Soep zoals je het vroeger thuis te eten kreeg; ouderwetse kippensoep!
Voorbereidingstijd: 30 minutenmin
Bereidingstijd: 2 uuruur
Totale tijd: 2 uuruur30 minutenmin
Porties: 6personen
Ingrediënten
1hele kipcirca 1,5 kg
3literwater
1preigewassen, de helft in stukken en de helft in dunne ringen
2wortels1 in stukken en 1 in kleine blokjes gesneden
2stengelsbleekselderij1 in stukken en 1 in kleine blokjes gesneden
1grote uigrof gehakt
3teentjes knoflookgrof gehakt
1laurierblad
1tltijm
1tlrozemarijn
Zout en peper naar smaak
Verse peterseliefijngesneden
Instructies
Begin met het schoonmaken van de hele kip. Verwijder eventuele overtollige vetten en spoel de kip af onder koud water. Snijd de kip in stukken, zoals drumsticks, dijen en borst.
Breng een grote soeppan met 3 liter water aan de kook. Voeg de kipstukken toe aan het kokende water en laat ongeveer 5 minuten koken. Dit helpt om eventueel bloed en onzuiverheden uit de kip te verwijderen. Giet daarna het water af en spoel de kipstukken af onder koud water.
Vul de soeppan opnieuw met 3 liter water en voeg de kipstukken, grote stukken prei, wortels, bleekselderij, ui, knoflook, laurierblad, tijm en rozemarijn toe. Breng het geheel aan de kook en zet vervolgens het vuur lager, zodat het zachtjes pruttelt. Laat de soep ongeveer 1,5 tot 2 uur sudderen, totdat de kip gaar en mals is geworden.
Haal de gekookte kipstukken uit de soep en laat ze iets afkoelen. Verwijder het vlees van de botten en snijd of trek het in kleine stukjes.
Zeef de bouillon en breng op smaak met peper en zout. Voeg de fijngesneden prei, blokjes wortel en bleekselderij samen met het gesneden kippenvlees toe aan de soep en laat het geheel nog eens 10-15 minuten zachtjes koken, zodat de smaken goed kunnen mengen.
Garneer elke portie met wat verse gehakte peterselie.