Simone's Kitchen

Op de snijplank… Aardbeien

Aardbeien op een stokje | simoneskitchen.nl

Na vorige week de koningin van de groente op de snijplank te hebben gehad, houden we het in vorstelijke sferen. Vandaag staat het zomerkoninkje centraal: de aardbei.
We zitten inmiddels al volop in het aardbeienseizoen (hoogseizoen loopt van juni t/m oktober), dus de Hollandse aardbeien zijn nu ook makkelijk te kopen.
Vol en zoet van smaak, is deze rode krachtpatser net iets lekkerder dan zijn zusjes die veelal uit Spanje en Israël komen. En dat het een rode krachtpatser is, is ook niet zomaar uit de lucht gegrepen, want een handje aardbeien (ongeveer 100 gram) bevat al snel meer vitamine C dan een sinaasappel.

Aardbeien in de melk | simoneskitchen.nl
Ze zitten hiernaast ook nog bommetje vol met andere voedingsstoffen, zonder dat ze veel calorieën bevatten. Hierdoor zijn ze bij uitstek geschikt als snack tussendoor, omdat je snel over je trek heen bent en toch niet zoveel calorieën eet.
Omdat dit rode vruchtje zo barstensvol voedingsstoffen zit, was er waarschijnlijk geen ruimte meer over voor de zaadjes, dus heeft de aardbei die maar aan de buitenkant zitten. De gele pitjes zijn namelijk de zaadjes.
En nu, we toch bezig zijn: de aardbei is eigenlijk geen vrucht maar een uit zijn krachten gegroeide onderkant van de bloem van de aardbeienplant.

Nog wat andere aardbei feitjes:

  • Wanneer je aardbeien afspoelt doe dit dan altijd met de kroontjes er nog aan. Doe je dit niet dan gaat er veel smaak verloren en wordt de aardbei erg waterig
  • Als een aardbei eenmaal gekneusd is, gaat hij snel schimmelen. Sterker nog, dan neemt hij zijn vriendjes en vriendinnetjes graag mee in het schimmelen. Het is dus beter om aardbeien te bewaren op een bord naast elkaar. Aardbeien kunnen in de koeling nog een dag of 3 bewaard blijven.
  • Wanneer je aardbeien invriest, vries ze dan ook in op een bord en doe ze pas in een bewaarzak als ze helemaal bevroren zijn
  • Het hartvormige zoete, vruchtje werd vroeger beschouwd als lustopwekkend (ik weet het: lustopwekkend klinkt stom, maar ik vind afrodisiacum echt een stom woord, dus dat gebruik ik zeker niet). Geen wonder dat het goed combineert met room en die andere lustenaar, chocola
  • Aardbeien combineren geweldig met balsamico. Dit heeft ermee te maken dat beide ingrediënten een aantal identieke smaakmoleculen heeft.

Qua smaak combineert de zoete aardbei met ongelofelijk veel andere smaken, dus alle reden om flink met dit prachtige ‘vruchtje’ te experimenteren.
Hier een paar combinaties en recepten ter inspiratie:

Aardbeien tiramisu | simoneskitchen.nl

De klapper van de site is toch wel de aardbeien tiramisu!

Wil je weten wat er nog meer voor aardbei gerechten op deze site te vinden zijn? Klik hier voor een compleet overzicht van recepten met aardbei.
Ja, wat een geweldige vrucht, euhhh, ik bedoel bloem, is die aardbei toch, he?

Alle recepten met aardbeien op de site vind je hier

Delen is fijn!

Avatar

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!