Omega 3 is een vetzuur dat niet door ons lichaam kan worden aangemaakt, wat betekent dat we het uit onze voeding moeten halen. Het is een voedingsstof waarvan bekend is dat deze een belangrijke rol speelt bij de gezondheid van ons hart, de hersenfunctie en andere lichaamsfuncties. Maar wat ook steeds bekender wordt is dat veel mensen een tekort aan deze belangrijke vetzuur hebben. Of een verkeerde verhouding omega 6 vs omega 3.

omega3

Wat zijn omega 3 vetzuren?

Omega 3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die van nature voorkomen in bepaalde voedingsmiddelen, zoals vette vis (zoals zalm, tonijn en makreel), noten en zaden (zoals chiazaad en lijnzaad) en plantaardige oliën (zoals lijnzaadolie en koolzaadolie). Er zijn drie soorten omega 3 vetzuren: ALA (alfa-linoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur).

Waarom is omega 3 belangrijk voor onze gezondheid?

Omega 3 vetzuren zijn ontzettend belangrijk voor de gezondheid van ons hart, omdat ze kunnen helpen bij het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast spelen ze een cruciale rol bij de ontwikkeling en functie van onze hersenen en ogen.

omega3

Hoeveel omega 3 hebben we nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega 3 vetzuren is ongeveer 250-500 milligram per dag. Dit kan worden verkregen door het eten van vette vis, noten en zaden, of door het gebruik van omega 3 supplementen. Vette vis, noten en zaden en plantaardige oliën zijn goede bronnen van omega 3 vetzuren. Vette vis is een van de beste bronnen van EPA en DHA, terwijl noten en zaden rijk zijn aan ALA. Plantaardige oliën, zoals lijnzaadolie en koolzaadolie, zijn ook rijk aan ALA.

Kunnen we genoeg omega 3 uit onze voeding halen?

Het kan soms moeilijk zijn om genoeg omega 3 uit onze voeding te halen, vooral als we geen fan zijn van vis. In onze voeding en met name in bewerkte voedingsmiddelen komt ontzettend veel omega 6 voor, waardoor de verhouding van deze twee vetzuren niet meer optimaal is. Idealiter is die verhouding 3:1 maar bij de meeste mensen is dat eerder 20:1. Belangrijk om te weten is dat omega-3 ontstekingsremmend is en omega-6 ontstekings bevorderend.

Haal je niet genoeg uit je voeding dan zijn supplementen een goede keuze. En in onze huidige maatschappij geldt dat voor nagenoeg alle mensen.

Er zijn verschillende soorten omega 3 supplementen beschikbaar, zoals visolie capsules en plantaardige supplementen. Onthoud dat het van belang is alleen supplementen te gebruiken die zijn geproduceerd door gerenommeerde fabrikanten en die voldoen aan de aanbevolen veiligheidsnormen. Check hiervoor zeker ook de ingrediënten. Vaak worden goedkope supplementen volgestopt met weinig omega-3 en vooral heel veel vulstof.

Hoe kunnen we omega 3 toevoegen aan onze voeding?

Er zijn verschillende manieren om meer omega 3 toe te voegen aan onze voeding. Een gemakkelijke manier om meer omega 3 binnen te krijgen, is door vette vis te eten, zoals zalm, tonijn en makreel. Als je geen fan bent van vis, kun je ook noten en zaden aan je dieet toevoegen, zoals chiazaad, lijnzaad en walnoten. Andere opties zijn het gebruik van omega 3 verrijkte eieren, yoghurt of melk. Ben je geen fan van deze producten of slik jij liever supplementen? Ga dan eens op zoek naar omega 3 supplementen. Lees goed de bijsluiter door en vraag eventueel extra informatie aan je arts zodat je zeker weet dat je de supplementen op de juiste manier gebruikt.

Overigens; zoals ik hierboven aangaf zijn beide omega’s nodig. Dus je hebt zowel 6 als 3 nodig. Maar een teveel van 6 zorgt voor laaggradige ontstekingen en kan op de lange termijn allerlei gezondheidsklachten veroorzaken.

Delen is fijn!