Het stond al een hele tijd op mijn wensenlijstje; zelf membrillo maken. Ik ben dol op kweepeer en membrillo is een heerlijke manier om een overdosis kweepeer te gebruiken. Het is makkelijk (kost alleen wel wat tijd) en is heerlijk met een blokje oude kaas of als onderdeel van een kaasplank.

Membrillo maken

Membrillo

Membrillo wordt gemaakt van de kweepeer en wel van de hele kweepeer. Ik heb helaas geen kweepeerboom in mijn tuin dus ik moet altijd een beetje zoeken waar ik ze kan vinden. Deze haalde ik uit Frankrijk toen ik daar op bezoek was. Daar liggen ze gewoon in de supermarkt. Meestal zijn ze goed verkrijgbaar bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt. En heb je ze in de tuin staan dan heb je ongetwijfeld een overdosis en is membrillo maken een goede oplossing.

Om het te maken begin je met het schoonmaken van de kweepeer. Je borstelt ze goed schoon aan de buitenkant en snij ze in vieren. Je laat schil en klokhuis gewoon zitten. Die verwijder je later. Breng nu de pan aan de kook met de citroen erbij.

Membrillo maken

Pureren

Als de kweepeer ongeveer een uur heeft gekookt zal het mooi zacht zijn geworden. Het kan zijn dat het langer of korter duurt en ligt aan het formaat van je kweeperen. Haal nu de kweepeer uit het water en laat afkoelen tot het weer hanteerbaar is.

Je verwijdert nu de klokhuizen en de steeltjes en je doet het geheel in een blender. Draai het tot een gladde puree en doe over in een pannetje. Het is handig als je een anti-aanbak pannetje hebt want het kan snel aankoeken.

Voeg nu de suiker, kaneel en steranijs toe en breng het geheel aan de kook. Het kan ook gaan spetteren dus doe er een deksel schuin op of gebruik een spatdeksel. Zet het vuur laag en laat het net zo lang koken tot het goed is ingedikt. Het moet een beetje loskomen van de zijkanten van de pan. Dan is je membrillo in principe klaar.

Stort het nu over in een platte schaal. Niet te groot want dan wordt het heel dun (waar ik de eerste keer ook een beetje te laat achter kwam) Je wilt een laagje hebben van ongeveer 2 centimeter. Dat is een mooie dikte. Laat het goed afkoelen en snij het daarna in blokjes.

Membrillo maken

Membrillo als snoepje

Behalve bij de kaas kun je de membrillo ook als snoepje serveren. In dit geval rol je ze door de poedersuiker. Je hebt dan eigenlijk een soort Turks fruit maar dan van kweepeer (nu heb ik geen idee van welk fruit Turks fruit meestal wordt gemaakt, maar dat terzijde)

Membrillo maken

Membrillo

Nog geen review
GangBijgerecht
KeukenHollandse

Heerlijk om te serveren in blokjes als snoepje of bij de kaas
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 1 uur
bereiding 2 uur
totaal 3 uur

Materiaal

Ingrediënten

 • 875 gr kweepeer 500 gr pureemassa
 • 1 citroen
 • 2 kaneelstokjes
 • 1 steranijs
 • 250 gr suiker

 • Je gebruikt in dit geval de hele kweepeer dus was ze goed schoon en verwijder eventuele donslaagjes van de buitenkant. Snij de kweeperen in vieren en doe in een ruime pan.
 • Snij de citroen in stukken en voeg toe aan de pan. Giet water erbij tot de kweeperen onder staan.
 • Breng aan de kook en laat voor ongeveer een uur koken of tot een vork er makkelijk ingeprikt kan worden.
 • Laat de gekookte kweeperen goed uitlekken en een beetje uitstomen. Als je ze weer kunt hanteren verwijder je de klokhuizen en je verwijdert eventuele steeltjes. De schil kun je in principe laten zitten.
 • Snij de kweepeer wat kleiner en doe dan in de blender. Draai tot een glad geheel. Voeg de helft van het gewicht aan suiker toe. Meer kan ook maar ik vond de helft meer dan genoeg.
 • Doe nu over in een pan (anti-aanbakpan is handig) en voeg de kaneel en steranijs toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur net zo lang koken tot alles goed ingedikt is en de massa een beetje loskomt van de kanten.
 • Stort het nu op een bakplaat of schaal en spreid het gelijkmatig uit. Laat het goed afkoelen en snij daarna in blokjes.
 • Je kunt het als snoepje eten (rol dan even door de poedersuiker) of serveer bij lekkere oude kaas.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.