Aardpeer valt in de categorie “vergeten groente”, maar met dit lekkere recept voor een aardpeer taartje met witlof vergeet je hem nooit meer. Ook perfect als bijgerecht voor de kerstdagen

Aardpeer taartje met witlof

Aardpeer taartje met witlof

Eigenlijk jammer dat de kerstdagen zelden in het teken staan van groente. De held van het gerecht is toch vaak vlees of in een enkele geval vis. Wat dat betreft mag er nog wel wat veranderen. Doen we gewoon de groente in de hoofdrol en vlees of vis in de bijrol. Niet dat dit fijne aardpeer taartje nu meteen geschikt als hoofdgerecht hoor. Daarvoor is het dan weer een tikkie aan de lichte kant. Maar wel leuk als bijgerecht of wat dacht je van brunchgerecht?

aardpeer taartje met witlof

Aardpeer

Voor dit taartje gebruikte ik witlof en aardpeer. Nu was mijn ervaring met aardpeer dat het nogal snel verkleurd dus ik kookte de aardpeer dit keer even kort in de slagroom. Dat moet natuurlijk eigenlijk in de melk maar die had ik niet in huis. Dus slagroom werd het. En dat werkte goed! Ik maakte het taartje met bladerdeeg dat eerst even blind gebakken is. Dat is niet helemaal noodzakelijk maar wel het lekkerste en dan weet je zeker dat het bladerdeeg gaar is.

De witlof snij ik in dunne reepjes en gaat rauw in de taartjes. Tijdens het bakken in de oven gaart dat voldoende, maar je kunt het – optioneel – ook even aanbakken. Ik vond dat niet nodig. Als finishing touch gaat er op het aardpeer taartje nog wat blaadjes salie. Die zijn heerlijk als smaakmaker.

Ik heb hier geen geraspte kaas over de bovenkant gestrooid, maar dat is zeker een goede optie en geeft het nog meer smaak. De taartjes zouden ook goed werken met blauwe kaas.

Hartig witloftaartje met aardpeer | simoneskitchen.nl

Aardpeer taartje met witlof

Nog geen review
GangBijgerecht
KeukenHollandse

Dit lekkere hartige taartje is perfect voor de wintermaanden!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 25 minuten
bereiding 25 minuten
totaal 50 minuten

4 personen

Materiaal

  • 4 taartvormpjes 10 cm met losse bodem

Ingrediënten

  • 4 plakken bladerdeeg ontdooid
  • 2 stronkjes witlof
  • 3-4 stuks aardpeer in plakjes of blokjes
  • 250 ml slagroom
  • 3 eieren
  • geraspte kaas voor erover, optioneel
  • paar blaadjes salie
  • 1 ei om het bladerdeeg in te smeren

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Neem vier kleine taartvormpjes en beleg deze met het bladerdeeg. Je kunt ook een grotere gebruiken. In dat geval druk je de bladerdeeg aan elkaar zodat het een geheel vormt. Nadat je het bladerdeeg in de vorm hebt gedaan, prik je wat gaatjes in de bodem met een vork.
  • Verfrommel een stuk bakpapier, vouw het weer uit en leg in je taartvormpjes. Bedek deze met droge bonen, rijst of bakbonen en zet 15 minuten in de oven.
  • Haal eruit, verwijder het bakpapier en de bonen. Bestrijk het bladerdeeg met ei en zet nog 10 minuten terug.
  • In de tussentijd kook je de plakjes aardpeer beetgaar in de slagroom en snij je de witlof in fijne reepjes.
  • Breek de eieren in een kom en voeg hier de – afgekoelde – slagroom waar je de aardpeer in hebt gekookt bij. Meng het even goed door en voeg peper en zout toe.
  • Doe de witlof in de vormpjes en voeg de plakjes aardpeer toe. Giet je slagroom, ei-mengsel eroverheen en druk de blaadjes salie erin. Bestrooi optioneel met geraspte kaas.
  • Zet in de oven voor 15-20 minuten of tot het taartje goudbruin is geworden.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 404kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwit: 13g | Vet: 34g | Verzadigd vet: 20g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 9g | Transvet: 0.02g | Cholesterol: 253mg | Natrium: 208mg | Kalium: 455mg | Vezels: 2g | Suiker: 7g | Vitamine A: 1374IU | Vitamine C: 4mg | Calcium: 215mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.