookte paprika poeder.
Maar verder weer een heerlijk recept.
Ik vind je blog erg leuk.
Groetjes van Saskia
Hoi Simone.
Ik ben de soep nu aan het maken.
Ik heb passata gebruikt. Zo’n pakje van 0,30 ct.
Bedoelde jij ook passata? Ik vind het zo dun , of gebruik je een gekruide tomatensaus voor over de pasta?
Vriendelijke groetjes van Saskia
Hoi Saskia,
Ik heb ook passata gebruikt, maar ik heb altijd die van Heinz. Ik weet niet welke die van jou is. Heinz is misschien iets dikker? Dat lijkt op soort dikke ketchup qua dikheid… Lastig uitleggen op papier. Maar ik denk dat het uiteindelijk wel goed komt… 🙂
Succes
Simone
Ik twijfel ook vaak, andere blogs geven mij vaak een idee, maar uiteindelijk maak ik iets totaal verschillend; in dat geval vermeld ik het niet, ook omdat ik vaak niet meer weet waar ik het ook alweer vandaan had. Maar als ik een recept volg, of bijna dezelfde ingrediënten gebruik, vermeld ik dat altijd. Zoals jij zegt is het wel zo netjes.
Deze soep lijkt mij heerlijk!
Juliette
En dat is ie zeker Juliette!
Klinkt goed en ingrediënten heb ik in huis, lekker voor vanavond. Ja Didi, daar had ik geweldig aardewerk van staan in mijn mediterrane winkel.
Ze heeft inderdaad leuke spullen die Didi…:)
Goed idee! Ik heb al lang geen linzensoep op, maar komijn en linzen zijn een super lekkere combinatie.
Ja vond dit echt een topper Maura!
Ziet er lekker uit! Mag ik vragen waar je die leuke stofjes die je gebruikt in je foto’s vandaan haalt?
He Sharona…. Tjee, overal en nergens eigenlijk…:) vaak op de markt, vaak in winkeltjes of soms zelfs bij iemand thuis…:) Als ik iets leuks zie koop ik het of kijk of ik het ergens kan vinden.