Witlofsalade met tomaatjes
Een lekker frisse witlofsalade met kerstomaatjes en als verrassend element een rijpe banaan door de dressing. Ideaal als bijgerecht of als lunchgerecht.
Witlofsalade met kerstomaat en banaandressing
Witlof vind ik misschien wel een van de lekkerste groentes voor in een snelle salade zoals hier in deze witlofsalade. het is snel en ik hou van dat kleine beetje bitter van de witlof. Alhoewel dat bittere dus tegenwoordig ver te vinden is. Hou je wel van bitter zoek dan naar biologische witlof. Die zijn vaak nog wel met de smaak van vroeger. Hou je er niet van, dan is ‘gewone’ witlof uit de supermarkt de beste keuze.
Er gaan vrij veel noten door deze witlofsalade waardoor het geen hele lichte salade is geworden. Uiteraard kun je de hoeveelheid hiervan goed verminderen. Doe door de helft of nog minder naar smaak.
Beetje gek
Ik was de dressing voor deze witlofsalade aan het maken toen ik ineens een gekke gedachte had. De salade bestond – zoals gebruikelijk – uit van alles dat ik nog in de koelkast had liggen en ik maakte een dressing die lekker was maar nog wel wat extra kon gebruiken. Witlof is een tikkeltje bitter en iets zoets door de dressing werkt altijd goed. In eerste instantie wilde ik een appel door de salade doen, maar bedacht toen dat ik nog een overrijpe banaan had liggen.
Banaan??
Best een tikkeltje maf om een banaan aan een dressing toe te voegen maar het smaakte super lekker. Waar je normaal misschien eerder een beetje honing zou toevoegen zorgde de banaan in dit geval voor de nodige zoete smaak. Ik vond het een succes en ga er zeker nog een keer wat anders mee proberen! Voor nu dus het recept voor deze lekkere witlofsalade.
Hou je niet van banaan of heb je toevallig geen overrijpe banaan in huis dan kun je de salade natuurlijk ook maken zonder. In de dressing kun je als alternatief een theelepeltje honing doen of wat zoete azijn.
Fan van witlof? Check vooral ook de zomerse witlofsalade met nectarines of de witlofovenschotel met mosterdsaus.
Witlofsalade met tomaatjes
Ingrediënten
- 2 stronkjes witlof in reepjes gesneden
- 150 gr kerstomaatjes in twee of vier gesneden
- paar takjes platte peterselie
- 50 gr amandelen geroosterd en gehakt
- 50 gr walnoten gehakt
- 2 el zonnebloempitjes
- 2 el pompoenpitten
- 1 tl hennepzaadjes
Dressing
- 2 el mayonaise
- 1 el olijfolie
- 1 el tomaatazijn of andere zoete azijn
- 1/2 hele rijpe banaan
- peper
- zout
Instructies
- Doe de groente, de tomaat en alle andere ingrediente bij elkaar in een grote kom.
- Maak de dressing door eerst de banaan met een vork te pureren, voeg wat olie toe, azijn, peper en zout en proef of het nog iets extra nodig heeft.
- Eet smakelijk!
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.