Simone's Kitchen

Gestoofde kweepeer met specerijen

Gestoofde kweepeer met specerijen

Goedbeschouwd is een kweepeer best een lelijk ding…Zou dat de reden zijn dat ie niet zo populair is? Want in dit geval is het gezegde; ruwe bolster, blanke pit, echt heel erg van toepassing. Als je eenmaal door die achterlijk harde schil heen ben gekomen en een poosje hebt gewacht tot ze gestoofd zijn.. dan zijn ze echt heerlijk.

Ze zijn tegenwoordig iets beter verkrijgbaar dan vroeger, maar het is nog steeds niet zo dat je een kweepeer in elke supermarkt tegenkomt. Jammer want dit is echt wel een vrucht waar je wat mee kunt.

De kweepeer is blijkbaar familie van de rozen. En als je weet hoe heerlijk deze vrucht ruikt, wordt die familieband ineens een heel stuk logischer. De wetenschappelijke naam van de kweepeer is Cydonia oblonga en hij komt oorspronkelijk uit het gebied rondom de Kaspische zee. Het schijnt dat de vrucht aan een soort van comeback bezig is hier in Nederland maar uiteraard is het bij mij in de buurt natuurlijk weer niet te vinden. De mooiste kweeperen heb ik zelfs in Duitsland moeten halen (maar dat was meer omdat ik daar toevallig was en er tegenaan liep) en in Nederland schijn je ze op sommige markten en vaak bij Turkse of Marokkaanse winkels te kunnen kopen.

Kweepeer – foto: Fotolia

De kweepeer kun je niet rauw eten, ondanks het feit dat hij ook verwant is aan de appel, de peer en de lijsterbes. Als je eenmaal een kweepeer hebt open gesneden dan begrijp je ook wel waarom het rauw niet te eten is. De vrucht is kei- en keihard. Let dus op met schillen want je hebt er echt een goed mes voor nodig en dan nog is er risico dat je uitschiet. Al die moeite om de vrucht schoon te maken resulteert dan wel in een fantastische smaak. De moeite dus meer dan waard.

De kweepeer is bijzonder geschikt voor het maken van jam, te gebruiken in stoofpotten of als een soort van stoofpeer. Voor meer informatie en meer recepten kun je eens een kijkje nemen op de site van Okke Amerongen. Je vind hier recepten, informatie waar je de kweepeer kunt kopen en tips voor bewaren en nog veel meer.

Het kweepeer seizoen loopt van oktober t/m januari.

Print recept Pin recept
4 van 1 stem

Gestoofde kweepeer met specerijen

Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 45 min
Totale tijd: 1 uur
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 4 stuks kweepeer
  • 1 liter water
  • 2 cups suiker
  • 1 stokje kaneel
  • 4 stukken sinasappelschil zonder het wit
  • 4 stukken citroen schil zonder het wit
  • 6 groene kardamom peulen geplet
  • 3 ster anijs

Instructies

  • Schil de kweepeer, snijd in vieren en haal het klokkenhuis eruit. Doe voorzichtig omdat ze erg moeilijk te snijden zijn. Dus snij jezelf vooral niet!
  • Je kunt ze in water doen want ze verkleuren erg snel. Ik heb ze in water gedaan maar vond het nou niet echt helpen, dus wellicht voor volgende keer een beetje citroensap in het water doen.
  • Doe 1 liter water in een pan samen met de suiker, citroen en sinaasappel en citroen schillen, de steranijs en de kardemom peulen en breng aan de kook tot alle suiker is opgelost.
  • Voeg de kweepeer toe en kook alles zachtjes voor ongeveer 30-45 minuten of tot de kweepeer zacht genoeg is dat een mes er doorheen glijdt als je die erin steekt.
  • Laat afkoelen in de siroop. Verwijder de oneetbare specerijen en bewaar tot een week in de koelkast.
Gang: Dessert
Trefwoord: kweepeer

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.