Simone's Kitchen

Rode linzensoep met komijn

Rode linzensoep met komijn | simoneskitchen.nl

Recentelijk was er op facebook een discussie gaande over het gebruiken van recepten van andere blogs en of je dat dan 1 op 1 overneemt of niet. Ik moest daar wel even hard over nadenken, want hoe doe ik dat eigenlijk? Om te beginnen moet ik bekennen dat ik niet heel vaak een recept kook van een ander blog. Niet omdat ik de recepten niet lekker vind, maar simpelweg omdat ik meestal voor inspiratie terugval op sites waar ik veel kom of tijdschriften en boeken die ik in de kast heb staan, tv shows, winkels, dat kan van alles zijn. Ik google wat hier en daar, blader door boeken en dan komt het er meestal op neer dat de dingen die ik overal en nergens heb gelezen uiteindelijk een nieuw dingetje wordt.

Rode linzensoep met komijn | simoneskitchen.nl

Als het nagenoeg hetzelfde is vermeld ik altijd de bron erbij. Wel zo netjes. Maar vaak is er niet een bron, maar zijn het losse ideeën her en der opgedaan… In zo’n geval weet ik dus met de beste wil van de wereld niet meer welke bronnen het waren. Kijk ik naar Masterchef Australië bijvoorbeeld dan maak ik notities in mijn schrift; smaakcombinatie a en b is misschien lekker…? Dan voeg ik daar weer een beetje van dit of dat bij en vind ergens anders weer wat en zo gaat het almaar door. Als ik er dan daadwerkelijk al iets mee ga doen (want dat is niet noodzakelijkerwijs altijd zo) dan is dat vaak maanden later. Vind dan nog maar eens terug waar je al die losse flodders hebt gevonden.

Rode linzensoep met komijn | simoneskitchen.nl

Maar soms kom je iets tegen waarvan je gewoon hop het hele recept gebruikt, zoals in dit geval het recept van Didi van Haren van het blog Bijzonder Spaans. Ik leerde Didi kennen omdat ze ooit een keer een workshop bij mij heeft gevolgd… Alweer lang geleden, maar sinds die tijd kijk ik regelmatig even op haar blog want daar staan waanzinnig lekkere recepten. Dit is de tweede keer (geloof ik) dat ik een recept van Didi heb gemaakt en hmmm, hij is lekker! Zo lekker dat enige wijziging niks toevoegt aan het geheel. Het recept is dus volledig hetzelfde. En ja dat is bijzonder. Want zelfs als ik een recept maak uit bijvoorbeeld Delicious, dan nog gaat er een beetje meer van dit in, een beetje minder van dat, en o dat heb ik niet, maar daar kan ik dat voor gebruiken enzovoort. Dus… Zo doe ik het ongeveer… Schiet me niet lek als ik het eens anders doe… 🙂 Dan hoor je het vanzelf! Hoe dan ook; dit recept kan ik van harte aanbevelen. Lekker, snel, gezond en klaar in een klein half uurtje.

Print recept Pin recept
5 van 2 stemmen

Rode linzensoep met komijn

Totale tijd: 30 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

 • 500 ml tomatensaus kant en klaar bij supermarkt
 • 150 gram rode linzen
 • 600 ml groentebouillon
 • 1 grote ui fijn gesneden
 • 1 knoflookteen fijngesneden
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 theelepel komijn
 • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
 • peper en zout
 • koriander

Instructies

 • Zet pan op het vuur en doe hier olijfolie in. Bak hierin de ui en de knoflook tot deze glazig zijn.
 • Roer de komijn erdoor en bak deze even mee tot het geurig is. Voeg de linzen toe aan de pan, roer alles goed door en schenk de bouillon erbij. Laat dit 15 minuten koken. (let even op want er verdampt vrij veel vocht dus zorg in ieder geval dat het niet droogkookt)
 • Schenk de tomatensaus erbij, doe een deksel op de pan en laat dit op een zacht vuurtje verder garen tot de linzen gaar zijn (ongeveer 20 minuten)
 • Laat iets afkoelen en pureer dan met een staafmixer en verdeel het over kommen. Bestrooi de soep met wat gerookt paprika poeder en fijngesneden koriander. Gebruik eventueel nog wat olijfolie over de bovenkant.
Gang: Soep
Trefwoord: komijn, linzen

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

15 comments

 1. Ziet er lekker uit! Mag ik vragen waar je die leuke stofjes die je gebruikt in je foto’s vandaan haalt?

 2. Goed idee! Ik heb al lang geen linzensoep op, maar komijn en linzen zijn een super lekkere combinatie.

 3. Klinkt goed en ingrediënten heb ik in huis, lekker voor vanavond. Ja Didi, daar had ik geweldig aardewerk van staan in mijn mediterrane winkel.

 4. Ik twijfel ook vaak, andere blogs geven mij vaak een idee, maar uiteindelijk maak ik iets totaal verschillend; in dat geval vermeld ik het niet, ook omdat ik vaak niet meer weet waar ik het ook alweer vandaan had. Maar als ik een recept volg, of bijna dezelfde ingrediënten gebruik, vermeld ik dat altijd. Zoals jij zegt is het wel zo netjes.

  Deze soep lijkt mij heerlijk!

  Juliette

 5. Hoi Simone.

  Ik ben de soep nu aan het maken.
  Ik heb passata gebruikt. Zo’n pakje van 0,30 ct.
  Bedoelde jij ook passata? Ik vind het zo dun , of gebruik je een gekruide tomatensaus voor over de pasta?

  Vriendelijke groetjes van Saskia

  • Hoi Saskia,
   Ik heb ook passata gebruikt, maar ik heb altijd die van Heinz. Ik weet niet welke die van jou is. Heinz is misschien iets dikker? Dat lijkt op soort dikke ketchup qua dikheid… Lastig uitleggen op papier. Maar ik denk dat het uiteindelijk wel goed komt… 🙂
   Succes
   Simone

 6. Hoi Simone.
  Dank je voor je reactie. Ik ben allergisch voor maïs en aardappel.
  Volgens mij bevat die van Heinz één van de twee.
  De passata die ik gebruik is net zo dus als tomatensap.
  Ik gebruik zelf graag de flessen bio passata van AH. Die zijn ook wat dikker maar ik ben niet altijd in de buurt van een AH.
  Ik heb het nu met de deksel van de pan laten koken zodat er vocht verdampt.
  De soep is nu lekker dik geworden.
  Misschien iets uitgeschoten met de gerookte paprika poeder.
  Maar verder weer een heerlijk recept.
  Ik vind je blog erg leuk.
  Groetjes van Saskia

 7. Enorm lekker, dankjewel!

 8. Dit gerecht heeft veel weg van dahl. Het was heel smakelijk!

 9. Pingback: Soep van geroosterde tomaat en geroosterde kikkererwten | Simone's Kitchen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.