Oud Hollandse Erwtensoep

zelf erwtensoep maken | simoneskitchen.nl

Kijk… Soms heb je van die gerechten. Van die gerechten die je simpelweg nog nooit zelf gemaakt hebt. Wel veel gegeten, maar daar is het bij gebleven. En goed beschouwd kan ik ook nu nog niet zeggen dat ik zelf erwtensoep gemaakt heb. Nope….
Want deze heeft Tom gemaakt en dat heeft ie best goed gedaan… 🙂 En ook heerlijk budget vriendelijk deze soep, want 1 hoeveelheid kost slecht 5,05 en daar kun je dan 6-7 keer van eten… Met twee personen! Dat is niet verkeerd lijkt me.
En gelukkig heeft Tom netjes opgeschreven wat er allemaal in die enorme pan soep is gegaan zodat ik deze homemade soep wel met jullie kan delen. En dan beloof ik dat ik hem de volgende keer zelf zal maken… (Alhoewel…)

Zelf erwtensoep maken | simoneskitchen.nl

Oud Hollandse erwtensoep

Je hoeft niet lang te zoeken op het internet naar recepten voor ‘oud Hollandse snert’. De één die maakt zijn erwtensoep met een grote hamschijf erin, de ander vindt dat er een varkenspoot tussen de erwten moet liggen en zo heeft ieder zijn eigen ding. Omdat je tegenwoordig steeds meer van de supermarkt afhankelijk bent in plaats van vroeger de vakslager, zul je merken dat hamschijf en varkenspoot niet zomaar in de koelvakken van iedere buurtsuper prijken. Daarom heb ik ervoor gekozen om in de bovengenoemde ambachtelijke stukjes vlees te vervangen voor twee mooie varkenskarbonades.    

Ingredients:

 • 500 gr spliterwten € 0,50
 • 2 karbonades € 1,95
 • 2 speklappen € 1,02
 • 3/4 knolselderij € 0,40
 • 3 prei € 0,60
 • 4 wortels € 0,20
 • 150 gr aardappels € 0,05
 • 2 laurierblad € 0,10
 • 4 peper korrels € 0,05
 • 3 bouillonblokjes € 0,33
 • 1 rookworst (die ik vergeten ben mee te tellen)

Directions:

 1. Doe een klontje boter in de pan waarin je de soep gaat trekken. Wanneer de boter gesmolten is, gooi je de karbonades en de speklapjes in de pan en bak je deze even tot ze bruin zijn.
 2. Gooi een liter water op het vlees in de pan en breng het aan de kook. Hierna het schuim eraf scheppen (ja, ja, daar is die schuimspaan voor).
 3. Spliterwten afspoelen in een vergiet en hierna bij de afgeschuimde bouillon gooien. Ze hoeven niet eerst te weken.
 4. Laurierblaadjes, peperkorrels en de blokjes groentebouillon toevoegen. Hierna nog 1 liter water erbij gooien en de bouillon weer aan de kook brengen.
 5. Alle groenten wassen, schoonmaken en in stukjes snijden (iets kleiner dan dobbelsteentjes is prima) Wanneer alles gesneden is, doe je alle groenten in de bouillon, vuur laag zetten en de soep anderhalf tot twee uur laten pruttelen.
 6. Haal de karbonade en speklapjes uit de soep en laat deze even afkoelen. Verwijder eerst alle bot uit het vlees en snijd dan het karbonadevlees klein en doe het weer in de soep.
 7. Snijd vervolgens ook de speklap in kleine stukjes en bak deze nog even aan in een koekenpan tot hij lekker krokant is. Dan de stukjes speklap ook weer in de soep gooien.
 8. De laurierblaadjes uit de soep vissen en naar smaak zout en peper aan de soep toevoegen.
 9. Snijd de rookworst in stukjes en gooi deze een kwartier voor je de soep serveert in de soep.
 10. Wanneer je van plan bent om een deel van de soep in te vriezen (je hebt per slot van rekening een grote pan met soep op het fornuis staan), verwarm je de rookworst een kwartiertje in heet water in een aparte pannetje en doe je hem gesneden in de borden of kommen pas bij de soep.

Bewaren

Ontvang gratis het eerste hoofdstuk van Heerlijke Chaos!

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Food- and travelblogger. Houd van goed eten (wie niet?) Reist ook graag de wereld over om smaken en culturen te ontdekken. In het dagelijks leven foodfotograaf, receptontwikkelaar , reisfanaat en kattengek. Soms op een missie om gezonder te gaan leven. Altijd dan weer afgewisseld met perioden van belachelijk decadente desserts. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Humphrey en Buffy in het midden van het land.

7 comments

 1. Ik heb de soep nu inmiddels dik 2i opstaan, de geuren zijn al heerlijk! Ik vraag me alleen af of je de staafmixer ook heb gebruikt? Het is gewoon nog een losse soep.

 2. Pingback: 41 Maaltijdsoeprecepten Om Je Vingers Bij Af Te Likken

 3. Hi

  De rookworst staat niet in je ingrediëntenlijst en ook niet in je berekening. Ik ga de soep volgende week maken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *