Een mooie gietijzeren pan is niet alleen een Eye-catcher op je aanrecht, maar ook een aanwinst voor het leven. Mits je je pan wel goed verzorgt. Daarom zet ik alles dat je moet weten over gietijzeren pannen op een rijtje, zodat jij je pannen je hele leven lang kunt gebruiken!

Waarom een gietijzeren pan? 

Er zitten een aantal mooie voordelen aan een pan gemaakt van gietijzer. Zo blijft deze lang op een hete temperatuur. Het duurt even voordat gietijzer warm is maar als deze eenmaal heet is geleidt het ijzer zo goed de warmte, dat de pan lang heet zal blijven. Het is dan ook uitstekend geschikt voor het schroeien van een flink stuk vlees. Maar ook voor het langzaam en laag stoven van gerechten. Ook blijft een pan van gietijzer je leven lang goed. Ik vertel je zo hoe je dat doet. 

Gietijzeren pannen

En geloof het of niet, het is een poreus materiaal. De vetten in de oliën waar je mee bakt zullen in de bovenste laag van het gietijzer trekken. Dit klinkt als iets slechts, maar is juist heel goed. Hierdoor zal de pan juist beter en beter gaan bakken omdat zich een natuurlijke anti-aanbaklaag vormt. 

Schoonmaken 

Je kunt je gietijzeren pan het beste schoonmaken met wat water en een zacht sponsje of afwasborstel. Schrob zachtjes tot alle etensresten zijn verdwenen. Gebruik geen zeep, dit kan de vetlaag en het ijzer aantasten. Is je pan héél vies, dan kun je wel een beetje afwasmiddel gebruiken. Maar zorg wel dat je dit altijd goed afspoelt met water. 

Een andere optie is het steriel koken van de pan. Zodra de pan boven de 100 graden komt, zullen alle bacteriën dood gaan. Zet de pan op een hoog vuur (uiteraard zonder iets erin) en laat staan tot de pan heet is. Wrijf daarna met een droge doek of keukenpapier schoon. 

Onderhouden

Door veel gebruik en schoonmaken kan het zijn dat de bovenste laag van het gietijzer licht uitdroogt. Je zult zien dat eten sneller blijft kleven aan de pan, of de pan snel aanbakt, verbrandt of droge vlekken vertoont. Druppel dan 2 theelepels lijnzaadolie aan de binnenkant van de pan. Smeer dit uit met een droge, schone doek of keukenpapier. Zo zal de bovenste ijzerlaag de olie opnemen. Blijf met schoon keukenpapier de pan vegen tot deze niet meer vet aanvoelt. 

Gietijzeren pan

Resetten 

Wil je de vetlaag ‘resetten’, geurt de pan te veel of wil je gewoon met een schone lei beginnen? Dat kan. Gebruik een staalsponsje en schrob de bovenste laag er helemaal af. Je zult nu het pure gietijzer weer zien. Zorg dat het hele oppervlak goed geschrobd is. 

Hierna is het belangrijk om de pan in te branden. Dat doe je als volgt: 

  • Maak de pan goed schoon met water en een sponsje.
  • Droog de pan goed af. 
  • Druppel wat lijnzaadolie in de pan en zorg dat het hele oppervlak hiermee is bedekt. 
  • Veeg met een keukenpapiertje alle resten van de olie weg. 
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  • Plaats de pan op een bakpapiertje (om eventuele druppels op te vangen) gedurende een uur ondersteboven in de oven. 
  • Draai de oven uit en laat de pan in de oven afkoelen. Je pan is nu klaar voor gebruik. 

Belangrijk: reset je pan niet te vaak. Dit is niet goed voor het gietijzer en echt een ‘geval van nood’ maatregel. 

Delen is fijn!