Heerlijk ouderwetse kippensoep zoals je moeder die vroeger thuis maakte. Gemaakt met een hele kip dus je bent er iets meer tijd mee kwijt maar wel zo lekker!

ouderwetse kippensoep

Ouderwetse kippensoep

Kippensoep is zo’n typisch gerecht waarmee de meeste mensen groot zijn geworden. Het wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege de smaak natuurlijk, maar ook wordt kippensoep vaak gebruikt als remedie tegen allerlei kwaaltjes. Zo staat kippensoep bijvoorbeeld bekend als “Joodse penicilline”. Precies vanwege die helende eigenschappen.

Zeker als je verkouden bent of een griepje hebt krijg je vaak een ouderwetse kippensoep voorgeschoteld. En je voelt je dan ook vaak beter. Of het nou een placebo effect is of niet!

Ouderwetse kippensoep

Wondermiddel

Dat kippensoep wordt gezien als een soort wondermiddel is ook eigenlijk niet zo heel erg gek. Tijdens het koken van de kip in het water komen er namelijk allerlei gezonde stofjes vrij uit de botten en uit het kippenvlees. Een van de aminozuren die vrijkomt is cysteïne, dat weer vergeleken kan worden met acetylcysteïne, een medicijn dat wordt gegeven aan patiënten die lijden aan bronchitis. Het werkt dan ook slijmoplossend. Dus een kopje ouderwetse kippensoep als je verkouden bent is zo gek nog niet!

Kippensoep is ook typisch zo’n gerecht waarvan iedereen wel een variatie heeft. Over de hele wereld kun je diverse soorten kippensoep vinden. In Griekenland heet het avgolemono (Griekse kippensoep met ei en citroen), in Thailand ken je vast wel Tom Kha Gai (Thaise kokos-kippensoep) en zo zijn er nog veel meer voorbeelden te vinden.

Ouderwetse kippensoep

Maken van de ouderwetse kippensoep

Voor het maken van deze overheerlijke pan met comfortfood heb je wel een beetje geduld nodig. De tijd heb je nodig, want hoe langer het duurt des te intenser wordt de smaak van de soep. Peper en zout heb je dan al eigenlijk niet meer nodig, want de smaken uit de kip en de groentes doen al het werk al voor je.

Ik hou meestal minimaal twee uur aan voor het maken van de ouderwetse kippensoep. Maar het is ook geen drama als de soep langer op staat. Dat gezegd hebbende denk ik dat je dit ook heel goed kunt maken in een slowcooker.

Ik maakte al eens een kippenbouillon in de slowcooker en dat was ook waanzinnig lekker. Dus in de slowcooker komen de smaken nog meer tot hun recht. Hou in dat geval een uur of 7-8 aan voor het maken van de soep.

Je maakt vrij veel kippensoep met dit recept, maar je kunt het goed invriezen. Hou dan wel de verse peterselie nog apart en voeg dat na het opwarmen uit de vriezer toe. Geen drama als je het mee invriest maar verse kruiden doen het beter als ze vers zijn. 😉

ouderwetse kippensoep

Ouderwetse kippensoep

4.67 van 3 stemmen
GangHoofdgerecht, Soep
KeukenHollandse keuken

Soep zoals je het vroeger thuis te eten kreeg; ouderwetse kippensoep!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 30 minuten
bereiding 2 uur
totaal 2 uur 30 minuten

6 personen

Ingrediënten

  • 1 hele kip circa 1,5 kg
  • 3 liter water
  • 1 prei gewassen, de helft in stukken en de helft in dunne ringen
  • 2 wortels 1 in stukken en 1 in kleine blokjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij 1 in stukken en 1 in kleine blokjes gesneden
  • 1 grote ui grof gehakt
  • 3 teentjes knoflook grof gehakt
  • 1 laurierblad
  • 1 tl tijm
  • 1 tl rozemarijn
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse peterselie fijngesneden

  • Begin met het schoonmaken van de hele kip. Verwijder eventuele overtollige vetten en spoel de kip af onder koud water. Snijd de kip in stukken, zoals drumsticks, dijen en borst.
  • Breng een grote soeppan met 3 liter water aan de kook. Voeg de kipstukken toe aan het kokende water en laat ongeveer 5 minuten koken. Dit helpt om eventueel bloed en onzuiverheden uit de kip te verwijderen. Giet daarna het water af en spoel de kipstukken af onder koud water.
  • Vul de soeppan opnieuw met 3 liter water en voeg de kipstukken, grote stukken prei, wortels, bleekselderij, ui, knoflook, laurierblad, tijm en rozemarijn toe. Breng het geheel aan de kook en zet vervolgens het vuur lager, zodat het zachtjes pruttelt. Laat de soep ongeveer 1,5 tot 2 uur sudderen, totdat de kip gaar en mals is geworden.
  • Haal de gekookte kipstukken uit de soep en laat ze iets afkoelen. Verwijder het vlees van de botten en snijd of trek het in kleine stukjes.
  • Zeef de bouillon en breng op smaak met peper en zout. Voeg de fijngesneden prei, blokjes wortel en bleekselderij samen met het gesneden kippenvlees toe aan de soep en laat het geheel nog eens 10-15 minuten zachtjes koken, zodat de smaken goed kunnen mengen.
  • Garneer elke portie met wat verse gehakte peterselie.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 347kcal | Koolhydraten: 10g | Eiwit: 46g | Vet: 13g | Verzadigd vet: 4g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 3g | Cholesterol: 590mg | Natrium: 246mg | Kalium: 728mg | Vezels: 1g | Suiker: 3g | Vitamine A: 27694IU | Vitamine C: 38mg | Calcium: 69mg | Ijzer: 14mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.