Oud Hollandse Erwtensoep
Als de kou het land weer in trekt is er niks lekkerder dan een dampende kop oud Hollandse erwtensoep. Of snert zoals het ook wel genoemd wordt!
Het ultieme comfortfood…. erwtensoep
Kijk… Soms heb je van die gerechten. Van die gerechten die je simpelweg nog nooit zelf gemaakt hebt. Wel veel gegeten, maar daar is het bij gebleven. En goed beschouwd kan ik ook nu nog niet zeggen dat ik zelf erwtensoep gemaakt heb. Nope….
Want deze heeft Tom gemaakt en dat heeft ie best goed gedaan… 🙂 En ook heerlijk budget vriendelijk deze soep, want 1 hoeveelheid kost slecht 5,05 en daar kun je dan 6-7 keer van eten… Met twee personen! Dat is niet verkeerd lijkt me.
En gelukkig heeft Tom netjes opgeschreven wat er allemaal in die enorme pan soep is gegaan zodat ik deze homemade erwtensoep wel met jullie kan delen. En dan beloof ik dat ik hem de volgende keer zelf zal maken… (Alhoewel…)
Goede erwtensoep duurt wel even
Neem er wel even de tijd voor want het maken van een goede erwtensoep is nu eenmaal niet binnen vijf minuten gebeurd. Het is niet helemaal een traditioneel erwtensoep recept maar waar nodig is het aangepast aan de moderne tijd.
Oma’s erwtensoep
In veel recepten wordt er geroepen dat oma’s erwtensoep toch echt de allerlekkerste is. Het probleem is echter dat mijn oma serieus nooit kookte. Ik vreesde op gegeven moment dat ik dat had gedroomd en dat ik het me misschien niet goed herinnerde.
Navraag bij mijn moeder leverde echter als antwoord op dat we inderdaad nog nooit bij mijn oma hadden gegeten. Dus ik kan niet echt zeggen dat ik het recept van mijn oma heb. Jammer, want dat had een beter verhaal geweest denk ik dan.
Wel lekker
Lekker is deze erwtensoep echter wel en tenslotte is dat waar het allemaal om draait. Gewoon proberen dus!
Ben je op zoek naar een mega snelle soep, dan kun je overigens deze tomatensoep eens proberen. Dit recept maakt een flinke hoeveelheid soep, maar hoeveel exact ligt aan hoe lang je het in laat koken. Ga uit van ongeveer 2-3 liter. (grote pan gebruiken dus)
Eet smakelijk!
Oud Hollandse erwtensoep
Ingrediënten
- 500 gr spliterwten € 0,50
- 2 karbonades € 1 95
- 2 speklappen € 1 02
- 3/4 knolselderij € 0 40
- 3 prei € 0 60
- 4 wortels € 0 20
- 150 gr aardappels € 0 05
- 2 laurierblad € 0 10
- 4 peper korrels € 0 05
- 1-1,5 liter groentebouillon
- 1 rookworst die ik vergeten ben mee te tellen
Instructies
- Doe een klontje boter in de pan waarin je de soep gaat trekken. Wanneer de boter gesmolten is, voeg je de karbonades en de speklapjes in de pan toe en bak je deze even tot ze bruin zijn.
- Doe nu een liter van de bouillon bij het vlees in de pan en breng het aan de kook. Hierna het schuim eraf scheppen (ja, ja, daar is die schuimspaan voor).
- Spliterwten afspoelen in een vergiet en hierna bij de afgeschuimde bouillon doen. Ze hoeven niet eerst te weken.
- Laurierblaadjes, peperkorrels en een liter water erbij doen. Breng het geheel weer aan de kook. Wordt de soep te dik dan kun je er nog wat extra bouillon aan toe voegen indien nodig.
- Alle groenten wassen, schoonmaken en in stukjes snijden (iets kleiner dan dobbelsteentjes is prima) Wanneer alles gesneden is, doe je alle groenten in de bouillon, vuur laag zetten en de soep anderhalf tot twee uur laten pruttelen.
- Haal de karbonade en speklapjes uit de soep en laat deze even afkoelen. Verwijder eerst alle bot uit het vlees en snijd dan het karbonadevlees klein en doe het weer in de soep.
- Snijd vervolgens ook de speklap in kleine stukjes en bak deze nog even aan in een koekenpan tot hij lekker krokant is. Dan de stukjes speklap ook weer in de soep doen.
- De laurierblaadjes uit de soep vissen en naar smaak zout en peper aan de soep toevoegen.
- Snijd de rookworst in stukjes en doe deze een kwartier voor je de soep serveert in de soep.
- Wanneer je van plan bent om een deel van de soep in te vriezen (je hebt per slot van rekening een grote pan met soep op het fornuis staan), verwarm je de rookworst een kwartiertje in heet water in een aparte pannetje en doe je hem gesneden in de borden of kommen pas bij de soep.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Favorieten in mijn keuken
Bedankt voor dit lekkere recept! Mijn man was wat sceptisch over mijn vaardigheid op het gebied van erwtensoep (toegegeven, eerdere recepten waren ook gewoon niet goed gelukt) maar deze is helemaal goedgekeurd!!
Ik heb het in de rijstkoker gemaakt omdat ik niet zo’n grote pan heb, en ging top!
Ah wat goed. En goed idee in de rijstkoker ook! Ga hem zelf nog een keer in de slowcooker maken. Maar leuk dat het een succes was!
Geweldig recept. Heb maar 1 prei gebruikt maar dit is volgens mij ook de bedoeling ipv 3.
Heb het in de Dutch oven op de bbq gemaakt en super geslaagd
He Robert. Leuk om het op de bbq te maken! En ik doe er drie prei in maar 1 is natuurlijk ook prima 😉
Hoi Simone, ik vind dit een geweldig recept en heb het al meerdere keren gemaakt! Het smaakt steeds geweldig en de soep is ook lekker dik. Precies wat je (wat ik) verwacht van een erwtensoep.
Echter, doordat het vlees door het koken al zodanig gaar is,dat het uit elkaar valt als ik het eruit haal, heb ik nu al een paar keer gehad, dat er stukjes bot in de soep blijven zitten, doordat ze niet meer aan de karbonade zitten als ik die eruit schep. (Opmerkelijk genoeg is dat alleen de eerste keer niet gebeurd.) Het bot heeft vast ook invloed op de smaak en geeft vast ook de nodige gezonde voedingsstoffen af, dus dat bot er van tevoren afsnijden lijkt me een beetje zonde. Heb je daar misschien nog een tip voor? Verder geweldig! Ik ga ‘m vandaag weer maken. 🙂
Hoi Steven. O botjes in de soep is niet lekker nee. Misschien een idee om de karbonade in een zakje te doen terwijl je het meekookt. Volgens mij heb je daar speciale zakjes voor maar dat weet ik niet zeker. Of misschien in grof kaasdoek? Zoiets? Fijn dat het recept zo goed bevalt!
We gaan dit recept volgende week uitproberen.
Ik had alleen een vraag aangaande de 1-1,5l groentebouillon die in de ingrediëntenlijst staat: waar moet die erbij? Er staat in het recept namelijk 2x water toevoegen (bij stap 2 en 4).
Bij stap 4 staat wel vermeld dat je eventueel nog bouillon toe kan voegen als de soep te dik wordt: is dit dan de bouillon uit het lijstje? En als de soep dus goed van dikte is zou je in principe de groentebouillon niet nodig hebben.
Alvast heel erg bedankt voor dit recept en we gaan kijken wat het wordt.
He Lynn. Ik snap dat dat enigszins verwarrend was. Ik heb het nu aangepast in de omschrijving zodat het hopelijk logischer is! Succes en eet smakelijk alvast!
Pingback: 15 Amazing Amsterdam Cuisines To Satisfy Your Cravings! - Bite me up
Pingback: Dutch Food: Erwtensoep - A Daily Lee
Misschien ligt het aan mij, maar vind stap 3 en 4 nogal verwarrend Het gaat van spliterwten bij afgeschuimde bouillon gooien, tot erna weer bouillon toevoegen met de rest???..Het is net of er een deel mist. Of ligt het aan mij?
He Sharon. Er mist niks hoor. Na het afschuimen van de bouillon voeg je in stap 4 water bij de bouillon. Je vult het vocht dus aan.
Ik heb dit recept vorige keer gebruikt en echt soeper… wel 2 soeppakketten gebruikt. Ik ga hem nu helemaal zelf maken maar moet er dus echt 3x prei in?
Nou niks moet natuurlijk maar het hoort er wel bij
Hoi Simone,
ik ben blij met dit recept! erg lekker!
Ah fijn! Leuk om te horen Paul!
Leuk recept, ik zou niet alles in de soep gooien maar gewoon erin doen. Dat staat wat vriendelijker.
Ik klik nu op de ingrediënten voor 3 liter soep.
Moet ik ipv de eerste keer 1 liter er nu 2 liter water bijvoegen?
Nee, je verhoogt het van 2 naar 3 liter, dus dat zou dan 1,5 liter water zijn (een halve liter extra) maar kijk ook een beetje wat logisch is. Je kunt er altijd makkelijker nog wat vocht bij doen dan eraf halen.
Hoi Simone,
Dankjewel voor dit recept. Wij hebben grote moeite ons zoontje groente te laten eten maar met deze soep is dat geen probleem. Hij (en wij ook!) vindt het heerlijk!!
Groetjes,
Roger
Fijn dat het zo goed in de smaak valt Roger!
Pingback: Terugblik op 2018 - de hoogte- en dieptepunten! | Simone's Kitchen
Pingback: 41 Maaltijdsoeprecepten Om Je Vingers Bij Af Te Likken
helaas mis ik tijden zoals hoe lang je de split ertwen moet koken. Voor de rest een goede uitleg!
He Niek. Het staat wel in de omschrijving! 😊
Ik gebruik tegenwoordig de slowcooker om soep erwtensoep bonensoep linzensoep enzo te maken super handig hoor tip als je zo’n ding hebt
Misschien is dit bericht als mosterd na de maaltijd. Stuur het toch…
Heb ooit voor 60 mensen deze erwtensoep gemaakt. Gebruik voor 2 ltr. soep 2 schouderkarbonades en 100 gr. spekjes. Het smaakte perfect en was niet duur.
Ik bak het vlees niet, maar kook het zonder de spliterwten omdat ik niet zo dol ben op het uitpluizen van de karbonades met erwten smurrie… Wanneer de karbonades net gaar zijn, giet ik ze af en kook de spliterwten in de gezeefde bouillon met het vlees. Na anderhalf uur voeg ik de gesneden groenten toe en wanneer het bijna klaar is, de peper en bouillonblokjes. Heerlijk, simpel en weinig afwas.
Klinkt in ieder geval heerlijk Hettie! Dank voor de tips!
Ik ga binnenkort 15 liter soep maken als ik nu een ham wil gebruiken ipv karboade en spek. Hoeveel zou ik dan nodig hebben.
MVG,
Leon
Jeetje Leon, 15 liter soep! Dat is een enorme hoeveelheid! Als je kijkt naar het recept hier dan maakt dat ongeveer 2 liter soep. Als je hamschijven gaat gebruiken zou ik denk ik per liter een hamschijf doen? Of wellicht is dat teveel. Even kijken denk ik wat logisch is…
Allemaal gelukt. Alleen de vermenigvuldiging van de ingredienten op je site werkt niet goed. Maar de soep was super. Bedankt voor de hulp.
O fijn dat het is gelukt Leon! Ik heb even gekeken naar de vermenigvuldiging, maar dat gaat volgens mij wel goed?
Als 1-persoonshuishouden, maak ik toch een grote pan erwtensoep en vries een deel ervan in, in bakjes.
Bij opwarmen van deze diepvries soep werd de bodem van mijn pan blauw van kleur.
Op internet gezocht en daar de oplossing voor gevonden:
Doe voor je de soep in de pan doet eerst een klein laagje water in de pan en zet het vuur onder de pan aan, voeg dan pas de soep toe.
Geen las meer van een blauwe bodem daarna.
De meeste mensen voegen kruiden zoals Laurier los toe in de soep, om die later weer eruit te moeten vissen.
Schaf een thee-ei aan en doe de grove kruiden erin en laat dit aan het kettinkje in de soep (of ander gerecht) trekken.
Bij sterke kruiden is vaak een half uur trekken al genoeg.
Thee-ei eruit en even op een schoteltje uit laten lekker.
Het lekvocht op het schoteltje is sterk van smaak en kan aan de soep worden toegevoegd.
Op deze manier heb je snel en zonder te hoeven zoeken alle kruiden die je eruit wilde vissen in 1 keer eruit.
Omdat prei en uien en wortel de erwtensoep vaak wat zoetig maken, stop ik behalve Laurier ook Foelie en kruidnagel(s) in het thee-ei als tegenwicht daarvoor.
Dank voor de tips Henny! Altijd handig!
Wanneer moeten de aardappels erin? Ik lees erover heen of het staat er niet bij.
He Nancy, Het staat onder stap 5 ‘doe alle groente in de pan’. Dat is inclusief de aardappels..
Oke bedankt!
Aankomend weekend duik ik de keuken in voor dit recept…
Wat een heerlijk recept. Vandaag heb ik de erwtensoep gemaakt.
Helemaal geworden zoals gehoopt. Nu een dag in de koelkast dan hebben we morgen een heerlijke maaltijd.
Als je goed het recept volgt dan komt het allemaal goed.
Ah dat is fijn om te horen Shannon. En het is flink erwtensoep weer op het moment!
Hoi,
hoeveel liter soep krijg je met dit recept? Als in, hoe groot/ hoeveel liter moet de pan zijn die ik gebruik?
Er gaat in ieder geval twee liter water in maar met alle groentes en andere spullen heb je een grotere pan nodig. Je houdt uiteindelijk (er verdampt ook het een en ander) zo’n 2 liter over denk ik. Een flinke soeppan is dus handig.
Hi
De rookworst staat niet in je ingrediëntenlijst en ook niet in je berekening. Ik ga de soep volgende week maken!
Verhip… Heb ik nu toch stiekem vals gespeeld zonder het in de gaten te hebben! Ik heb het in ieder geval in de ingredientenlijst gezet nu!
Pingback: 41 Maaltijdsoeprecepten Om Je Vingers Bij Af Te Likken
Ik heb de soep nu inmiddels dik 2i opstaan, de geuren zijn al heerlijk! Ik vraag me alleen af of je de staafmixer ook heb gebruikt? Het is gewoon nog een losse soep.
Nee geen staafmixer. Maar het moet ook wel echt lang opstaan hoor!
Hoe lang moet de soep opstaan voordat je het gaat eten ?!?!?!
Staat niet vermeld bij t recept !
Nee maar wel in de omschrijving. Het duurt ongeveer 2-3 uur. Net zolang tot de spliterwten stukgekookt zijn.
Ik mis nog een tip. Zelf een keer gehad. Let op als de soep gaat binden en dik word. Dat het niet te droog word en aanbrandt. En ik snap nog steeds de super niet . Een blik soep voor 1 euro. Ik ben toch zeker 7 tot 8 euro kwijt voor een goede twee liter. Maar deze zal niet zo lekker zijn.
Ja die blikken van 1 euro heeft natuurlijk te maken met maken in hele grote hoeveelheden en er wordt van alles ingestopt…. Homemade is het lekkerste!