Hartig taartje met witlof en aardpeer

Hartig witloftaartje met aardpeer | simoneskitchen.nl

Groentevol taartje

Eigenlijk jammer dat de kerstdagen zelden in het teken staan van groente. De held van het gerecht is toch vaak vlees of in een enkele geval vis. Wat dat betreft mag er nog wel wat veranderen. Doen we gewoon de groente in de hoofdrol en vlees of vis in de bijrol. Niet dat dit fijne taartje nu meteen geschikt als hoofdgerecht hoor. Daarvoor is het dan weer een tikkie aan de lichte kant. Maar wel leuk als bijgerecht of wat dacht je van brunchgerecht?

Witloftaartje met aardpeer | simoneskitchen.nl

Aardpeer

Voor dit taartje gebruikte ik witlof en aardpeer. Nu was mijn ervaring met aardpeer dat het nogal snel verkleurd dus ik kookte de aardpeer dit keer even kort in de slagroom. Dat moet natuurlijk eigenlijk in de melk maar die had ik niet in huis. Dus slagroom werd het. En dat werkte goed! Ik maakte het taartje met bladerdeeg dat eerst even blind gebakken is. Dat is niet helemaal noodzakelijk maar wel het lekkerste en dan weet je zeker dat het bladerdeeg gaar is.

PS. Vanaf 10 januari organiseer ik de Groentechallenge! Je kunt je nu alvast opgeven want tot 31 december is de prijs niet € 15,- maar slechts € 10,-! Doe je mee?

Aardpeer taartje met witlof

Ingredienten:

  • 4 plakken bladerdeeg (ontdooid)
  • 2 stronkjes witlof
  • 3-4 stuks aardpeer, in plakjes
  • 250 ml slagroom
  • 3 eieren
  • geraspte kaas voor erover, optioneel
  • paar blaadjes salie
  • 1 ei, om het bladerdeeg in te smeren

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180˚C.
  2. Neem vier kleine taartvormpjes en beleg deze met het bladerdeeg. Je kunt ook een grotere gebruiken. In dat geval druk je de bladerdeeg aan elkaar zodat het een geheel vormt. Prik wat gaatjes in het bladerdeeg.
  3. Verfrommel een stuk bakpapier, vouw het weer uit en leg in je taartvormpjes. Bedek deze met droge bonen, rijst of bakbonen en zet 15 minuten in de oven.
  4. Haal eruit, verwijder het bakpapier en de bonen. Bestrijk het bladerdeeg met ei en zet nog 10 minuten terug.
  5. In de tussentijd kook je de plakjes aardpeer beetgaar en snij je de witlof in fijne reepjes.
  6. Breek de eieren in een kom en voeg hier de – afgekoelde – slagroom waar je de aardpeer in hebt gekookt bij. Meng het even goed door en voeg peper en zout toe.
  7. Doe de witlof in de vormpjes en voeg de plakjes aardpeer toe. Giet je slagroom, ei-mengsel eroverheen en druk de blaadjes salie erin. Bestrooi optioneel met geraspte kaas.
  8. Zet in de oven voor 15-20 minuten of tot het taartje goudbruin is geworden.

Wil jij graag gezond koken zonder onnodige toevoegingen?

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.