Simone's Kitchen

Oud Hollandse Erwtensoep

zelf erwtensoep maken | simoneskitchen.nl

Het ultieme comfortfood…. erwtensoep

Kijk… Soms heb je van die gerechten. Van die gerechten die je simpelweg nog nooit zelf gemaakt hebt. Wel veel gegeten, maar daar is het bij gebleven. En goed beschouwd kan ik ook nu nog niet zeggen dat ik zelf erwtensoep gemaakt heb. Nope….

Want deze heeft Tom gemaakt en dat heeft ie best goed gedaan… 🙂 En ook heerlijk budget vriendelijk deze soep, want 1 hoeveelheid kost slecht 5,05 en daar kun je dan 6-7 keer van eten… Met twee personen! Dat is niet verkeerd lijkt me.

En gelukkig heeft Tom netjes opgeschreven wat er allemaal in die enorme pan soep is gegaan zodat ik deze homemade erwtensoep wel met jullie kan delen. En dan beloof ik dat ik hem de volgende keer zelf zal maken… (Alhoewel…)

Zelf erwtensoep maken | simoneskitchen.nl

Goede erwtensoep duurt wel even

Neem er wel even de tijd voor want het maken van een goede erwtensoep is nu eenmaal niet binnen vijf minuten gebeurd. Het is niet helemaal een traditioneel erwtensoep recept maar waar nodig is het aangepast aan de moderne tijd.

Oma’s erwtensoep

In veel recepten wordt er geroepen dat oma’s erwtensoep toch echt de allerlekkerste is. Het probleem is echter dat mijn oma serieus nooit kookte. Ik vreesde op gegeven moment dat ik dat had gedroomd en dat ik het me misschien niet goed herinnerde.

Navraag bij mijn moeder leverde echter als antwoord op dat we inderdaad nog nooit bij mijn oma hadden gegeten. Dus ik kan niet echt zeggen dat ik het recept van mijn oma heb. Jammer, want dat had een beter verhaal geweest denk ik dan.

Wel lekker

Lekker is deze erwtensoep echter wel en tenslotte is dat waar het allemaal om draait. Gewoon proberen dus!

Ben je op zoek naar een mega snelle soep, dan kun je overigens deze tomatensoep eens proberen. Dit recept maakt een flinke hoeveelheid soep, maar hoeveel exact ligt aan hoe lang je het in laat koken. Ga uit van ongeveer 2-3 liter. (grote pan gebruiken dus)

Eet smakelijk!

zelf erwtensoep maken
Print recept Pin recept
4.12 van 18 stemmen

Oud Hollandse erwtensoep

Je hoeft niet lang te zoeken op het internet naar recepten voor ‘oud Hollandse snert’. De één die maakt zijn erwtensoep met een grote hamschijf erin, de ander vindt dat er een varkenspoot tussen de erwten moet liggen en zo heeft ieder zijn eigen ding. Omdat je tegenwoordig steeds meer van de supermarkt afhankelijk bent in plaats van vroeger de vakslager, zul je merken dat hamschijf en varkenspoot niet zomaar in de koelvakken van iedere buurtsuper prijken. Daarom heb ik ervoor gekozen om in de bovengenoemde ambachtelijke stukjes vlees te vervangen voor twee mooie varkenskarbonades.    
Voorbereidingstijd: 30 min
Bereidingstijd: 3 uur
Totale tijd: 3 uur 30 min
Porties: 2 liter

Ingrediënten

  • 500 gr spliterwten € 0,50
  • 2 karbonades € 1 95
  • 2 speklappen € 1 02
  • 3/4 knolselderij € 0 40
  • 3 prei € 0 60
  • 4 wortels € 0 20
  • 150 gr aardappels € 0 05
  • 2 laurierblad € 0 10
  • 4 peper korrels € 0 05
  • 1-1,5 liter groentebouillon
  • 1 rookworst die ik vergeten ben mee te tellen

Instructies

  • Doe een klontje boter in de pan waarin je de soep gaat trekken. Wanneer de boter gesmolten is, gooi je de karbonades en de speklapjes in de pan en bak je deze even tot ze bruin zijn.
  • Gooi een liter water op het vlees in de pan en breng het aan de kook. Hierna het schuim eraf scheppen (ja, ja, daar is die schuimspaan voor).
  • Spliterwten afspoelen in een vergiet en hierna bij de afgeschuimde bouillon gooien. Ze hoeven niet eerst te weken.
  • Laurierblaadjes, peperkorrels en een liter water erbij doen. Breng de bouillon weer aan de kook brengen. Wordt de soep te dik dan kun je er nog wat extra bouillon aan toe voegen indien nodig.
  • Alle groenten wassen, schoonmaken en in stukjes snijden (iets kleiner dan dobbelsteentjes is prima) Wanneer alles gesneden is, doe je alle groenten in de bouillon, vuur laag zetten en de soep anderhalf tot twee uur laten pruttelen.
  • Haal de karbonade en speklapjes uit de soep en laat deze even afkoelen. Verwijder eerst alle bot uit het vlees en snijd dan het karbonadevlees klein en doe het weer in de soep.
  • Snijd vervolgens ook de speklap in kleine stukjes en bak deze nog even aan in een koekenpan tot hij lekker krokant is. Dan de stukjes speklap ook weer in de soep gooien.
  • De laurierblaadjes uit de soep vissen en naar smaak zout en peper aan de soep toevoegen.
  • Snijd de rookworst in stukjes en gooi deze een kwartier voor je de soep serveert in de soep.
  • Wanneer je van plan bent om een deel van de soep in te vriezen (je hebt per slot van rekening een grote pan met soep op het fornuis staan), verwarm je de rookworst een kwartiertje in heet water in een aparte pannetje en doe je hem gesneden in de borden of kommen pas bij de soep.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: erwtensoep
Auteur: Simone van den Berg

Bewaren

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.