Havermout met peer en kaneel

Tussen al dat kerstgeweld leek het me ook een goed moment om eens na te denken over een lekker winters ontbijt. De overnight havermout komt links en rechts je neusgaten uit en eerlijk is eerlijk, ik ben er ook een fan van. Waar ik iets minder fan van ben is die koude kledder op de vroege morgen. Heerlijk hoor op een zomerse dag als buiten de mussen van het dak vallen door de hitte, maar in de winter wil ik liever iets warmers. En om die overnight oats weer op te warmen dat gaat me dan net weer wat te ver.

Havermout met stoofpeertjes | simoneskitchen.nl

Taak dus om een soort instant havermout pap te bedenken met winterse smaken. Voor mij betekent dat al heel snel kaneel, steranijs en kruidnagel. Stop die drie samen en het is wat mij betreft instant kerst. Normaal moet je havermout natuurlijk koken voor een paar minuten omdat de haver anders te hard is, maar Wouter van Yoghurt Barn bedacht dat het een goed idee was om de havermout eerst even door de blender of keukenmachine te doen. Het wordt zo veel fijner waardoor je eigenlijk een instant havermout creëert. Warme schuimende melk erop, verse ingrediënten erbij en hop; klaar.

Havermout met stoofpeertjes | simoneskitchen.nl

Zo heb je de geneugten van een lekker bord pap maar dan klaar binnen drie minuten. In mijn geval moet je dan wel al de stoofpeertjes klaar hebben staan natuurlijk anders wordt het wel even iets langer.. 😉 Ik heb de peertjes gestoofd in kaneel, steranijs en kruidnagel met een beetje kardemom. Vervolgens heb ik een vleugje van diezelfde smaken toegevoegd aan de havermout. Het gaat heel goed samen met wat geroosterde noten (walnoten, pecannoten), rozijnen, kokosnoot, stukjes chocola, cranberry saus, de lijst is eindeloos!

yoghurt barn logo | simoneskitchen.nl

Dit recept werd mede mogelijk gemaakt door Yoghurt Barn.

Stoofpeertjes met havermout | simoneskitchen.nl

Havermout met stoofpeertjes

Nog geen review

Dit is op zich een heel snel gerecht maar maak je eerst de stoofpeertjes dan duurt het uiteraard langer zoals hieronder aangegeven
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 40 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 80 gr havermout
  • 400 ml melk
  • 5 stoofpeertjes
  • 100 gram suiker
  • 4 stokjes kaneel
  • 3 stuks steranijs
  • stukje gember van 10 cm
  • 500 ml cranberry sap ongeveer 500 ml
  • 1 el pecannoten handje gehakt
  • kardemom 3 peulen gekneusd

Om te serveren:

  • honing
  • pure chocola
  • pecannoten

  • Maak de stoofpeertjes een dag of een paar uur van tevoren klaar zodat het is afgekoeld tegen de tijd dat je wilt ontbijten. Je kunt ze uiteraard ook warm eten maar dat is wat minder praktisch om het voor het ontbijt nog te moeten maken.
  • Om de peertjes mooi rood te laten stoven gebruik ik het liefste rode wijn, maar dat past iets minder goed bij een ontbijt gerecht (alhoewel het is bijna kerst toch?) Neem hiervoor in de plaats cranberry sap en kook de peertjes hierin tot ze gaar zijn. Voor je ze op het vuur zet doe je er de kaneel, de steranijs, de gember en de kardemom bij.
  • Terwijl de stoofpeertjes pruttelen bereid je de havermout voor. Doe de vlokken in een staafmixer bakje en blend even kort tot je een fijne structuur overhoud. Zet het vast klaar in een bakje.
  • Als je klaar bent om het te eten, verhit je melk en schuimt die lekker op tot de melk tegen de kook aan is. Giet op de havermout en roer het geheel goed door. Decoreer daarna met de stoofpeertjes, pecannoten, chocoladestukjes en honing. Je kunt het nog afmaken door een stufje kaneel eroverheen te strooien

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 412kcal | Koolhydraten: 96g | Eiwit: 8g | Vet: 3g | Verzadigd vet: 1g | Cholesterol: 5mg | Natrium: 51mg | Kalium: 603mg | Vezels: 11g | Suiker: 67g | Vitamine A: 310IU | Vitamine C: 21.2mg | Calcium: 205mg | Ijzer: 2.1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.